שתף קטע נבחר

אל תאשימו את הקמצנים, זה בגנים שלהם

חוקרים מהאוניברסיטה העברית מצאו כי נבדקים שנמצאו נדיבים יותר נשאו גירסה זהה של מיטען גנטי. החוקרים: לאלטרואיזם שורשים עמוקים בהיסטוריה הגנטית של היצורים החיים

חשבתם שנדיבות היא פועל יוצא של חינוך לערכים ולהתחשבות בזולת? אם כן, צפויה לכם אכזבה. יכול להיות שהכל עניין של גנטיקה. כך לפחות סבורים חוקרים ישראלים. 

 

ד"ר אריאל כנפו וצוות חוקרים מהמחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטה העברית מצאו כי לאנשים נדיבים מטען גנטי דומה. תוצאות המחקר התפרסמו לאחרונה בכתב העת המחקרי Genes, Brain and Behavior.

 

צוות החוקרים בחן את תכונת הנדיבות באמצעות ניסוי בו נדרשו 203 נחקרים להחליט האם לחלוק את כספם עם משתתפים נוספים. כל נחקר קיבל 50 שקלים ושיחק מול שחקן אלמוני. הנחקר היה צריך להחליט אם לשמור לעצמו את הכסף שקיבל, לתת לשחקן האלמוני חלק מהסכום או את כולו. לשחקן השני לא היתה את האפשרות להעניק כסף.

 

 

בשלב הבא של הניסוי נלקחו מן הנחקרים דגימות מן החומר התורשתי DNA שפוענחו והשוו לתגובותיהם בניסוי. התוצאות הראו כי נחקרים שהחומר הגנטי שלהם מכיל גירסא מסויימת של גן הקרוי AVPR1a, נטו ב-50 אחוז יותר בממוצע לחלק מכספם לאחרים. זאת בהשוואה לשחקנים שה-DNA שלהם מכיל גירסא אחרת של אותו גן.

 

הגן AVPR1a מקודד לייצור קולטן (רצפטור) שמאפשר להורמון וזופרסין לפעול על תאי מוח. הורמון זה מעורב בתהליכים של יצירת קשרים חברתיים. החוקרים מצאו נטייה רבה יותר לאלטרואיזם בקרב נחקרים שבהם החלק בגן AVPR1a, הקרוי "אתר מקדם" (promoter), היה ארוך יותר. האתר המקדם הוא החלק בגן שמאפשר למנגנון התאי להתאחד עימו ולקבוע איזו כמות של חומר תורשתי תיווצר. במקרה של הגן האמור, אתר מקדם ארוך עשוי לגרום לפעילות מוגברת שלו.

 

"הניסוי סיפק את העדות הראשונה לקשר שבין הבדלים בחומר התורשתי ואלטרואיזם אנושי אמיתי", אמר ד"ר כנפו, שניהל את המחקר יחד עם פרופ' ריצ'רד אבשטיין, פרופ' גרי בורנשטיין ותלמיד המחקר שלמה ישראל מהמחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטה העברית.

 

"הממצאים יוכלו לעזור לביולוגים לחקור ולהבין את ההתפתחות ההיסטורית של האלטרואיזם", טוענים המדענים. "גרסה מסוימת של הגן AVPR1a קיימת גם אצל מכרסמים מסוג נברנים, וגם אצלם גן זה אחראי על קידום קשרים חברתיים. עובדה זו מעלה את האפשרות שלאלטרואיזם שורשים עמוקים בהיסטוריה הגנטית של היצורים החיים, אשר מתבטאים בהבדלים בין בני אדם".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עטא עוויסאת
נמצא דמיון גנטי בין אנשים שנטו לחלק מכספם
צילום: עטא עוויסאת
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים