שתף קטע נבחר

מה עדיף: קולונוסקופיה וירטואלית או רגילה?

שני מחקרים חדשים מראים כי הקולונוסקופיה הווירטואלית המבוצעת באמצעות סורק ה-CT מאתרת פוליפים טרום-סרטניים במעי הגס בשיעור דומה לזה של הקולונוסקופיה הרגילה, אך במהירות, ללא צורך בהרדמה וללא סכנת הפגיעה במעי הגס

קולונוסקופיה וירטואלית יעילה כמו קולונוסקופיה רגילה, אך מהירה ובטוחה יותר - כך עולה ממחקר חדש שנערך באחרונה בארה"ב. הקולונוסקופיה הווירטואלית פוטרת גם מהכאבים הנלווים בפעולה הרגילה, או מצריך לבצע הרדמה מקומית.

 

קולונוסקופיה מומלצת לכל אדם מעל גיל 50 לאיתור מוקדם של סרטן המעי הגס, אולם רק כמחצית מהאוכלוסיה לרוב ניגשת לבדיקה. סרטן המעי הגס הוא אחד מגורמי התמותה המובילים מסרטן בעולם המערבי. על פי רישום הסרטן הלאומי במשרד הבריאות מתגלים מידי שנה כ-3,000 נשים וגברים הלוקים במחלה.

 

באמצעות קולונוסקופיה ניתן להציל את אלה אצלם נמצאו גידולים, עוד לפני שהפכו סרטניים. קולונוסקופיה נחשבת לבדיקת הבחירה המומלצת לביצוע כל 10 שנים, ובתכיפות גבוהה יותר כאשר נמצאו פוליפים (גידולים הנוטים להפוך לסרטניים).

 

רגילה או וירטואלית?

בקולונוסקופיה המסורתית המבוצעת על ידי מומחים לגסטרואנטרולוגיה, מוחדר דרך פי הטבעת על המעי הגס צינור ארוך ובקצהו מצלמת וידאו. באמצעות הבדיקה ניתן לאתר כל פוליפ, לשלוף אותו ממקומו ולהוציאו לבדיקת ביופסיה. לפני הבדיקה עובר המטופל טשטוש באמצעות תרופות הרדמה במינון נמוך.

 

מנגד, קולונוסקופיה וירטואלית המשמשת כבר כ-15 שנים, עושה שימוש בסורק CT המבצע צילומי רנטגן מהם יוצר המחשב תמונה תלת מימדית. קודם לצילום מוחדר צינור קטן לפי הטבעת ומנפח קלות את המעיים כך שייראו היטב בהדמיה. לאחר הפעולה בוחן רופא מומחה לרדיולוגיה את התמונות שנתקבלו כדי לאתר פוליפים במעי. אם נמצאו כאלה, על המטופל לעבור קולונוסקופיה רגילה.

 

הקולונוסקופיה הווירטואלית עדיין איננה בסל הבריאות, ועלותה כאלף שקלים. על-פי ההערכות, מתבצעות בישראל כ-5,000 בדיקות וירטואליות בשנה.אף שמחקרים רבים הוכיחו את יעילותה בשיעור של מעל 92% באיתור גידולים גדולים במעי הגס (בעיקר כאלה מעל 8 ס"מ), הרי שאין עדיין הסכמה בקרב המומחים האם ניתן להחליף את הבדיקה המסורתית בזו הווירטואלית. הדעה הרווחת היא כי הבדיקה מתאימה עבור אלה שאינם יכולים לעבור את הבדיקה המסורתית מסיבות רפואיות שונות.

 

באחד המחקרים שנערכו ע"י חוקרי ביה"ס לרפואה באוניברסיטת ויסקונסין שבארה"ב נכללו מעל 6,000 מטופלים להם ניתנה האפשרות לבחור בין שתי בדיקות: הקולונוסקופיה הרגילה או זו הווירטואלית. 3,120 מטופלים בחרו בוירטואלית, בעוד שהנותרים בחרו בבדיקה המסורתית.

 

מחקר הוכיח: יעילות דומה

מתוצאות המחקר שפורסם באחרונה בכתב העת הרפואי New England עלה כי בשתי הקבוצות נמצא מספר דומה של נבדקים אצלם אותרו פוליפים: 123 בקרב אלה שעברו קולונוסקופיה וירטואלית, מול 121 מטופלים שעברו קולונוסקופיה רגילה. מתוך אלה שעברו את הבדיקה הרגילה, 7 סבלו מפציעה במעי, ו-4 נזקקו לניתוח תיקון הפגיעה.

 

החוקרים אמרו כי בקרב אלה שעברו קולונוסקופיה רגילה הוסרה כמות גדולה יותר של פוליפים, וכי בבדיקת הקולונוסקופיה הווירטואלית לא אותרו פוליפים קטנים אף שאינם בעלי פוטנציאל סרטני.

 

מחקר נוסף שמומן ע"י המימשל הפדרלי בארה"ב בקרב 15 מרכזים רפואיים, תומך אף הוא בקולונוסקופיה הווירטואלית. ממצאי המחקר טרם פורסמו, אך לדברי החוקרים הממצאים מראים כי הבדיקה יעילה באבחון מוקדם של פוליפים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קולונוסקופיה. גילוי מוקדם
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים