שתף קטע נבחר

משיגים את הגבול: מטיילים בשבילי שכנים

תיירות, פוליטיקה ואקולוגיה - הכל מתערבב בפרויקט חדש שיכשיר שבילי טיולים הסמוכים לגבול. המטרה: לחזק את הקשרים בין קהילות ישראליות, ירדניות ופלסטיניות, ולהבהיר שלכולנו אותן בעיות. "חייבים ללמוד להתקיים פה יחד", אומר רכז בפרויקט, אך לא הכחיש את הקושי שבעבודה מול הפלשתינים

בין ועידת שלום אחת לאחרת, בין חליפות מגונדרות ללחיצות ידיים רשמיות על מדשאות מוריקות, לעיתים קצת קשה להבחין באנשים שמנסים באמת לעצב באזורנו מציאות אחרת, אלטרנטיבית, כזו המתרחקת מהכרזות גדולות ומאורות הזרקורים. 

 

ידידי כדור הארץ המזה"ת הוא ארגון ייחודי המפגיש ירדנים, ישראלים ופלסטינים על רקע נושאים סביבתיים, ומטרתו העיקרית היא לקדם מאמצים אזוריים להגנת הסביבה המשותפת.

 

בשבוע שעבר נערך בירושלים כנס בו הוצג פרויקט "שבילי שכנים" אשר מוסיף מימד חדש לפעילות הארגון. כל אחת מן הקהילות המשתתפות בפרוייקט מפתחת שביל אשר נועד להדגיש את הערכים הסביבתיים והתרבותיים שלה, בליווי ובתמיכת אנשי מקצוע. השבילים הללו מיועדים לטיולים קצרים של מבקרים מן הארץ ומחו"ל, וכוללים תצפית אל הקהילה השכנה מעבר לגבול, תוך התייחסות אל מציאות המים בקהילה זו. המסלולים לוקחים את המטיילים אל פנינות טבע ומורשת תרבות מחד, אך מאידך גם חושפים אמיתות קשות הנסתרות בדרך כלל מעיני מבקרים.


תצפית אל הקהילה שמעבר לגבול (צילום: גילי סופר)

 

המסלולים ייקראו "שבילי השכנים" משום שכולם יסתיימו בגבול, והם יבטאו את מציאות המים המורכבת באזור. השבילים מעידים על התלות ההדדית במשאבי המים המשותפים ואת הצורך בפתרונות חוצי גבולות לשם הגנתם. "כל שביל מתאר את הסיפור של אותה קהילה", מסבירה מירה אדלשטיין, האחראית על פיתוח המשאבים בפרויקט. "הסוגייה המשותפת של בני הקהילות עם עמיתיהם מצידו השני של הגבול היא בעיקר נושא המים".

 

מעלים את המודעות למים ולסביבה

השילוב המעניין בין נושאים ירוקים לבין שיפור היחסים עם שכנינו פעיל כבר שבע שנים והניב בעבר מיזמים מוצלחים. ביניהם, פרויקט "מים ושכנות טובה", אשר נועד להתמודד עם בעיות מים הנוגעות ל-17 יישובים פלסטינים, ירדנים וישראלים.

 

יעל שגיב, רכזת הפרויקט, מדגישה את שלוש המטרות המרכזיות שלו: "ראשית, אנחנו מעוניינים להעלות את מודעות המבקרים לנושאי סביבה ומים, על ידי הצגת המציאות בפרספקטיבה קצת שונה. שנית, להיטיב עם הקהילות עצמן בכל הקשור ליזמות תיירותית, כלומר המפעל מאפשר יצירת מקורות הכנסה חדשים לאזור כמו אירוח כפרי, הדרכה, מזון ועוד. ולבסוף, קבלת תמיכה לשיתוף הפעולה אשר חוצה גבולות ומקרב בין האנשים על ידי יצירת פתרונות המועילים לכל הצדדים".

 

גם בצד הירדני ישנה שביעות רצון מהתרוממות הפרויקט כפי שניכר מדברי עבד סולטן, הרכז הירדני של פרויקט "מים ושכנות טובה": "שבילי השכנים בירדן, ימחישו את הקיום של אלטרנטיבה לטיולי הג'יפים הנפוצים המוצעים לתיירים, יציגו ראייה חדשה על הנושא הסביבתי ובהמשך יהוו פתח להפחתת התלות בחקלאות". 

 

אמון הדדי הולך ונבנה

אחד המאפיינים הבולטים במיוחד בשיחות עם החברים בידידי כדור הארץ הוא התעקשותם למנוע מפוליטיקה להשתרבב אל תוך הפרויקט. על אף שבאזור טעון כל כך, עם שטף אירועים כה מהיר, קיימות סיבות לא מעטות לחשוש או לפקפק בנכונות וברצינות הצד השני, נדמה שבשטח מצליחים כל הצדדים לשים בצד את הסוגיות השנויות במחלוקת. 


מסלולים קצרים למבקרים מהארץ ומחו"ל (צילום: Skip Schiel) 

 

"לפני המפגש הראשון שלי איתם הייתי מאוד סקפטי לגבי ההתייחסות שלהם לכל העניין", משחזר אחד מרכזי השטח. "אבל הסתבר שיש חוגים רציניים מאוד שמתעניינים בחיפוש פתרונות ממש כמונו. נושאים פוליטיים עלו ועדיין עולים מדי פעם, הרי כל אחד בא עם רקע משלו. אינני מגדיר את עצמי כשמאלני. לחלוטין לא, אבל חייבים ללמוד להתקיים פה יחד".

 

הוא אינו מסתיר את העובדה ששיתוף הפעולה עם הפלשתינים קשה יותר מאשר עם הירדנים. הסיבה לכך נעוצה כמובן בהבדל בין יחסי ישראל וירדן, לבין תהליך השלום המקרטע עם הרשות הפלשתינית. במקרה של מועצה אזורית אשכול שורר כיום נתק עם המקבילה אבסאן אשר ברצועת עזה בגלל שליטת החמאס באזור.

 

גם רכז השטח של צור הדסה, אהוד עוזיאל, מעיד על המורכבות הכרוכה בכך: "גם אצלנו וגם אצל הפלשתינים יש אנשים שלא תומכים בפרויקט. זה דורש אומץ משני הצדדים, אפילו שכיום, להבדיל מתקופת האינתיפאדה, אין אירועים ביטחוניים באזור. אירועים פלילים שמתרחשים בצור הדסה ומקורם בישובים הסמוכים לוואדי פוקין מקבילים להתגרויות של מתנחלים המתפרעים בבריכות מים פרטיות של פלשתינים".

 

מגמה שהולכת ותופסת תאוצה בקהילות היא עשייה עצמאית ללא התערבות הנהלת הארגון אלא מתוך יוזמת התושבים והמועצות בלבד. נציגי הישוב הירדני סאפי יחד עמיתיהם במועצה אזורית תמר כבר החליטו השנה על פעילות משותפת למען קידומו ופיתוחו של אגן ים המלח הדרומי, הסובל מהיווצרות בולענים עקב ירידה במפלס המים. תופעה עגומה זו, לדוגמא, נראית לעין בסיור בשביל היוצא מתמר.

 

ראש המועצה, מר דב ליטבינוף מסביר ובדרך גם משחיל בכל זאת מעט פוליטיקה: "ועידת אנאפוליס האמיתית מתרחשת פה אצלנו, יום יום בהבנה שלנו, בהתמודדות ובעזרה ההדדית עם שכנינו הירדנים, איתם אנו מתדיינים ועורכים פרויקטים בנושאי חקלאות וזיבול, מים, תעשיה ותיירות".

 

פירוט מלא על המסלולים ושאר פעילויות הארגון ניתן לראות באתר ידידי כדור הארץ

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מדגישים ערכים תרבותיים וסביבתיים
צילום: Skip Schiel
המסלולים מסתיימים בגבול
צילום: שיה אגוזי
מומלצים