שתף קטע נבחר

אוקטובר השחון: עדיין אין סימנים לבצורת

למרות שהחודש האחרון לא היה משופע בגשמים, בחברת החיזוי "מטאו-טק" מסרבים להכריז על שנה יבשה. "אחת לכמה שנים קורה שהגשם מגיע מאוחר, אי אפשר להסיק שמדובר בבצורת", אומר החזאי נחום מליק. גם החקלאים לא ממהרים להיכנס לפאניקה. בינתיים

גשם, רד כבר גשם: חודש אוקטובר שנגמר אתמול היה יבש במיוחד, כשברוב חלקי הארץ ירדה כמות נמוכה מאוד של משקעים. העובדה הזו עשויה היתה להדאיג את המביטים בדאגה אל מפלס הכנרת, אך מתברר כי לעת עתה אין סיבה לבהלה.

 

נחום מליק, חזאי חברת "מטאו-טק" מרגיע ואומר כי עדיין לא מדובר בבצורת: "אחת לכמה שנים קורה שהגשם מגיע מאוחר, אבל מאחר שמבחינה סטטיסטית כמויות הגשם שצריכות לרדת עד עכשיו הן לא גדולות, אי אפשר להסיק שמדובר בבצורת". 

 

מליק מציין כי עד תקופה זו של השנה אמורה לרדת באזור הצפון והמרכז כמות משקעים שנעה בין 30 ל-40 מילימטר גשם, אך השנה ירדו מילימטרים בודדים. "משנת 2000 זו הפעם השנייה שזה קורה. השנה ירד בחיפה מילימטר אחד של גשם, ובאוקטובר 2004 ירדו שניים", הוא מספר.

 

"אוקטובר זה סתיו, ומדובר בעונה מאוד לא יציבה, במיוחד בקצוות שלה. השינוי בכמות המשקעים היא הרבה יותר קיצונית מאשר זו שמתרחשת במרכז העונה".


כמות המשקעים באוקטובר באזור השרון: לעתים רטוב, לעתים יבש

 

החזאי מציין כי בדיקת הממוצע הרב-שנתי מראה שלעתים החורף מקדים ולעתים מאחר: "אם הגשמים יתעכבו לקראת סוף נובמבר נתחיל להיות לחוצים. חודשי הגשם העיקריים בארץ הם דצמבר, ינואר ופברואר".

 

גם במגזר החקלאי אין לחץ גדול בעקבות התעכבות הממטרים. "זה היה אוקטובר מאוד קיצי, היה יום אחד של גשם, אבל היה ממש חם", אומר עילם רז, האחראי על החקלאות בקיבוץ עין גדי. "אנחנו לא מסתמכים על הגשמים בתור משהו להשקות אתו. להפך, לפעמים כשיש גשם צריך להשקות יותר. באיזור שלנו, בגלל המליחות, משקים קרוב לעץ כדי להרחיק את המלחים מהעץ, וכשיורד גשם הוא מחזיר את המלחים חזרה לעץ". בינתיים, בקיבוץ מנצלים את מזג האוויר החם לגידולים שלא היו מתאימים לחורף כמו בזיליקום.

 

מחסור של 220 מיליון קוב

לצד הקולות המרגיעים, דובר נציבות המים אורי שור, לא שקט: "אנחנו אחרי שלוש שנים שחונות יחסית. קיים מחסור רציני

של מים ונכון להיום חסרים במשק המים הישראלי 220 מיליון קוב מים. הסיבה העיקרית לכך היא השיפור באיכות חיינו והגידול של האוכלוסייה במדינה, בנוסף לחובות המים של ישראל לירדן ולרשות הפלסטינית".

 

"כיום נעשית עבודה רבה כדי להקטין את התלות בגשמים, והמאמץ העיקרי מתרכז בהתפלה. היה וחלילה תהיה שנה שחונה - יהיו קיצוצים גדולים יותר בחקלאות ונצטרך להדק את החגורה. גם אם תהיה שנה ברוכה בגשם - חייבים לחסוך במים". שור מזכיר כי מהיום חל איסור על פי חוק להשקות גינות ציבוריות ופרטיות בהמטרה, עד סוף אפריל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
בצורת. עוד לא
צילום: רויטרס
מומלצים