שתף קטע נבחר

חולים מסוכנים

מעשה בשישה פלסטינים חולים שנמצאו "מנועים בטחונית" מלהיכנס לתחומי ישראל לקבלת טיפול רפואי, ובמדינה שמשתמשת בהם כדי לפגוע בחמאס

מדינת ישראל משקיעה יותר משליש מתקציבה בהוצאות על ביטחון, מצטיידת בנשק מתוחכם וחדשני, בונה גדרות וחומות, מפעילה צבא ושירותים חשאיים. אבל נראה שכל המאמצים לשווא הם. בטחונה של ישראל רעוע עד כדי כך ששישה פלסטינים חולים מאוד המתגוררים בעזה מאיימים על אזרחיה במידה כזו שנדרש לחץ ציבורי ותקשורתי ממושך כדי להביא את מערכת הביטחון לאשר להם לצאת את הרצועה לשם קבלת טיפול רפואי.

 

ה' הוא פלסטיני בן 47 שסובל כנראה מגידול בכבד וזקוק באופן דחוף לביופסיה שתאפשר תחילת טיפול. כ' הוא פלסטיני שזקוק באופן דחוף לניתוח מעקפים. א' היא פלסטינית בת 20 חולת סרטן, שזקוקה לביקור דחוף בבית חולים בשל הישנות מחלתה. ת' היא נערה בת 16 הסובלת ממום בלב, וזקוקה באופן דחוף לצינתור ואולי לניתוח. ל' בת ה-20 סובלת מסרטן של קשרי הלימפה וחייבת לקבל הקרנות וטיפול כימותרפי. לע', בן 27 מעזה, יש גידול במוח והוא זקוק באופן דחוף לטיפול.

 

כל המקרים האלה הוערכו על-ידי אונקולוגים וקרדיולוגים ישראלים בכירים, שקבעו כי הטיפול בהם דחוף ודחייתו מסכנת את חיי החולים. מדינת ישראל דחתה את הבקשות בטענה שהשישה הם "מנועים בטחונית". כאמור, לאחר פניות חוזרות של ארגון "רופאים לזכויות אדם", התערבותם של חברי כנסת ודרישות של ארגוני זכויות אדם מחו"ל, קיבלו ששת החולים אישור לצאת את הרצועה.

 

האם מהווים חולים קשים אלה איום על בטחון המדינה או אזרחיה? האם מי שחתם על איסור הכניסה לתחומי ישראל יכול לטעון ביושר שהם מסוכנים? קבלת האישור מוכיחה שהטענה שהם "מנועים ביטחונית" הייתה משוללת אמת, ושמניעת כניסתם לשם קבלת טיפול רפואי מציל חיים היתה רק דרך להפעיל לחץ על הפלסטינים. דרך לא אנושית זאת מונעת באופן קבוע מחולים קשים בשטחים לקבל את הטיפול הדרוש.

 

מאז השתלטות חמאס על רצועת עזה, אנחנו נתקלים במספר הולך וגדל של דחיית פניות של חולים. מערכת הביטחון מסרבת בתדירות גוברת לאשר את כניסתם של חולים שאינם נמצאים בסכנת חיים אך הטיפול נדרש לשיפור מצבם ולמניעת סבל. פעמים רבות מקבלים גם חולים שנמצאים בסכנת חיים סירוב. ההחלטה להפעיל לחץ על החמאס על גבם של תושבי עזה, ובמיוחד של החולים והחלשים, לא רק אינה מוסרית ואנושית. היא גם תגביר את השנאה ואת התמיכה באלטרנטיבות הקיצוניות ביותר.

 

הפילוסוף עמנואל לוינס הגדיר רוע כחוסר יכולת לקחת אחריות על השפעת מעשינו על האחר. משמעות הרוע היא לדרוש לעצמנו את הזכות לחיים ולשלול אותה מהאחר. האם יש דרך טובה יותר לתאר את המכשולים שמדינת ישראל מציבה בפני חולים קשים הזקוקים נואשות לטיפול?

 

ד"ר דני פילק, יו"ר ארגון "רופאים לזכויות אדם"

 

למאמר באנגלית - לחצו כאן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
בדרך מהרצועה לישראל. אין כניסה לחולים
צילום: איי פי
מומלצים