שתף קטע נבחר

מהפיכת הרבנות של הרב אריאל

רב העיר רמת-גן יוזם רפורמה בהרכב מועצת הרבנות הראשית: פירוק הגוף הבוחר, מינויים של זקני הרבנים בישראל וצירוף הרב הראשי לצה"ל. בשיחה עם ynet מסביר הרב אריאל: "ההצעה תמנע את החיזור המשפיל של הרבנים בפני הגוף הבוחר, ותחזיר לרבנות את כבודה". האם הרבנות הצבאית תהיה כפופה להחלטות המועצה, וכיצד יגיב לכך האלוף שטרן?

חמש שנים אחרי שהובס על ידי הרב יונה מצגר בבחירות לתפקיד הרב הראשי ונוכח מה שהוא רואה כאיבוד כוחה וסמכותה של הרבנות הראשית לישראל, ל-ynet נודע כי רב העיר רמת-גן, הרב יעקב אריאל, יוזם רפורמה רחבה בהרכב מועצת הרבנות הראשית במטרה לשקם את מעמדה. על פי ההצעה, שכבר הונחה בפני הרב הראשי לישראל, הרב שלמה עמאר, וכמה ח"כים דתיים, יפורק הגוף הבוחר את חברי המועצה, וייקבע מראש כי החל מהקדנציה הבאה יתמנו אליה זקני הרבנים ישראל. בנוסף, יצורף הרב הצבאי הראשי כחבר קבוע בפורום הרבנים הבכיר.

 

הרב אריאל, מבכירי הרבנים בציונות הדתית, מסביר בשיחה עם ynet, כי מטרת המהלך היא להחזיר את כבודם האבוד של הרבנות והרבנים, שלא ייאלצו עוד לחזר אחר חברי הגוף הבוחר כדי לקדם את מועמדותם. בנוסף הוא טוען: "הרב הצבאי הראשי חייבת להיות חבר במועצה וכפוף להחלטותיה. הדבר יחזק את מעמדו מול ראשי הצבא ויעניק לו גב חזק".

 

איך בוחרים רב?

פחות מארבעה חודשים לפני הבחירות למועצת הרבנות הראשית, פנה באחרונה רב העיר ר"ג לחברי הסיעות הדתיות בכנסת, וקרא להם לפעול לתיקון חוק הרבנות הראשית לישראל. על פי החוק הקיים מורכבת מועצת הרבנות הראשית מ-15 חברים – 6 מקומות משוריינים לשני רבנים הראשיים ולארבעת רבני הערים הגדולות (ירושלים, תל אביב חיפה ובאר שבע), ו-9 מתמנים בבחירות ישירות לקדנציה בת חמש שנים. הגוף הבוחר מונה 150 איש ומורכב מרבנים ואישי ציבור, בהם שרים, ח"כים וראשי ערים.

 

על פי התיקון שמציע הרב אריאל יפורק הגוף הבוחר, והחל מתקופת הכהונה הבאה תורכב המועצה מ-2 רבני ערים, 2 רבני מועצות מקומיות, 2 רבני יישובים, 2 רבני שכונות ו-2 דיינים. כל 'זוג תקנים' יאויש על ידי זקני הרבנים שבאותו התפקיד – ספרדי ואשכנזי, ואל אלה יצורף הרב הצבאי הראשי. במקביל מציע יוזם ההצעה "מנגנון הגנה" מפני רבנים ישישים שאינם מתפקדים, לפיו יודח מהמועצה חבר שייעדר מ-3 ישיבות רצופות או מרוב הישיבות במשך חצי שנה. 

 

"רבנים צעירים ניצחו בזכות יחצ"נים טובים"

"הבחירות גורמות לכך שהרבנים הגדולים באמת, אלה שמכבדים את עצמם, כלל אינם מגישים מועמדות, כי הם לא רוצים לחזר אחרי הגוף הבוחר שהוא פוליטי", מסביר הרב אריאל את הרפורמה שעל הפרק. "כמי שפונים אליו 'תצביע עבורי תצביע עבורי' אני יכול רק לומר שכל הבחישות שם גורמות לזילות כבוד הרבנות ולהשפלת הרבנים".

 

הרב סיפר עוד על רבנים צעירים שבזכות יח"צנים טובים ניצחו בבחירות את גדולי תלמידי החכמים, ותהה: "הרבנים מתעסקים ביום-יום עם בעיות לא פשוטות של כשרות, רישום נישואין ועוד, הרב ממלא אין סוף תפקידים, אז עכשיו הוא גם יהיה טרוד בלעשות יחסי ציבור לעצמו?". לדבריו, קשה לדעת אם בשיטה החדשה יכהנו במועצה הטובים ביותר, אבל "אם חכמה אין כאן - לפחות זקנה תהיה פה".

 

אף שהוא נמנה עם זקני רבני הערים בישראל מדגיש הרב אריאל כי אין לו נגיעה אישית בדבר: "על פי הצעתי אני לא אהיה במועצת הרבנות. אין סיכוי שבשנים הקרובות אכנס לשם". על הכפפת הרבנות הצבאית למועצת הרבנות הראשית אמר הרב: "אני חושב שחייבת להיות נציגות של הרבנות הצבאית במועצה, כדי שלא יהיה נתק בינה לבין הרבנות האזרחית. טוב מאוד שהרב הצבאי יהיה מחויב להחלטותיה. כך יהיה לו גב חזק ממועצת הרבנות הראשית לישראל, ולא כל מפקד בצבא יוכל לומר לו 'אתה חייב לעשות כך וכך'. זה רק יחזק את מעמדו".

 

נזכיר כי בחודשים האחרונים נלחמת הרבנות הצבאית להגן על עצמאותה מול יוזמות אחרות כמו זו של האלוף אלעזר שטרן, שמעוניין בהכפפתה לאגף משאבי אנוש, ובצה"ל סירבו להתייחס להצעה, שטרם הובאה לידיעתם.

 

"שינוי החוק? לא כל-כך פשוט"  

ח"כ ניסן סלומיאנסקי, יו"ר המטה המיוחד שהקימה המפד"ל לקראת בחירת חברי המועצה, נפגש לאחרונה עם הרב יעקב אריאל והתבקש לקדם את התיקון בחוק. בשיחה עם ynet הוא מודה: "קיבלתי את ההצעה, היא מכובדת ומעניינת, אך דורשת ליבון. אני חושש מאוד שהיא לא רלוונטית לבחירות הקרובות". לדבריו, שינוי חוק הרבנות הראשית ייארך זמן רב, וספק גדול אם הקואליציה והסיעות הדתיות יתמכו בו: "כל אחד ילך לבדוק האם הרבנים הקשישים ביותר הם 'בצד שלו' וכך יחליט אם לתמוך במהלך. זה לא פשוט".

 

בנוסף מצביע סלומיאנסקי על כמה נקודות בעייתיות בעיניו בהצעתו של הרב אריאל: "המשמעות היא מינוי חברי המועצה החדשים לכל החיים, משום שהרב המבוגר ביותר היום יישאר כזה גם בעוד 5 ו-10 שנים. אך אחד לא 'יעקוף' אותו עד שילך לעולמו. למעשה אתה קובע עכשיו איך תיראה הרבנות הראשית גם בעוד 10 ו-20 שנה". בנוסף הוא תוהה האם ניתן להרכיב גוף דינאמי כמו מועצת הרבנות הראשית לישראל מכמה קשישים, שלמרות כבודם ומעמדם הם "נטולי יוזמות". "אתה הופך אותה לגוף שמורכב מרבנים בני 70 פלוס. האם זה הפורמט שצריך להיות לרבנות ראשית במדינה מתקדמת? לא כל הרבנים מתפקדים במרץ כמו הרב יעקב אריאל".

 

עוד סבור סלומיאנסקי כי אין לפרק את הגוף הבוחר, משום שתפקידו לדאוג שהרבנות הראשית תייצג את הציבור. "הבעיה היא שלחלק גדול מהבוחרים לא אכפת מזהות הרבנים, והם נשמעים להנחיות קואליציוניות", הוא מודה, "ולכן באמת נבחרו כאלה שלא מייצגים". לדבריו, הרבנים אכן אינם צריכים להתבזות ולחזר אחר חברי הגוף הבוחר, "אבל אחרים יעשו את זה בשבילם, ואני יודע שזו לא עבודה נעימה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אילן מרסיאנו
הרב יעקב אריאל. "זילות הרבנות"
צילום: אילן מרסיאנו
צילום: איי פי
הרבנים המכהנים עמאר ומצגר
צילום: איי פי
צילום: אריאל בוקובזה
ח"כ סלומיאנסקי. "לגוף הבוחר לא איכפת"
צילום: אריאל בוקובזה
שטרן. רוצה את הרבנות הצבאית
צילום: אורי מדמון
מומלצים