שתף קטע נבחר

הצצה ראשונה למערכת הפטריוט שישראל תקבל

המערכת מסוג PAC-3 בעלת 16 קני שיגור אמורה לשמש כשכבת הגנה נוספת, במידה שמערכת החץ תיכשל ביירוט טיל ששוגר לישראל. האלוף (מיל.) דוד עברי: הפסקת פיתוח מערכות היירוט בלייזר היתה טעות. אסור להסתפק במערכות טילים נגד טילים

ניסוי במערכת טילי פטריוט מסוג "PAC-3", אותה אמורה ישראל על פי דיווחים שונים לקבל מארה"ב, הוצג אתמול (ג') בכנס המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה ועמותת עי"ט (העמותה הישראלית להגנה מפני טילים). הדגם החדש, בעל 16 קני שיגור, מהווה שיפור משמעותי לדגם הנוכחי בעל ארבעה קנים בלבד בתחום יכולתו להתמודד עם טילים בליסטיים. 

 

במסגרת התוכנית הכוללת להגנה מפני טילים, אמורה מערכת הפטריוט המתקדמת לשמש כ"שכבת הגנה שנייה" -במידה שטיל החץ ייכשל בפגיעה במטרה. על פי פרסומים שונים, עלות טיל היירוט מהדגם החדש נאמד בכארבעה מיליון דולרים.

 

בכנס נבחנו בין היתר היבטים כלכליים, מדיניים וביטחוניים הקשורים בהצבתן ופיתוחן של המערכות נגד טילים והוצגו בו ניסויים מוצלחים של מערכת "חץ 2", שרק באחרונה עברה ניסוי גם בישראל. מפקד חיל האוויר לשעבר, האלוף (מיל') דוד עברי, אמר כי ההחלטה שלא לפתח את מערכות הלייזר – היא טעות. "ישראל עשתה טעות חמורה כשהפסיקה את פיתוח מערכות ההגנה האקטיביות וכעת אנו משלמים מחיר אסטרטגי ומדיני יקר", אמר עברי, המכהן היום כנשיא חברת בואינג בישראל, וכיוון בדבריו למערכת ה"נאוטוליוס" שפיתוחה הופסק. "מערכות ההגנה שיש היום לא מספקות. חייבים להמשיך לפתח את מערכות הלייזר ולא להסתמך על מערך הגנה של טילים נגד טילים.

 

"הלייזר לא ייתן תשובה של מאה אחוז, אבל אנו חייבים למצוא פיתרון למצב שבו נימצא באזור שיהיו בו אלפי טילים. כאיש צבא אני תמיד מעדיף לתת מכה מקדימה. אולם, צריך לזכור שאנחנו חלק מאומות העולם וכחלק מהעם הגלובלי עניין המכה המקדימה הופך להיות הרבה יותר קשה מפני שהוא גורר אחריו תגובות", הוסיף עברי.

 

מפקד חיל האוויר לשעבר, האלוף (מיל') הרצל בודינגר, הדגיש בדבריו את הפער הקיים בישראל בכל הקשור להתמודדות עם רקטות קצרות טווח. "המסקנה של ישראל ממלחמת לבנון השנייה היא שיש לנו בעיה עם טילים קצרי טווח וזו גם המסקנה של חיזבאללה. בשעת מלחמה חייבים להציב את מערכות ההגנה בראש ובראשונה ליד מתקנים צבאיים, מפעלי תעשיה ויעדים אסטרטגיים. על האזרחים נגן, בראש ובראשונה, על ידי מקלטים. הנושא הזה צריך להיות באחריותו של חיל האוויר".

 

דוד ברודט, שעמד בראש הוועדה שבחנה את תקציב הביטחון, סקר את ההיבטים הכלכליים של הצבת מערכות ההגנה. הוא אמר כי "לו ישראל היתה ניצבת לפני עשר שנים באותו מצב בו היא ניצבה בתום מלחמת לבנון השנייה מבחינה כלכלית, היא לא הייתה שורדת. הנזקים הכלכליים שנגרמו לנו היו עצומים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דודי ועקנין
עברי. אזור שבו אלפי טילים
צילום: דודי ועקנין
צילום: פלאש 90
לא היינו שורדים. ברודט
צילום: פלאש 90
מומלצים