שתף קטע נבחר
צילום: jupiter

האקדח במערכה האחרונה

היום לפני 95 שנה ירה מתנקש במועמד לנשיאות ארה"ב תיאודור רוזוולט. כיצד המשיך רוזוולט את הערב, ומה עוד אירע ב-14 באוקטובר?

ממש היום, 14 באוקטובר, שנת 1912, באמצע קמפיין לקראת הבחירות לנשיאות ארה"ב יורה מתנקש במועמד תיאודור רוזוולט. רוזוולט אינו מתרגש מהפגיעה הקלה יחסית בחזהו, נואם את הנאום המתוכנן בפני קהל הבוחרים שהתאסף באחת מעריה של וויסקונסין, ורק לאחר מכן מפונה להמשך טיפול.

 

הוא מתאושש מהר וממשיך במסע הבחירות, שמסתיים בסופו של דבר בכישלון – אך זהו כישלון יחסי בלבד, לנוכח פעילותו המפוארת בשנים עברו. רוזוולט, נשיאה ה-26 של ארה"ב (כיהן בתפקיד זה מטעם המפלגה הרפובליקנית בין השנים 1901 – 1909), נחשב לאחד מהנשיאים החזקים והמשפיעים ביותר שידעה הקונפדרציה האמריקאית. במהלך כהונתו התרחבה התערבות הממשל במשק האמריקני, כשהנשיא שיחק תפקיד מכריע בגישור בין אנשי ההון לבין הפועלים. בשנת 1906 זכה רוזוולט בפרס נובל לשלום על פעולות התיווך שנקט ואשר הביאו לסיומה של מלחמת רוסיה-יפן.

 

עם תום כהונתו העניק את תמיכתו הפוליטית לשר המלחמה בממשלו וידידו ויליאם הווארד טאפט, שהיה לנשיא אחריו. מאוחר יותר הסתכסך עם טאפט, ובעקבות זאת התמודד מולו על תפקיד מועמד המפלגה הרפוליקנית לנשיאות. לאחר שהפסיד במאבק פרש רוזוולט מן המפלגה הרפובליקנית וב-1912 הציג את מועמדותו לנשיאות בראש מפלגה חדשה, המפלגה הפרוגרסיבית. כאן נכנס המתנקש לתמונה, וניסיונו שלא צלח לסיים בירייה את מסע הבחירות. מועמדותו של רוזוולט שהתאושש במהירות מניסיון ההתנקשות, פילגה את קולות הבוחרים הרפובליקנים בינו לבין טאפט. הפילוג הביא לבחירתו של המועמד הדמוקרטי תומס וודרו וילסון. אגב, הכדור שפגע בחזהו של רוזוולט נותר בגופו עד יום מותו.

 

רוצים לדעת עוד? עיינו בערך "רוזוולט, תיאודור ".

 

מה עוד קרה ב-14 באוקטובר?

 

14 באוקטובר 1066 – צרפתי כובש (לא לבבות): קרב הייסטינגס, אחד הקרבות הגורליים ביותר בתולדות המערב, התנהל היום. בצד האחד צבאו של הרולד ה-2, מלך אנגליה הסקסוני והמסוקס שנבחר לא מכבר לרשת את המלך אדוארד ה"מוודה". בצד האחר, ויליאם ה-1 (שם חיבה: ויליאם הכובש), דוכס נורמנדי המסוקס עוד יותר, הטוען לכתר האנגלי (לדבריו, הכתר הובטח לו בידי המלך אדוארד, שהיה קרוב משפחתו). צבאו של הרולד התמקם כ-10 ק"מ צפון מערבית להייסטינגס, בציפייה לדוכס הפולש אשר נחת בחופי האי הבריטי ב-28 בספטמבר.

 

ראשיתו של הקרב לא העידה על אחריתו: חלוצי המתקפה של ויליאם ניגפו בפני קו ההגנה הראשון של המלך הסקסוני. אך הברכה הפכה עד מהרה לקללה – בניגוד להוראותיו של הרולד, רבים מחיילי קו ההגנה, מעודדים מהצלחתם, החלו במרדף אחר הנורמנים הנסוגים. תוך זמן קצר הוקפו הרודפים על ידי יחידות נורמניות שהמתינו להתפתחויות, ובסופו של דבר קו ההגנה הראשון של הרולד נפגע באופן קריטי. הנורמנים המשיכו לשטות בסקסונים, ובטקטיקה מתוכננת היטב חייבו את יריביהם לנטוש את אחיזתם בגבעה השלטת על אזור הקרב כולו. לאחר שעות ספורות תם הקרב עם נצחונו המוחלט של ויליאם. הכובש מנורמנדי השלים תוך זמן קצר את השליטה על אנגליה כולה. ומאז ועד היום, בגלגולים שונים, שולטת השושלת הצרפתית באנגליה (לצערנו, המטבח הצרפתי לא חצה את גבולות התעלה יחד עם הדוכס). (הערך 'ויליאם ה-1 "הכובש"' – למנויי האנציקלופדיה)

 

14 באוקטובר 1644 – הפן היפה של ויליאם: היום נולד בשעה טובה ויליאם פן. בניגוד לויליאם הכובש, פן ידידנו, כך התברר, היה אדם הרבה פחות לוחמני. בשנת 1681 הקים באמריקה את ההתיישבות שנודעה מאוחר יותר בשמה "פנסילבניה". במושבה זו הנהיג פן, לראשונה באמריקה, משטר חוקתי דמוקרטי – משטר שעקרונותיו עמדו בבסיס החוקה האמריקנית שנוסחה שנים לאחר מכן. בכך לא הסכמה חדשנותו מרחיקת הלכת של פן – הוא היה הראשון מבין חבורת המייסדים האמריקנית שהגה את רעיון איחוד הקולוניות – רעיון שגובש לכדי יצירת ארצות הברית של אמריקה.

 

14 באוקטובר 1926 – מרוב דב לא רואים את הילד: ספרו של אלן אלכסנדר מילן, "פו הדב", יוצא לאור. ועד מהרה בעקבותיו, בלגן אחד גדול. הספר נכתב בהשראת בנו של הסופר, כריסטופר רובין, שאף כיכב בו כחברו של פו. רובין היה ילד ביישן וסגור (כך העיד על עצמו כעבור שנים), שאהב לשוטט במשך שעות ארוכות ביער אשדאון הסמוך לבית הכפרי. יחד איתו נהג לקחת בובות שקיבל במתנה מאביו, וסביבן טווה סיפורים דמיוניים. כשהיה שב הביתה, סיפר לאביו את הסיפורים שהמציא, ואלו שימשו כחומר הגלם שממנו יצר מילן את דמותם של פו הדב וחבריו.

 

הספר הפך לרב מכר מיד עם רגע הופעתו. מאז תורגם ליותר מ 35 שפות וזכה לתפוצה רחבה ברחבי העולם. ציוריו של המאייר ארנסט שאפרד, שליוו את הטקסט הספרותי, הפכו מזוהים לחלוטין עם הדמות של פו הדב ושאר החיות. אמריקה והוליווד, כמו אמריקה והוליווד, לא נותרו חבוקות ידיים. ההצלחה הגדולה של הספר על ציוריו הביאה בהמשך לעיבוד קולנועי מבית היוצר של חברת דיסני. בזמן שהבובות המקוריות (אותן קנה מילן לבנו בחנות הלונדונית "הרודס") הועברו לתצוגה מוזיאונית, מיליוני בובות בדמותו של פו הדב החלו לזרום בתעשייה משגשגת של מוצרי לוואי.

 

אבל כשכולם נהנו, היוצר ובנו דווקא סבלו. מילן האב, שטרם כתיבת הספר כתב בהצלחה ספרים ומחזות לקהל הבוגר, גילה בשנים שלאחר פרסום פו הדב שהקוראים, והמבקרים, לא אהדו עוד את יצירותיו. כריסטופר רובין הפך בן לילה לילד מפורסם שנרדף על ידי אמצעי התקשורת. הילד הביישן והסגור מצא את עצמו לפתע חשוף לחלוטין בפני אלפי קוראים, ועל כך לא סלח לאביו מעולם. בשנים האחרונות לחייו ניתק עם אביו כל קשר. כמו ספרים איכותיים לא מעטים, גם לפו הדב יש סוף עצוב. (הערך "מילן, אלן אלכסנדר" – למנויי האנציקלופדיה)

 

14 באוקטובר 1933 – זה לא אתם, זה אני: גרמניה הנאצית פורשת מחבר הלאומים – ארגון בינלאומי שהוקם לאחר מלחמת העולם הראשונה על מנת לקדם אחווה ושלום בין האומות. על רקע המשבר הכלכלי החמור ואי-השקט הפוליטי, חלה בגרמניה עלייה מתמידה בפופולריות של המפלגה הנאצית בהנהגתו של היטלר. בבחירות לנשיאות, שנערכו בגרמניה ב-1932, התמודד היטלר והפסיד, אך בבחירות לפרלמנט זכתה המפלגה הנאצית בכ-40% מכלל קולות הבוחרים והיתה למפלגה הגדולה במדינה.

 

נשיא הרפובליקה, הינדנבורג, בנסיון להשיג שקט פוליטי, הזמין בינואר 1933 את היטלר להקים ממשלה. בתוך שנה מאז עלייתו לשלטון חדלה למעשה גרמניה מלהיות דמוקרטית. כל המפלגות, מלבד הנאצית, הוצאו מחוץ לחוק והיטלר הוכרז כמנהיג העם הגרמני. במהלך השנה החליט היטלר על פרישת המדינה מחבר הלאומים. פרישת גרמניה, יחד עם פרישתן בהמשך של יפן ואיטליה, פגעה ביכולת הארגון לקדם את מטרתו העיקרית. הכישלון פגע ביוקרת האירגון, ובסופו של דבר, עם פרוץ מלחמת העולם השנייה, חדל חבר הלאומים מפעילות.

 

14 באוקטובר, בשנים שונות – והנובל גווז טו...: אחת לכמה שנים נקבע יום זה כיום ההכרזה על הזוכה השנתי בפרס נובל לשלום. כך למשל הודיעו החברה הנורבגים היום, בשנת 1964, על זכייתו של מרטין לותר קינג, הכומר האפרו-אמריקני שהנהיג את המאבק למען שוויון זכויות בארה"ב. שנים מאוחר יותר הגיע תורו של לוחם זכויות אחר, הפעם משלנו – בשנת 1986 הוכרז בסקנדינביה על זכייתו של הסופר היהודי ניצול השואה אלי ויזל בפרס נובל לשלום.

 


חתני פרס נובל לשלום בשנת 1994, יצחק רבין, שמעון פרס ויאסר ערפאת (צילום: לע"מ)

 

הופעה יהודית נוספת בתולדות פרס נובל לשלום נרשמה בשנת 1994, עם זכייתם של יצחק רבין, שמעון פרס (במשותף עם יאסר ערפאת) בפרס היוקרתי. (הערך "פרס נובל" – למנויי האנציקלופדיה)

 

בחזרה ל-1948

 

כותרת העיתון "ידיעות אחרונות" ב-14 באוקטובר 1948:

 

'רכוזי צבא עם הדיון במועצת הבטחון. בירות: נתחדשו הקרבות בתרשיחא. המשקיפים מאשימים את המצרים בהפרת הפוגה.'

 

פתרון החידה מסוף השבוע

 

ב-13 באוקטובר 1941 נולד פול סיימון, שידוע גם כחצי מן הצמד סיימון וגרפונקל.

 

רוצים לדעת מה עוד קרה ב-12-13 באוקטובר? לחצו כאן .

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תיאודור רוזוולט
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
ויליאם הכובש
מתוך מאגר גטי אימג' בנק ישראל
א' א' מילן
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
כריכת הספר "פו הדב" בתרגום שפירא וישראלית, מחל"ס
איור: א"ה שפרד
מומלצים