שתף קטע נבחר

אל-מחזור: הדור החדש של הגלולות למניעת הריון

עם הגלולות החדשות שבשוק תוכלי לוותר על המחזור החודשי ולהיזכר בו אחת לרבעון או אפילו לשנה אם תרצי. השאלה היא אם את באמת רוצה

דמייני לעצמך עולם נטול תחבושות, טמפונים, תחתונים מוכתמים, כאבי טרום, התפתלויות תוך כדי, עצבים לפני, בזמן ואחרי. דמייני לעצמך עולם שבו המחזור שלך יהפוך מחודשי לחד־שנתי. אם הרעיון נשמע לך מופרך מכדי להיות אמיתי, בטח עוד לא שמעת על הדור החדש של הגלולות: הגלולות העונתיות (Seasonale), גלולות הנמכרות במארז אימתני וניטלות באופן רציף 91 יום (84 גלולות פעילות ו־7 גלולות שאינן מכילות הורמונים). נכון להיום הן כבשו לחלוטין את הנשים האמריקאיות והוציאו מהמחזור את הגלולות הקונבנציונליות, אותן נוטלים במחזוריות של 28 יום (21 גלולות פעילות ושבוע הפסקה).

 

הגלולות החדשות לא נוצרו מתוך גחמה של חוקרים למתוח את גבולות הנשיות שלך, אלא מתוך בקשות חוזרות ונשנות של נשים מהגינקולוגים שלהן להצמיד חפיסת גלולות זו לזו ולדלג "רק החודש" על המחזור בגלל החופשה שבפתח, נסיעת העסקים הצפויה או אפילו סתם ככה. בגלל תחושת השחרור.


לשלוט ביד רמה בדרמה ההורמונלית (צילום: ויז'ואל/פוטוס) 

 

איך הגענו לזה? בגלל השחרור. או נכון יותר: בגלל התרבות. בעידן שבו נשים נדרשות לענות על קריטריונים שנגזרו מהמגרש הגברי ומוכנות לעתים גם להכניס לגופן את החומר שממנו עשויים גברים – הטסטוסטרון - לא פלא שנשים רבות אימצו בחום את האפשרות לשלוט ביד רמה בדרמה ההורמונלית שמתרחשת בגופן. טוב לך? לא טוב לך? הנה כמה רעיונות למחשבה.

 

הגלולה בידייך

"עד היום, לפני הגלולות העונתיות, רופאים רשמו גלולות ברצף (כמה חפיסות ללא הפסקת דימום) לנשים שסבלו מכאבי מחזור או מדימומים קשים", מסבירה ד"ר חגית כהנא, מומחית לרפואת נשים, מנהלת המרפאה לטיפול מיני במרכז הרפואי בילינסון. "לכן לא מדובר פה בעצם במהפכה מקצועית, אלא בשינוי תפיסתי: אנחנו יכולות לשחק עם המחזור ולשפר את איכות חיינו".

 

מה זה אומר בעצם? שעד היום המחזור החודשי היווה, לדעת רבות מאיתנו, נקודה של חולשה למין הנשי. המחזור הטבעי הופך את רובנו למריונטות הורמונליות: בחלק אחד של החודש אנחנו נחשקות וסימפטיות ופתאום, בן לילה, אנחנו הופכות לאסון חברתי, רגשי ופיזיולוגי. סובלות ממצבי רוח, מכאבי ראש, מכאבי בטן, רגשניות, נפוחות - וכל זה בלי לדבר על שלושה עד שבעה ימים של דימום מעיק ולא חינני בעליל.

 

הכוח להעלים את אותו מעגל הופך אותנו ליצורים רציונליים הרבה יותר. נכון שהוא גם יבטל את כל מה שעושה אותנו לנשים שאנחנו. אבל מי בכלל רוצה להיות אשה אם מדובר בעסקת חבילה שמשבשת כל־כך את איכות החיים?

 

"רירית הרחם גדלה מתוך מגמה להכין את עצמה למצב של הריון", ממשיכה ד"ר כהנא. "אם באותו חודש לא נקלטה ביצית מופרית, אותה רירית נעשית עשירה וגדולה כל־כך שהיא לא מסוגלת לתחזק את עצמה וכך נוצר דימום הווסת. העניין הוא שעם נטילת גלולות מופחתות אסטרוגן אותה רירית אינה מתפתחת. היא נשארת דקה מאוד ולכן אין שום בעיה פיזיולוגית בכך שהיא לא מתפנה החוצה מהגוף".

 

מועדון 365

אותם מינונים נכונים גם לגלולות העונתיות, ומאחר שהדימום החודשי קשור כולו למצב רירית הרחם – נראה שאין שום בעיה רפואית להמשיך לקחת גלולות גם שנה רצופה אם רוצים. גלולה בשם Lybrel - הניטלת 365 יום ברצף ללא הפסקה לדימום כלל - עומדת כעת בפני אישורים אחרונים לשיווק בארצות הברית. ימות המשיח? אולי.

 "לאחרונה פורסמו מחקרים שבדקו את הגלולות הניטלות, ויעילותן ובטיחותן נמצאה טובה", מבהיר פרופ' דניאל זיידמן, יו"ר האגודה הישראלית לאמצעי מניעה ומנהל יחידת המחקר, אגף נשים ויולדות, במרכז הרפואי שיבא. "נמצא שמספר ימי הדימום של נשים שנטלו באופן רציף 168 גלולות היה נמוך, ותופעות קדם המחזור היו פחותות לעומת נשים שלקחו גלולות במחזוריות חודשית.

 

כך למשל, אצל נשים שנטלו גלולות 336 יום ללא הפסקה לא נמצאה השפעה משמעותית על לחץ הדם, המשקל ורמת ההמוגלובין בהשוואה לנטילה מחזורית מקובלת. נוסף על כך, במחקרים שהשוו בין נשים שנטלו גלולות ברצף ובין נשים שנטלו גלולות מחזוריות, נמצא שאצל אלה שנטלו גלולות ברצף נרשם שיפור ניכר בתסמינים שקשורים לווסת כמו כאבי ראש, גרד בנרתיק, עייפות, תחושת נפיחות או כאבים".

 

מבחינת הרופאים, אם כן, מדובר בפתרון מצוין לטיפול בנשים שסובלות מבעיות הורמונליות, ומההיבט שלהם נשים שמעדיפות מחזור סדיר עם דימום קבוע על פני העלמת המחזור נחשבות אפילו לפרימיטיביות במידה מסוימת. לתפיסתם, הדימום לא "מנקה את הגוף" כמו שנהוג היה לחשוב, ועכשיו, כמעט 60 שנה לאחר החדרת המוצר לשוק, אין מבחינת הרפואה שום סיבה לא לשחרר אותנו מהדימום הזה ולשלוח אותנו קלילות ונחשקות לעבר עתיד בטוח, נוח ונקי הרבה יותר.

 

דימום קולקטיבי

אז למה לא, בעצם? כי למרות המחקרים שנערכו, עדיין אין לנו נתונים ממעקב ארוך טווח אחר נשים שנטלו גלולות ברצף במשך תקופה ממושכת. אבל מעבר לזה, במסגרת מגמת החזרה לטבע והחיבור לעוצמה הנשית, נשים רבות לומדות היום לחוות את המחזור החודשי שלהן בצורה אחרת. הדימום החודשי

 לא נתפס כדרמה פיזיולוגית, אלא כחלק טבעי מהמהות הנקבית. הן לומדות להכיר את הימים הטובים יותר ופחות במהלך החודש ומוצאות שעם ההכרה והקבלה מגיעה גם רווחה גדולה.

 

מגמת "האוהל האדום", כשם ספרה של אניטה דיאמנט (הוצאת מטר), הולכת ותופסת היום יותר ויותר תאוצה. הספר, שמספר על נשות יעקב המתכנסות מדי חודש לדמם בצוותא, הפך לרב מכר בארץ ובעולם, ואירועים לנשים בלבד (כמו פסטיבל שאקטי, מעגלי נשים ומפגשי מחזור) מהללים את החיבור לעוצמה הנשית. באותם מפגשים "נזכרות" הנשים בימים שבהם נתפסו מחזור הווסת וגוף האשה כמקודשים, אותם ימים מטריאכליים שבהם האשה היתה סמל הפריון, והדימום הווסתי, ההריון וההנקה היוו מקבילה לכוחה של האדמה הנותנת חיים.

 

כיום רובנו שמחות לוותר על המחזור החודשי שלנו כי "לא נוח" לנו להיות לא יציבות מבחינה רגשית ולחוש לא נקיות כמה ימים בחודש. אבל מול כל אלה ניצבת התחושה שהתבוננות מעמיקה על המעגל ההורמונלי שלנו יכולה למעשה ללמד אותנו הרבה על עצמנו.

 

מוכת ירח

המרפאים הטבעיים טוענים שבדרך של מודעות יכולה כל אשה להקל על תסמיני המחזור, וככל שנדחיק ונעלים אותם, כך נסבול יותר מבעיות פיזיולוגיות ונפשיות שקשורות לחוסר ההרמוניה שלנו עם עצמנו. "לפי הספר של הקיסר הצהוב (שבו מרוכזת כל הרפואה הסינית) אשה ללא מחזור מוגדרת כ־Having No Moon - אשה ללא ירח", מסבירה מיכל לוי, מטפלת ומורה לרפואה סינית. "לפי הסינים, הירח משפיע על המים בכדור הארץ וכך גם על הרחם. אשה שמחוברת לטבע תדמם בימים שבהם הירח חסר ותבייץ עם הירח המלא. מעבר לזה, התפיסה הסינית מאמינה שהגוף שלנו פועל כמכלול הוליסטי, ומערכת שמטופלת חיצונית בעזרת חומרים כימיים עלולה להיגרר לעצלות טבעית. מאחר שהגלולות ההורמונליות הן אלה שמפעילות את הגוף, המערכת שוכחת איך להתחדש באופן טבעי והרחם נעשה עצל.

 

"בנוגע להפסקת הדימום, לפי הראייה הסינית, רירית שלא מתחדשת יוצרת סטגנציה – חסימה, תקיעות. אותה סטגנציה עלולה לגרום להצטברות של ליחה ברחם, מה שמתורגם במושגים מערביים למיומות, ציסטות וגידולים. כמו כן, בגוף הנשי בלבד ישנו מרידיאן (מסלול אנרגיה) המחבר בין הלב לרחם. אם יש סטגנציה ברחם, אז גם אין הזנה ללב מבחינה רגשית, ובטווח הארוך נטילת גלולות לאורך זמן עלולה להביא לדיכאון ולעצב. נוסף על כך, גלולות, כמו כל התרופות, משפיעות על הכבד – האיבר שמסנן את הרעלים בגוף ושדרכו עוברות התרופות כולן.

"אבל עם כל הכבוד למגמה של חזרה לטבע, לעולם לא נוכל לחיות כפי שחיו בני האדם לפני מאות שנים. התפיסה ההוליסטית מתייחסת גם לסביבה שבה אנו חיים. אנו חיים בעולם שמשתנה כל הזמן, וגם אנחנו משתנים ביחס לסביבה. הגלולות מתערבות אמנם בתהליכים הטבעיים של הגוף, אבל הקדמה היא חלק מהחיים שלנו היום - ולכן אי אפשר לשלול שום דבר בצורה מוחלטת. יש נשים שנטילת גלולות לאורך זמן מתאימה להן - וזה בסדר. אם מתבוננים הוליסטית בסך כל הלא בריא בעולמנו (הטלפונים הסלולריים, האוכל המרוסס, זיהום האוויר), הגלולות האלה הן לא סוף העולם".

 

סוף העולם או לא, בכל מקרה את לא ממש צריכה להחליט עכשיו אם מתאים לך לקחת אותן או לא. נכון להיום הגלולות העונתיות לא משווקות בארץ, ובימים אלה בוחנות כמה חברות את הביקוש הצפוי בישראל מול עלויות השיווק והרישום במשרד הבריאות. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
בקרוב - פריט לאספנים בלבד?
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים