שתף קטע נבחר

אולמרט ואבו מאזן לא הגיעו להסכמה על ההצהרה

ראש הממשלה והנשיא הפלסטיני נועדו במעונו של אולמרט בירושלים. השניים ניסו לגשר על המחלוקות האחרונות, אך לא הצליחו להגיע להצהרה משותפת. עריקאת: אבו מאזן הבהיר שלא יהיה הסכם, בלי שחרור כל האסירים

הוועידה מתקרבת, מחפשים התקדמות: שבוע לפני ועידת אנאפוליס, נועדו אחר הצהריים (יום ב') ראש הממשלה, אהוד אולמרט עם הנשיא הפלסטיני, אבו-מאזן. בפגישה, שנערכה במעונו של ראש הממשלה בירושלים, בניסיון לגשר על המחלוקות האחרונות, לא הושגה הסכמה על הצהרה משותפת. מחזיק תיק המו"מ באש"ף, ד"ר סאיב עריקאת, אמר כי אבו מאזן הבהיר בפגישה שלא יהיה הסכם שלום שאינו מבטיח את שחרור כל האסירים הפלסטינים.

 

מקורות מדיניים בלשכת אולמרט מסרו כי "הייתה פגישה פתוחה וטובה". אותם מקורות ציינו כי בשיחה עלו כמה סוגיות, בהן המחווה לשחרור האסירים. "הפלסטינים דיברו ארוכות על ההיבטים השונים של ההצהרה המשותפת", אמרו המקורות וציינו כי חלה התקדמות בנושאים שעל הפרק.  מאוחר יותר ייפגשו שרת החוץ לבני ועמיתה, אבו עלא, ללא צוותי העבודה, בניסיון להתקדם בניסוח ההצהרה המשותפת.

 

במהלך השיחה עלו גם הבעיות הפנימיות של כל אחד מהצדדים. הישראלים העלו את הטענות של המתנגדים למהלכים לקראת אנאפוליס וגם הפלסטינים מצידם הציגו את הקשיים. ראש הממשלה אולמרט העלה את הצורך בהגדרת מדינת הלאום היהודית. הוא הבהיר שמדובר בקונצנזוס ישראלי.

 

גורמים מדיניים מסרו כי כעת יש כבר הסכמה על המסגרת של מפת הדרכים שתהיה חלק בהצהרה המשותפת. עם זאת, מסרו גורמים מדיניים, כי עדיין נותרו סוגיות רבות פתוחות לדיון וכי שני הצדדים ייפגשו עוד מספר פעמים לפני צאתם לוועידה בשבוע הבא. "זו לא אווירה משברית, פערים ברמת ציפיות של כל אחד מהצדדים", אמרו המקורות.

 

סאיב עריקאת אמר כי צוותי המו"מ הישראלי והפלסטיני ימשיכו להיפגש כדי לעמול על ניסוח ההצהרה המשותפת שתוצג באנאפוליס. עריקאת הגדיר את הפגישה בין אולמרט לאבו מאזן כפגישה מעמיקה ורצינית, "אך זו היתה גם פגישה קשה והיו מחלוקות. הערב ימשיכו שני הצוותים לדון במחלוקות האלה כדי לנסות ולהתקרב למסמך המשותף".

  

אבו מאזן הציג בפני אולמרט את הישגי הפלסטינים בחלק הראשון של מפת הדרכים: "מינינו ראש ממשלה פעיל, שר פנים עם מנדט, ביצענו רפורמות וממשיכים ברפורמות, יישמנו חלק וממשיכים ליישם את השאר". לדברי עריקאת, לא הישראלים הם אלו שצריכים לשפוט את הפלסטינים על מה שעשו או לא עשו: "היישום של כל אחד מהצדדים צריך להיות מקביל והדדי וזה אומר שהישראלים חייבים להקפיא את הבנייה בהתנחלויות, לפרק את המאחזים, לפתוח את המוסדות הפלסטינים בירושלים ובכלל להחזיר את המצב למה שהיה עליו לפני פרוץ האינתיפאדה".  


אולמרט, לבני ואבו מאזן (צילום: משה מילנר, לע"מ)

  

הפלסטינים הציעו להקים ועדה משותפת ישראלית פלסטינית והרביעיה הבינלאומית כדי שהרביעיה תגשר ותכריע מה עשה כל אחד מהצדדים ואם עמד בהתחייבויותיו. הוא שב וציין כי טרם התקבלו ההזמנות לאנאפוליס. 

 

בלייר, ברק ופיאד מנסים לשקם את הכלכלה

במקביל לפגישת אולמרט-אבו מאזן, נפגש נציג הקוורטט למזרח התיכון, טוני בלייר, עם ראש הממשלה הפלסטיני, סלאם פיאד, ועם שר הביטחון, אהוד ברק. הפגישה נועדה למצוא דרכים לשיפור מצב הכלכלה הפלסטינית. בלייר אמר שכדי להגיע למצב של שלום ויציבות באזור נדרשים שלושה תנאים: הפיתרון המדיני - שתי מדינות לשני עמים, בנייה של מוסדות השלטון הפלסטיני והחוקה הפלסטינית ושיפור הכלכלה. בלייר, ברק ופיאד הדגישו כי לשיפור הכלכלה תהיה תרומה משמעותית לתהליך השלום.

 

בשלב הראשון ייבנה פרויקט שיקום דחוף בצפון רצועת עזה. בנוסף ייבנה פארק חקלאי ביריחו בתמיכה יפנית, יפותח אזור התעשייה בחברון כחלק מפורום אנקרה ויותנע פרויקט לשיפור התיירות בבית לחם.

 

בלייר: "זה לא תחליף לפוליטיקה, זה לא בא להחליף את אנאפוליס אבל זו התחלה יציבה עבור השלום. זה מאפשר לשפר את חייהם של הפלסטינים כי בלעדי זה, המהלך המדיני לא יוכל להצליח". סלאם פיאד הוסיף כי היוזמה הזו באה לתת תקווה לכלכלה הפלסטינית אחרי שנים ארוכות וציין כי זו רק ההתחלה. שר הביטחון אמר שישראל תנסה לסייע לעם הפלסטיני לשקם את כלכלתו: "אנחנו לא נמצאים במאבק מול העם הפלסטיני. הסרת המחסומים תתאפשר באופן הדרגתי. בראש ובראשונה עלינו לשמור על ביטחון אזרחי מדינת ישראל".


פורסם לראשונה 19/11/2007 16:07

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אולמרט ואבו מאזן בפגישתם
צילום: משה מילנר, לע"מ
בלייר מנסה לעזור
צילום: אוריה תדמור
מומלצים