שתף קטע נבחר

זירת הקניות

מפגינים באשקלון: תחנה פחמית אינה הפיתרון

מפגינים ופעילי סביבה קידמו את בואם של חברי הוועדה לתשתיות לאומיות, שבאו לסייר במתקני חברת החשמל לקראת ההחלטה האם לאשר לה להקים תחנת כוח פחמית נוספת באשקלון. המפגינים הקימו במקום תחנת סולארית קטנה, והציעו לחברי הוועדה קפה "שיראה להם את האור"

חברי הוועדה לתשתיות לאומיות, שבאו הבוקר (ב') לסיור במתקני חברת החשמל באשקלון, זכו לקבלת פנים מיוחדת במינה. פעילי ארגון "גרינפיס" ו"מגמה ירוקה", שמוחים על התוכנית להקים באשקלון תחנת כוח פחמית נוספת, הקימו במקום "בית קפה סולארי", שביקש להגיש לחברי הוועדה משקאות חמים שהוכנו באמצעות חשמל שהופק מאנרגיית השמש.

 

הפעילים הביאו למקום לוחות פוטו-וולטאים - פאנלים סולאריים הדומים לקולטים של דודי שמש - וחיממו באמצעות החשמל שהפיקו את המים לקפה ולתה. אלא שחברי הוועדה, שהגיעו באוטובוס מיוחד למקום, הוכנסו למתחם תחנת הכוח "רוטנברג" דרך כניסה צדדית והותירו את הפעילים והמפגינים בחוץ.


הפאנל הסולארי בהפגנה (צילום: דודו בר סלע)

 

עוד בנושא:

 

"הגענו לפה היום ברוח חיובית, כדי להראות לחברי הוועדה שהפתרון הוא אנרגיה סולארית ולא עוד תחנה שורפת פחם", אמרה נילי גרוסמן, מנהלת מאבק האנרגיה ושינויי האקלים של "גרינפיס". "ישראל היא חלוצה בטכנולוגיה זו וכבר בונה תחנות סולריות ברחבי העולם. רק בישראל נטולת המחצבים אך ברוכת השמש, עדיין לא הפנימו כי יש אלטרנטיבות לייצור חשמל בפחם וכי על מקבלי ההחלטות לקחת החלטה אמיצה בעניין".

 

גרוסמן הבהירה כי פעילי הארגון מתנגדים לשימוש בפחם בשל הסיכון שהוא גורם לבריאות האדם ולסביבה והוסיפה: "תושבי אשקלון כבר עתה משלמים מחיר בריאותי כבד אותו גובה תחנת הפחם הנוכחית בעיר".


"מחיר בריאותי כבד". המפגינים היום (צילום: דודו בר סלע)  

 

יונתן נריסנה, רכז הקמפיין נגד התחנה העתידית בארגון "מגמה ירוקה", הוסיף: "חברי הוועדה לא שמעו מהמומחים, הארגונים הירוקים והציבור מדוע ישנה התנגדות כה נרחבת ונמרצת כנגד התחנה הפחמית. אנו דורשים מהם להקדיש יום ללמידת הנושא ולשמיעת הטענות, כפי שהם מקדישים יום שלם לסיור בחברת החשמל".

 

ראש עיריית אשקלון, רוני מהצרי, נכח גם הוא במקום יחד עם עשרות מתושבי העיר ובני נוער, כדי להביע שוב את התנגדותו הנחרצת לתוכנית להקמת תחנת הכוח. הוא מחה על האופן בו נכנסו חברי הוועדה למתחם, מבלי שעצרו לשמוע את טענות המפגינים. "הוועדה הזו מורכבת מנציגי ציבור והם בחרו להתנתק מהציבור ואטמו את אוזניהם בפני מה שיש לתושבי אשקלון לומר. חברי הוועדה התנהגו בבריונות וברחו כמו גנבים, כדי להימנע מדיון ציבורי". 

 

"התוכנית אינה עומדת בקנה אחד עם ההבטחות בבאלי"

פעילי "גרינפיס" ציינו כי בעיית ייצור החשמל במשק הישראלי מתעוררת רק בשעות שיא הביקוש, ואינה מצדיקה פתרון כה מרחיק לכת. "מדובר במספר שעות בודדות בקיץ בהן צריכת החשמל מתקרבת לתקרת משק החשמל", הבהירו. לדבריהם, עדיף להשתמש באנרגיה סולארית ובטכנולוגיות אחרות - נקיות יותר - במקום להקים תחנת פחם, "אשר תשרוף פחם לשווא במשך 24 שעות ביממה למשך תקופה של 40-50 שנה".

 

פעילי "מגמה ירוקה" הזכירו את ועידת האקלים הבינלאומית שננעלה לפני כשבועיים בבאלי שבאינדונזיה, ואת שורת ההצהרות שפוזרו לאחריה. הם ציינו גם שישראל פולטת כיום כ-72 מיליון טונות של גזי חממה בשנה - יחס דומה למדינות הגדולות והמפותחות בעולם, ושישראל תידרש כנראה בשנים הקרובות להפחית את פליטותיה בשיעור שבין 25-40 אחוז.

 

"משק האנרגיה הישראלי כיום מבוסס ברובו על תחנות כוח פחמיות הפולטות גזי חממה בכמות גדולה", הדגישו בארגון. "הקמת תחנה פחמית נוספת אינה עומדת בקנה אחד עם הבטחותיה של מדינת ישראל בוועידה בבאלי, ולכן אין לקדמה אלא לפנות לדרכים חלופיות כגון שימור אנרגיה, שימוש באנרגיות מתחדשות וגז טבעי".

 

מהצרי מצידו מתרכז בבריאות תושביו ולא בהבטחות שניתנו בבאלי: "לא אתפשר על בריאותם של תושבי אשקלון. הקמת התחנה תזהם את האזור ותפגע בתושבי אשקלון והסביבה. לא אתן להפוך את אשקלון לפח התשתיות של המדינה".

 

נוכח הטענות כלפי היוזמה פנתה ynet לקבלת תגובה מהאחראי על פעילות הוועדה לתשתיות לאומיות במשרד הפנים, אולם לא נענתה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המפגינים היום
צילום: דודו בר סלע
"לראות את האור". אחד המפגינים
צילום: דודו בר סלע
"בישראל עוד לא הפנימו". בית הקפה הסולארי
צילום: דודו בר סלע
מומלצים