שתף קטע נבחר

קהילה בשבוע: מבקשי דרך, ירושלים

אין רב, אין עזרת נשים, אין תפילה קבועה בימי חול. יש שיעורים וקורסים, יש אירועים קהילתיים, יש התנדבות למען הכלל. הצצה לקהילה הרפורמית "מבקשי דרך" שבשכונת סן סימון

דע לפני מי אתה עומד: קהילת "מבקשי דרך" בשדרות ש"י עגנון 22, שכונת סן סימון בירושלים. הקהילה, שמונה כ-150 משפחות, הוקמה לפני 45 שנה בירושלים כקהילה עצמאית הדוגלת בשוויוניות וגישה פתוחה ליהדות. בשנת 1999 הצטרפה הקהילה לתנועה ליהדות מתקדמת בישראל.

 

חברי "מבקשי דרך" רואים ביהדות תרבות מתפתחת ורבת-פנים, שעוצבה על ידי זרמים שונים בתקופות שונות. "הקהילה מבקשת למצוא את הדרך שתעשיר את חיינו הרוחניים והדתיים כישראלים וכבני אדם מודרנים, ברוח נביאי ישראל ובהתאם לערכי הדמוקרטיה והצדק", אומרים בקהילה.

 

מי ומי ההולכים: בקהילה חברים ילידי הארץ, עולים מאוד ותיקים מאירופה וצפון אמריקה וכן עולים חדשים.

 

לשון אחר: נוסח התפילה הוא לפי סידור קורן נוסח אשכנז, אך ישנם עדכונים המתאמים לרוח הקהילה, כגון תוספת האמהות בתפילת עמידה. שליחי הציבור שרים את המנגינות מבית אבא וניתן לשמוע נוסחים שונים, במיוחד בקריאת התורה וההפטרה.

 

רב לכם בני ישראל: השם "מבקשי דרך" נובע משאיפה לאחריות אישית של כל חבר וחברה ליהדותו/ה ולכן אין רב בקהילה, עם זאת, יש רבנים שהם חברי קהילה. כל שבת חבר או חברה נושאים דבר תורה על פרשת השבוע ולאחר מכן מתקיים דיון.


אומרים לפניו שירה חדשה

 

החזנית והמנהלת איריס וינר משמשת כשליחת הציבור בחלק מהתפילות, אך יש מאגר של חברי קהילה שגם משמשים כשליחי ציבור וגם כבעלי קריאה בתורה, בהפטרה ומגילות. החלטות בענייני מסורת, מנהג ומהלך התפילות מתקבלות באופן דמוקרטי על ידי ועדת התפילה. הפיקוח השוטף על עבודת הקהילה נעשה על ידי נשיאות נבחרת בת שלושה חברים.

  

יתגבר כארי: בימי החול אין תפילות. בשבת מגיעים בין 50 ל-80 איש.

 

על דעת המקום: "יש דמי חבר, וכל מי שמעוניין להצטרף יכול לברר. אנחנו לא נותנים לכסף לעמוד בינינו לבין משפחה שרוצה להצטרף. עם זאת, דמי חבר הוא מרכיב חשוב בתקציב הקהילה".

 

כיסא הכבוד: אין "כיסא כבוד". אנחנו יושבים ביחד, נשים, גברים, ילדים, באולם התפילה.

 

בין הזמנים: בשבת התפילה מתחילה בשעה 9:00 ומסתיימת בסביבות השעה 11:00. הזמנים בימים הנוראים מתפרסמים קרוב למועד

 

שירה חדשה: התפילה מנוהלת ע"י החזנית וחברי הקהילה לפי תורנות. "אנחנו תמיד שמחים לקבל שליחי ציבור וחזנים אורחים, אך חשוב שהם יכירו את התפילה כפי שהיא נאמרת אצלנו".

 

קריאת קודש: יש בבניין ספרייה ובה אוסף יפה של ספרי קודש וספרים העוסקים בנושאים הקשורים ליהדות. כמו כן, יש מדף עם הספרים שנכתבו על ידי חברי הקהילה. ישנו בארון הקודש ספר תורה צ'כי, אחד מהספרים שניצלו ממלחמת העולם השנייה ונשלחו לבתי כנסת בכל רחבי העולם.

 

דברים שיש בהם שיעור: הקהילה רואה את עצמה כקהילה לומדת, ולכן כל שנה יש קורסים שמאורגנים על ידי חבריה. בין הקורסים שנלמדו: "ירושלים: קורותיה ונופיה", "יהדות, ישראליות וציונות", "סוגי ספרות בתנ"ך", "מפתח הזמן" ו"מפתח המקום" בשיתוף עם מרכז מלטון באוניברסיטה העברית, ושיעורי תלמוד למתקדמים ולמתחילים. 

 


כשם שאני רוקד מלפניך

 

מטעם המרכז למוזיקה יהודית על שם עזרי אובל (ראה הסבר בסעיף אחר) יש שיעורים בטעמי המקרא, טעמי ההפטרה, טעמי המגילות, סדנת פסח, אשת מצווה, איך להיות שליח ציבור ועוד.

 

השנה נפתח הקורס "מפגש עם דתות ירושלים", בו מתעמקים ביחד בדתות השונות של תושבי העירֵ, על מנת להכיר טוב יותר את המרקם הדתי המיוחד של ירושלים. מגיעים נציגים של זרמים שונים ביהדות – כגון יהדות חרדית ויהדות אתיופית – וגם מזרמים בנצרות ובאיסלאם.

 

הפסק: בערב שבת יש דיון קצר על הפרשה, או נושא שעולה ממנה, שמנוהל על ידי חבר קהילה ומתקיים בין קבלת שבת לבין ערבית.

 

צאצאי צאצאינו: מתקיימת תפילת ילדים פעם בשבועיים. "אנו מעבירים את התפילה בצורה חווייתית והפעלתית על מנת שבני הנוער יכירו את התפילה". לתפילה מגיעים בעיקר בני נוער שמשתתפים בחוג בני/בנות מצווה כדי להתכונן לעלייה לתורה.

 

שנת בר/בת מצווה במבקשי דרך היא שנה מיוחדת ומרגשת בקהילה. בשנה הזאת משתתפים בני/בנות המצווה – והוריהם – בתהליך לימוד והתמודדות עם המסורת היהודית. "בגיל המצוות חשוב ללמוד לא רק את הפרשה, אך גם נושאים חשובים אחרים כגון, בית הכנסת, חגים, לוח השנה העברי, טקסטים יהודיים, מעגל החיים, צדקה, תיקון עולם, ועוד". 

 

תרומות ומעשרות: הפרוכת עוצבה על ידי האמן קופל גורבין, צייר וגרפיקאי שמימש את ציורו באמנות האפליקציה והתמקד בעיקר בנושאים מן התנ"ך. עבודותיו מעטרות מספר רב של בתי-כנסת, מבני ציבור, בתי מלון ואוספים פרטיים שנרכשו בארץ ובעולם. הפרוכת היא גם הסמל (לוגו) של הקהילה.

 

חברת קהילה, האמנית רות הריס, יצרה במו ידיה את הכיסוי לשולחן וגם אחת החגורות לספר תורה.

 

מצוות הקהל: חגיגת החנוכה היא תמיד אירוע מרכזי מכיון שהיא גם יום ההולדת של הקהילה. במהלך השנה מקיימים מספר ארוחות שבת קהילתיות - כולם מביאים מטעמים מהבית, הכל חלבי, ומגישים בצורת מזנון. מתפללים ביחד, מברכים, אוכלים ושרים ביחד, ויש גם לימוד קצר.

 

בכל שנה מעלים שני קונצרטים במסגרת המרכז למוזיקה יהודית ע"ש עזרי אובל, פרויקט של הקהילה. עזרי היה שליח הציבור בקהילה במשך 30 שנה וגם מורה אהוב לעברית ולבני ובנות מצווה. מצאו לנכון לכבד את זכרו ע"י הקמת המרכז למוסיקה.


בית הכנסת של הקהילה

 

כל שנה הקהילה יוצאת לסוף שבוע קהילתי – שנה אחת צפונה, שנה אחת דרומה. "אנחנו מטיילים ביום שישי ומבלים את השבת בבית הארחה בקיבוצים".

 

ספר הזכרונות: אירוע מרכזי בקהילה הוא סדר יום העצמאות. הקהילה מעוניינת להוסיף משמעות לחג מעבר למנגל ופטישים. זאת מסורת רבת שנים ומשתתפים כל שנה כ-200 איש. כל שנה בוחרים נושא מרכזי ויוצרים "סדר" לכל המשתתפים. "בשנה שעברה הנושא היה אורות וצללים והתייחסנו לנקודות אור בחברה שלנו והאתגרים שעוד עומדים לפנינו".

  

בישיבה של מטה: הריהוט באולם בית הכנסת מורכב מכיסאות מרופדים.

 

בישיבה של מעלה: אין עזרת נשים, הרי זה כל הסיפור.

 

דרור יקרא: יש הרבה לוחות מודעות בנושאים שונים: בלוח המודעות המרכזי יש מידע רב על הקהילה, אירועים, פעילות הוועדות וחומר למבקרים. בנוסף יש לוח לוועדה למעורבות חברתית בו נמצא חומר על דרכים לשמור על איכות הסביבה, תרומת איברים ופעילות לטובת החברה. וישנם עוד לוחות נוספים הקשורים לפרויקטים שונים.

 

ברבורים, שלו ודגים: אם אין אירוע כמו בר/בת מצווה הקידוש מורכב מנשנושים ושתייה שסביבם אפשר לשוחח על דבר התורה ולהתעדכן בחדשות של החברים. כאשר מגיע אורח מבחוץ לדבר תורה, מגישים קידוש יותר עשיר לכבודו ובאירועים

 חגיגיים יש קידוש מאוד עשיר. 

 

למען שמו באהבה: הקהילה מתבססת על התנדבות. הצוות מורכב ממנהלת, רכזת, מזכירה ואב בית, כך שכל הפעילות המתוארת מסתמכת על הרצון הטוב של חברי הקהילה להרים אותה. יישר כוח מגיעי למייסדי הקהילה, חלקם עדיין פעילים אחרי 45 שנה.

 

דרך ישרה: חברי הקהילה מאוד גאים בכך שהבניין נגיש לגמרי לנכים, כולל שרותי נכים. בשנים האחרונות שופצה הכניסה ובוטלו המדרגות המעטות שהיו.

 

עוסקים בצורכי ציבור באמונה: לקהילה קשר רב שנים עם מעון נכים סן סימון. בשנים האחרונות יש קשר גם עם עמותת שק"ל, שנותנת סיוע לאנשים עם בעיות נפשיות.

 

במקום מתקן למיחזור בקבוקים והכסף הנאסף מוקדש למפעלים של הוועדה למעורבות חברתית בקהילה. במשך השנה משתתפת הקהילה במפעלים של המרכז לפלורליזם ומחלקת אוכל לנזקקים בראש השנה ופסח, ותנורי חימום לקראת החורף. כמו כן גייסה הקהילה כספים לפליטי דרפור, לנטיעת עצים בצפון אחרי מלחמת לבנון השנייה, וגם אירחה משפחות מהצפון באותה תקופה. כספים גיוסו גם לסיוע לתושבי שדרות.

 

רוצים שנכתוב גם על הקהילה שלכם? כיתבו אלינו

 

יניב מזומן הוא עמית מחקר בבית מורשה. הטור בחסות בית המדרש-החברתי, בית מורשה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מטיילים פעם בשנה
הפרוכת
מתחפשים בפורים
מומלצים