שתף קטע נבחר

ומי ידאג לזכויות המלצרים הלא-מעשנים?

מקומות עבודה רבים, בעיקר מסעדות ובתי קפה, אינם מקפידים לשמור על החוק למניעת עישון; מכך נפגעים לא רק הלקוחות אלא גם העובדים שאינם מעשנים שזכאים לתנאי עבודה שלא יפגעו בבריאותם

המושג אחריות חברתית הוא היום ה'באז וורד' החדש. לא עוד רק תרומה לקהילה, חשובה לכשעצמה, אלא התנהגותו הכוללת של הארגון היא העומדת למבחן הציבור. במילים אחרות, ארגון התורם ציוד למתנ"ס המקומי אך מתעלם מכך שעובדי קבלן מועסקים אצלו ללא תגמול הולם כבר אינו יכול לרחוץ בנקיון כפיו. רכישה של מזון ערב החג לאנשים נזקקים אינה מצדיקה זיהום סביבה. כבר אי אפשר 'להיות בסדר' בהיבט התנהגותי אחד בלבד.

 

לקראת הכנס השנתי של עמותת מעלה, העוסקת באחריות חברתית, נקדיש את החודש לסדרת מאמרים הנוגעים לתחום זה. אחריות חברתית, לטעמנו, היא לא רק עוד סוגיה ניהולית אלא היא כזו המשפיעה באופן משמעותי על איכות חיינו בעיקר לאור התחזקותם של התאגידים הגלובליים, גם על חשבון כוחן של ממשלות.

 

הסוגיה הראשונה של אחריות חברתית בה נדון היא מידת האחריות של ארגונים ליצירת תנאי תעסוקה שאינם פוגעים בבריאות עובדיהם. אחריות זו מעוגנת בעיקר בחוקים העוסקים בבטיחות ובגיהות (בריאות), חוקים המתמקדים בעיקר במניעת תאונות עבודה, אך גם במניעת מחלות הנגרמות בעבודה. עם זאת, בעוד שתאונה היא דבר ברור ומוחשי הרי מחלה היא תופעה המתפתחת בהדרגה ולא תמיד ניתן לייחס אותה דווקא לתנאי העבודה.

 

סוגיה זו עלתה לאחרונה בפסק דין בו נקבע כי עובד במשרד הרישוי נפגע מעישון פאסיבי במקום העבודה. העובד הגיש את תביעתו כנגד המוסד לביטוח לאומי. הוא טען כי חלה החמרה במצבו הבריאותי עקב אי התחשבותם של חבריו המעשנים. רופא תעסוקתי חיזק, כעד מומחה, טענה זו.

 

קבעה השופטת בפסק דינה: "הגבלת עישון במקומות עבודה מקובלת היום בעולם המערבי, אשר נוכח לדעת כי תופעת העישון, לרבות העישון הפסיבי, מביאה לתחלואה והיעדרויות רבות מהעבודה."

 

אז חוקים ותקנות ראויות יש לנו, אבל במקרים רבים, כמו זה של משרד הרישוי, לא מכבדים אותם. עובדים הסובלים מהתופעה ומבקשים מחבריהם ומנהליהם להתחשב במצוקתם נתפשים במקרים רבים כנודניקים. יש מקרים רבים בו המנהל עצמו מעשן ואינו נוטה להתחשב במצוקתו של עובד עמו הוא משוחח. העובד ממילא לא יעז להעיר לו על כך, אלא יסבול בשקט.

 

אחד המקומות הבולטים ביותר בהם קיימת תופעה זו הוא מסעדות ובתי קפה. אבל בעוד שלקוח יכול לבחור לשבת באזור ללא עישון, עובד שאינו מעשן לא תמיד זוכה לאפשרות בחירה כזו.

 

העובד יכול כמובן להחליט שלא לעבוד במקום עבודה כזה, אבל אז נפגעת זכותו לשוויון בקבלה לעבודה, רק משום שמקום העבודה לא מקפיד לשמור על החוק או על רוח החוק.

 

דיונים רבים מתקיימים סביב שאלת אזורי העישון במסעדות ובתי קפה, ואלה הגיעו גם לבתי משפט, בעיקר ככל שהדברים נוגעים לנוחיותם של הלקוחות שאינם מעשנים, אבל אין התייחסות של ממש הנוגעת לזכותם של העובדים שאינם מעשנים. אלה זכאים חוקית ומוסרית לא רק לשכר ראוי או שעות עבודה על פי החוק, אלא לעבוד בתנאי עבודה שאינם מזיקים לבריאותם.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים