שתף קטע נבחר

כדאי להפנים: לא כדאי לקנות קונסולות פרוצות

ישראלים אוהבים את ה-Playstation שלהם פרוצה, כך שתריץ גם משחקים פיראטיים צרובים. לא כולם יודעים על עדכוני התוכנה שחוסמים את המכשירים ועל מעבדות הפריצה המפוקפקות. אלעד עברון מזהיר

במסגרת עבודתי בחנות מחשבים אני נשאל מדי יום ביומו אם אנחנו מוכרים קונסולות עם "צ'יפ". כאשר אני עונה לא, אף הלקוח מתעקם והאיש הקטן מולי שואל "איך לא?". כאשר אני מספר ללקוחות שבבעלותי מכשיר Xbox360 לא פרוץ ובלי צ'יפ - הם שואלים אותי בתמיהה, "אז איך אתה משחק משחקים?"

 

כזה הוא הישראלי הממוצע. לא נראה לו הגיוני שאפשר לעשות דברים בתשלום כאשר יש חלופות חינמיות, גם אם הן אינן חוקיות. "אבל אפשר להוריד מהאינטרנט" אומר לי הלקוח, שאינו מבין את הרעיון שמאחורי Retail.

 

"אפשר גם לגנוב לחם מהמכולת - ובכל זאת אתה משלם עליו, נכון?", אני מגיב, למורת רוחו של הבוס שלי שמפחד שיום אחד לאחד הלקוחות זה ישמע כמו האשמה בגניבה.

 

בינתיים אף אחד עוד לא התלונן, או ענה לעניין. רוב האנשים כלל לא חושבים על כך כי לחנויות שמוכרות משחקים אין כל אינטרס למכור קונסולות שמאפשרות לאנשים להשתמש במשחקים פיראטים.  

 

עוד ב-Vgames: המשחק Halo 3 עשה 300 מיליון דולר בשבוע (לא כולל עותקים פיראטיים)

 

קיצור תולדות ה-Modding

גם יצרניות הקונסולות לא מצאו סיבה לאפשר לקונסולה להפעיל דיסק שאיננו מקורי, ולכן דיסקים מעותקים או דיסקים שהורדו מהאינטרנט ונצרבו פשוט לא יעבדו על קונסולה חדשה. לכן, בשנים הראשונות של כל קונסולה

נהוג לחשוב שרק עשירים קונים אותה, כי מי יוציא כסף על משהו שאי אפשר לנגן עליו משחקים גנובים, וצריך לקנות לו משחקים מקוריים - רחמנא ליצלן?

 

אבל לא עבר יותר מדי זמן עד שגם המחסום הזה נפרץ, ונולד עולם ה-Modding (המונח העברי הוא "הסבה"), כלומר - שינוי מאפייני הקונסולה באמצעות החלפת רכיבי חומרה או צריבת תוכנה 'מאולתרת' על מערכת ההפעלה שלה, מה שמאפשר בעיקר שימוש בדיסקים צרובים.

 

מכיוון שהסבת קונסולה היא לא פעולה שכל אחד יכול לעשות בעצמו, זמן לא רב אחרי שמצליחים "לפרוץ" קונסולה חדשה מתחילות לצוץ להן עשרות מעבדות אלקטרוניקה ומחשבים שמתמחות בפריצת הקונסולה, ואפילו לא מתביישות לפרסם את זה. עד מהרה, הפכו הקונסולות הפרוצות ליותר פופולריות מקלטות ה-Bootleg בבסטות של לפני עידן האינטרנט.

 

עוד ב-Vgames: לשחק בלי להוריד - שחקו עכשיו במעל 1000 משחקי Fun!

 

לא רק צרובים

כמובן שהשוק השחור של מודים ופריצות הלך ותפס תאוצה מהר מאד בארצנו הקטנטונת, והמודים השתפרו עם השנים ולמדו גם לעשות דברים נוספים מעבר לאפשור משחק במשחקים 'מגובים' (צרובים). עם השנים נוספו גם תכונות לגיטימיות

יותר כגון הסרת הגבלת האזוריות במשחקים וב-DVD, ומכשירים מתקדמים יותר אפילו קיבלו מקודדי DivX, מה שאפשר להם לראות גם סרטים ישירות מהמחשב.

 

כשבוחנים את מה שקונסולות פרוצות מהדור הקודם (Playstation 2 ו-Xbox) מסוגלות לעשות, קשה שלא להתרשם: ממכונה שיודעת לנגן רק משחקים מסויימים, הצליחו הפורצים לייצר מחשבים לכל דבר, עליהם אפשר להתקין אפליקציות, נגני מדיה ואפילו מערכות הפעלה שונות.

 

כך, למשל, יכל מי שרכש קונסולת Xbox להפוך אותה בעזרת פריצה ל-PC של ממש (כולל Windows, מקלדת ועכבר) ובכך לחסוך הרבה כסף - מחשבים אישיים בעלי נתוני ה-Xbox עלו דאז הרבה יותר ממחיר הקונסולה.

 

מכיוון שפיתוח פריצות מתוחכמות לוקח חודשים רבים, הקונסולות החדשות (Playstation 3, Xbox 360 וה-Wii) עדיין לא נפרצו במלואן, והפריצות הקיימות כיום בסיסיות מאוד ומאפשרות בעיקר הרצת משחקים פיראטיים. מעבר לכך, סוני החליטה לאפשר לבעלי ה-PS3 להתקין בעצמם תוכנת הפעלה חלופית למכשיר, ובכך להפוך אותה למחשב-על בצורה חוקית לחלוטין וללא צורך הפריצה כלשהי.

 

עוד ב-Vgames: מכירות הקונסולות בעלייה - ה-Wii מוכרת פי 4 מה-PS3

 

החטא ועונשו

בארץ, למרות שבמקומות רבים מוכרים קונסולות כשהן כבר 'פרוצות' ומוכנות למשחקים צרובים (בעלות נוספת על עלות הקונסולה עצמה, כמובן), רשתות האלקטרוניקה הגדולות מסרבות להתעסק עם זה, בין אם מדובר בדרישה של היבואנים או

פשוט כי רוב החנויות גם מוכרות את המשחקים לאותן קונסולות בדיוק. מי שבכל זאת קנה מרשתות אלו קונסולה ומעוניין לפרוץ אותה בעצמו ללא עזרת מעבדה, לוקח סיכון לא קטן.

 

בפריצת מכשיר טמונות סכנות רבות: מבחינה טכנית, זה הליך מסובך (יחסית לפריצת משחק במחשב האישי, נניח). במקרים הפשוטים מדובר בצריבת תוכנה חדשה על ה- Firmware (קושחה) של המכשיר, הליך שכשלעצמו – אם אינו נעשה נכון - יכול להרוס את המכשיר באופן בלתי ניתן לתיקון.

 

במקרים המסובכים יותר, מחליפים או מוספים רכיבי חומרה על הקונסולה (שבבים למיניהם), וגם אם יודעים איך לעשות את זה – הרכיבים החדשים הם לא תמיד אמינים. דמו את זה להחלפה של התמסורת בטויוטה שלכם בתמסורת מרכב שאינכם יודעים של איזה חברה הוא, איפה הוא יוצר, ואיזה בדיקות – אם בכלל – הוא עבר.

 

נוסף על כך, חשוב לציין שמכיוון שהקונסולות החדשות מחוברות תמידית לרשת האינטרנט, הפריצה נעשית מסוכנת עוד יותר: לפני מספר חודשים מיקרוסופט הפתיעה את ציבור הפורצים כאשר גרמה לקונסולות ה-Xbox 360 להוריד מהאינטרנט עדכון ש"חסם" את הגישה באינטרנט לקונסולות מוסבות. אפשר לתאר שלא רחוק היום שהחברות ימאסו לחלוטין מהפיראטים, וישלחו עדכונים החוסמים את הקונסולות המוסבות גם לקריאת משחקים, מה שיהפוך אותן ללא שימושיות.

 

במישור הפחות טכני, לא כל מעבדות הפריצה אמינות במיוחד, לא יותר ממכוני רכב שמתמשים בחלקים ממכוניות גנובות. כבר נשמעו סיפורים על מעבדות שפשוט החליפו את המכשיר של הלקוח במכשיר שנקנה פרוץ וגנוב בדרכים לא דרכים, ואת המכשיר המקורי והתקין מכרו כמכשיר חדש. הלקוח יכול לשכוח מהאחריות שלו, וכשהמכשיר יתקלקל (וזה בד"כ עניין של 'מתי' ולא 'אם') לא יהיה לו לאן לפנות.

 

ומה מבחינה חוקית? בעוד הפריצה עצמה היא חוקית, שימוש במשחקים צרובים נחשב כהפרת זכויות יוצרים (אלא אם קיים ברשותכם גם עותק מקורי), ובמידה ויום אחד יחליטו לאכוף בארץ את החוק, סוחרים רבים, כמו גם מורידים כבדים, המתמחים במשחקים פיראטיים, ימצאו את עצמם בצרות. יש לציין שבארצות מסויימות בעולם אפילו הפריצה עצמה אינה חוקית, גם אם נעשתה למטרות לגיטימיות.

 

עוד ב-Vgames: סוני מתכננת משהו גדול לפלייסטיישן 3

 

מותר להיות פראייר

הישראלי הממוצע יצחק עליך אם תגיד לו שלא פרצת את הקונסולה שלך. הוא ישאל אותך בטון מזלזל "אתה רוצה להגיד לי שאתה קונה משחקים?" ויקרא לך פראייר. אולי אתה באמת פראייר, או שאולי אתה פשוט מאמין שעל דברים טובים שווה לשלם.

 

בכל מקרה, אני ממשיך לקרוא ללקוחות שלי 'גנבים' בעקיפין, לעשות לבוס שלי התקפי לב מדי יום ביומו, ולשלם במיטב כספי על משחקים שרוב האנשים האחרים 'מקבלים' קודם ובחינם. לפחות אני יודע כי עבור הלחם שלי במכולת – אני משלם.

 

הכותב הוא מוכר בחנות מחשבים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המאמץ לא משתלם
צילום: אהוד קינן
מומלצים