לא זורקים: שני מתכונים עם לחם ישן
אילי תימור נזכרת בילדות באירופה, מספרת על לחם ישן ומגישה שני מתכונים שיוכיחו לכם אחת ולתמיד שיש מה לעשות עם לחם ישן
בילדותי האירופית היו שני שימושים חוקיים בלבד ללחם לבן מאתמול. השימוש הראשון היה אוכל לברווזים. היינו ניגשים למזרקה העירונית הקרובה, בידה של כל אחת מהילדות חתיכה נאה של לחם יבש, ומאכילים את הברווזים והציפורים. השימוש השני, והמהנה לא פחות היה פרנץ' טוסט - ובמיוחד ההברקה של אבא: פרנץ'-טוסטונים קטנים מעיגולי בגט.

 

כבר אז היה ברור לי שלחם לא זורקים.

 

השנים חלפו, אירופה התחלפה בישראל וכבר אין לי מזרקה עם ברווזים להאכיל. אבל לחם, יותר מתמיד, אני לא אוהבת לזרוק לפח. החיפוש אחר שימושים

נוספים ללחם מאתמול הוביל אותי לכמה מהגילויים הקולינריים הטעימים ביותר שלי. לפעמים אני מוצאת את עצמי קונה במיוחד כיכר לחם לבן גדולה - גדולה מדי - ובראשי כבר מתבשלת הארוחה שאכין בסוף השבוע. הנה שני מתכונים ששווה לקנות בשבילם כיכר לחם ולתת לה להתייבש טיפה. האחד, מרק איטלקי מחמם והשני קינוח אנגלי נהדר.

 

מרק ריבוליטה

מתכון מאת רוז גריי ורות רודג'רס, בעלות ה"ריבר קפה", לונדון

 

המרכיבים (8 מנות):

1 כוס גדושה שעועית לבנה קטנה ככל האפשר,שרויה ללילה

שמן זית

4 בצלים צעירים קצוצים

1 ראש סלרי אמריקני עם עלים

1 ראש שום מחולק לשיניים מקולפות ופרוסות

1/2 ק"ג עלי מנגולד (או עלי סלק), חתוכים לגפרורים גדולים

1 צרור בזיליקום טרי, עלים מופרדים מגבועלים

1 צרור נענע טרי, עלים מופרדים מגבועלים

1 צרור מיורן טרי, עלים מופרדים מגבועלים

1 צרור פטרוזיליה עלים מופרדים מגבעולים

2 ק"ג עגבניות תמר טריות ובשלות, מקולפות, ללא גרעינים, קצוצות

250 גרם תרד טרי ללא גבעולים

2 ג'בטות, לא טריות, ללא הקרום

1 פלפל אדום חריף טרי

מלח ים גס, פלפל שחור טחון טרי


  

אופן ההכנה:

  1. מבשלים את השעועית: שורים במשך לילה, שוטפים ושמים בסיר עם עגבניה גדולה, חופן מרווה טרייה ו-1 ראש שום. מכסים במים קרים, מביאים לרתיחה ומבשלים שעה עד שעה וחצי, עד שהשעועית מוכנה. מנקים קצף שנוצר למעלה. מוציאים את העגבניה, השום והמרווה ושומרים את השעועית במי הבישול.
  2. בסיר גדול וכבד מחממים כוס שמן זית ומבשלים את הבצל והסלרי על להבה בינונית נמוכה, עד לריכוך והשחמה. מוסיפים את השום וגבעולי המנגולד וממשיכים לבשל עד שהשום מזהיב.
  3. מוסיפים מחצית הבזיליקום, נענע, מיורן, פטרוזיליה ועלי הסלרי. מטגנים ובוחשים 2-1 דקות ומוסיפים את העגבניות הקצוצות. מתבלים ומבשלים על אש קטנה 30 דקות.
  4. בסיר אחר, חולטים את עלי הסלק והתרד במים רותחים מומלחים. מסננים וקוצצים גס, שומרים את המים.
  5. מוסיפים את העלים לתערובת העגבניה ביחד עם השעועית.
  6. קורעים את הלחם לחתיכות בגודל 2 ס"מ ומוסיפים למרק. יוצקים ממי החליטה כדי להרטיב את הלחם ומוסיפים את יתרת עשבי התיבול. בודקים ומתבלים שוב, ומוסיפים עוד כוס שמן זית (המרקם יהיה סמיך).
  7. מחלקים בין קעריות. מערבבים את הפלפל האדום עם 2 כפות שמן זית, יוצקים כמה טיפות בכל קערה, ומגישים.

 

פודינג לחם וחמאה (Bread and Butter Pudding)

מתכון של שגיא קופר

 

פודינג חביב שמנצל היטב שאריות של לחם לבן או חלה רגילה.

המרכיבים: 

12-16פרוסות לחם לבן או חלה, ללא הקרום

חמאה

1/2 1 כוסות חלב

1/2 1 כוסות שמנת מתוקה לקצפת

1 ביצה טרופה

2 חלמונים

2 כפות אבקת סוכר

גרידה מחצי לימון

6-10 טיפות תמצית תפוזים (לא חובה)

חופן צימוקים כהים

מעט אגוז מוסקט מגורר


(צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

אופן ההכנה:

  1. מורחים צד אחד של פרוסות הלחם בחמאה. משמנים תבנית אפיה בחמאה.
  2. מניחים בתבנית מחצית ממספר פרוסות הלחם, זו לצד זו, כשהצד המרוח בחמאה כלפי מטה.
  3. מניחים את התבנית בתבנית גדולה ועמוקה, בגובה התבנית הפנימית.
  4. טורפים יחד את המרכיבים הנותרים ויוצקים את התערובת על פרוסות הלחם.
  5. מכסים את פרוסות הלחם שבתבנית בפרוסות הלחם הנותרות, כשהצד המרוח חמאה פונה כלפי מעלה, ומפזרים מעט אגוז מוסקט מעל.
  6. יוצקים מים רותחים ברווח שבין שתי התבניות, ואופים בתנור שחומם מראש ל- 180 מעלות, במשך כ- 45 דקות, עד שהחלק העליון שחום וקפיצי למגע.

 

    קישורים ממומנים
     תגובה חדשה
    הצג:
    כל התגובות לכתבה לא זורקים: שני מתכונים עם לחם ישן
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד