שתף קטע נבחר

הטיפ היומי: איך למנוע צרבת

היא גורמת לצריבה עזה בגרון וגם לכאבים בחזה. איך אפשר להימנע מהצרבת רגע לפני הריצה לרופא? הדוקטור עם הטיפ היומי

אלפי ישראלים סובלים מצרבת, תופעה הגורמת לגירוי מקומי ותחושת כאב. התחושה הזו מתגברת בעת התכופפות, שכיבה או אכילה. לעתים התחושה כה מטרידה עד כי היא דומה ללחץ בחזה המאפיין התקף לב. חזרת תוכן קיבה אל הוושט, הקרויה בשפה הרפואית רפלוקס גסטרו-אזופגיאלי או בקצרה GERD, היא על פי רוב הגורם לצרבת. במקרים אחרים, נגרמת צרבת בשל עווית של הוושט (ספאזם אזופגיאלי).

 

חזרת תוכן הקיבה שכיחה במיוחד אצל אנשים כבדי משקל, בתקופת ההריון, במקרים של בקע סרעפתי (כאשר הסרעפת נחלשת והקיבה לוחצת עליה), לאחר הקאות חוזרות האופייניות לבולמיה ולאלכוהוליזם, לאחר שתיית קפה מופרזת או אכילת מזון שמן וגם בעקבות עישון.

 

צרבת עלולה לגרום לדלקת בוושט, לצרידות, להתכווצות דרכי הנשימה ולקשיי נשימה, וכן לפגיעה ריאתית בשל חדירת חומצה לקנה הנשימה. התקפים מרובים עלולים לגרום גם לפגיעה של החומצה ברירית הוושט ולכיבים. לעתים נדירות חלים בעקבות זאת שינויים ברירית הוושט, הקשורים לשכיחות יתר של סרטן בלוטי בוושט.

 

כך תמנעו צרבת

  • רדו במשקל כדי להפחית את הלחץ על הקיבה.

 

  • המעיטו באכילת מזונות שמנים ומשקאות ומזונות עתירי קפאין. כל אלה מגבירים את ייצור החומצה הפוגעת ברפיון הקיבה ומאפשרת לתוכנה לעלות למעלה ולפגום בשסתום הוושט.

 

  • מומלץ להימנע גם מעישון ומאלכוהול, המורידים את הלחץ בשסתום הוושט ומחמירים את עליית תוכן הקיבה החומצי.

 

  • בנוגע להרגלי האכילה האחרים, מומלץ להימנע משכיבה כשלוש שעות לאחר האכילה, ואם גם זה לא מונע את הצרבת הלילית, שכבו כשראשכם מוגבה מעט.

 

  • אם נקיטת פעולות אלה אינה מועילה, התייעצו עם הרופא, שכן ייתכן שתרופות שאתם נוטלים גורמות בעצמן לצרבת. הרופא עשוי להמליץ על נטילת נוגדי חומצה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
כאב בטן גזים
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים