שתף קטע נבחר

בשורה למשותקים: כך מפעילים מחשב בכוח המחשבה

מדענים יפנים מפתחים מערכת לסובלים משיתוק, שבעזרת אלקטרודות תאפשר טיול במחוזות העולם הווירטואלי Second Life בעזרת מחשבות בלבד

אנשים הסובלים משיתוק חמור עשויים ליהנות בעתיד מחופש תנועה. הם יוכלו ללכת לקניות, לעשות עסקים או לרכוש חברים חדשים בעולם הווירטואלי Second Life. זאת, בעזרת המחשבות בלבד, אם ניסוי מדעי שנערך בימים אלה ביפן יסתיים בהצלחה.  

 

 

בהדגמה של הפיתוח, שבוצעה על ידי ג'וניקי יושיבה מאוניברסיטת קיו - מנהל הפרוייקט - ניתן לראות כיצד אלקטרודות שהוצמדו לקרקפת יכולות לקלוט שינויים באותות החשמליים המעידים על פעילות מוחית. את המידע מפרש המחשב, באופן המאפשר למשותקים להניע את הדמות שלו ב-Second Life, ללא שימוש במקלדת או בעכבר.

 

"יש משותקים שהגוף שלהם מוגבל לחלוטין", אמר יושיבה כשהדגים איך סטודנט מסייר בדגם וירטואלי של רחובות טוקיו, בירת יפן, בלי להזיז שריר. "בעזרת הטכנולוגיה הזו אנחנו יכולים לפרש את הכוונה שלהם לזוז, ולאפשר להם לצאת לטיול ב-Second Life".

 

חברת Linden Lab מסן פרנסיסקו, מפתחת המשחק, אומרת כי כחצי מיליון איש מבקרים ב-Second Life באופן קבוע. השחקנים, מתכנתים וגרפיקאים חובבים לרוב, יוצרים את הפריטים השונים במשחק ומשווקים אותם זה לזה. לעולם הווירטואלי מערכת מסחר פנימית, כשהעסקאות מתבצעות במטבע הווירטואלי לינדן-דולרים, אותו ניתן להמיר בדולרים אמיתיים.

 

צריך להתרכז

יושיבה, שעובד במרכז לשיקום רפואי, מקווה שפציינטים משותקים יוכלו לנסות את הפיתוח כבר בשנה הבאה. הפרויקט אמנם עדיין בשלבים מוקדמים, וסטודנטים מתנסים במערכת כדי למצוא את המיקום האידיאלי לאלקטרודות על פני

הקרקפת.

 

הצלחת הטיול בכוח המחשבה תלויה בשיתוף הפעולה של המשותק: "חשוב להתרכז. אי אפשר לחשוב על שום דבר אחר בזמן שהולכים", אומר יסונרי השימוטו בן ה-23, אחרי שהתנסה במערכת. אם מאבדים את המיקוד, עלולים ליפול מצוק וירטואלי או לתוך הים.

 

שליטה מוחית על המחשב היא נושא שהעסקי מדענים רבים ברחבי העולם. קיימת כבר מערכת בשם BrainGate, שיודעת לפתוח את תיבת המייל או להזיז את כיסא הגלגלים בעזרת המחשבה. יושיבה מקווה שהשיטוט האקראי במחוזות Second Life יציע למשותקים ערך מוסף מעבר לקריאת מיילים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים