שתף קטע נבחר

דו"ח: טיפולי שיניים - ההוצאה הכי גדולה למשפחה

לא לנתונים האלו קיוו יוזמי חוק ביטוח בריאות ממלכתי לפני 13 שנה: אמנם מספר המבוטחים עלה, אבל המדינה משתתפת פחות ופחות במימון בריאות הציבור, ומנגד - נרשמת עלייה משמעותית בהוצאה הפרטית של כל משפחה, כאשר טיפולי שיניים עומדים במקום הראשון בהוצאות. גם המעבר מקופה לקופה כבר לא ממש מנוצל כמו בהתחלה. בריאות בישראל - כל המספרים

13 שנים לאחר חקיקת חוק ביטוח בריאות ממלכתי מתברר שאמנם מספר המבוטחים עלה מאז ב-34%, אבל הפיצוי שקבלו קופות החולים לאספקת סל השירותים שבחוק – עלה רק ב-23%. שחיקה זו של 11% (כ-2.5 מיליארד שקל) נספגה בחלקה על-ידי התייעלות המערכת, אבל בעיקר גרמה לירידה באיכות ובזמינות שירותי הבריאות שאנחנו מקבלים. משפחה ישראלית מוציאה בממוצע 5 אחוז מהכנסותיה על בריאות, בעיקר על טיפולי שיניים וביטוחים משלימים.

 

הנתונים מתפרסמים בקובץ נתונים סטטיסטיים שערכו גבי בן נון וניר קידר מהאגף לכלכלה וביטוח בריאות במשרד הבריאות, במלאות 13 שנה לחקיקת חוק ביטוח בריאות ממלכתי.

 

המדינה משתתפת פחות, האזרחים יותר 

מהדו"ח עולה כי בשנים האחרונות חלה ירידה בהשתתפות המדינה במימון עלות סל השירותים שבאחריות הקופות. בשנת 1998 עמד המימון הממשלתי על 48 אחוז מעלות הסל לעומת 41 אחוז בשנת 2007.


 

במקביל לקיטון במימון הממשלתי גדלו ההוצאות הפרטיות על בריאות. ההוצאה החודשית הממוצעת במשק בית לבריאות היתה לפני כעשור 305 שקל, לעומת 570 שקל ב-2006. באותן שנים עלה שיעור ההוצאות של משקי הבית לבריאות מסך ההוצאות שלהן מ-3.8 אחוז ל- 5.1 אחוז ב-2006.

 

הסעיף הכבד בהוצאה המשפחתית: טיפולי שיניים

ההוצאה המשפחתית המשמעותית ביותר היא על טיפולי שיניים (28 אחוז מההוצאה המשפחתית על בריאות), אחריה הביטוחים המשלימים (כ-26 אחוז), תרופות (כ-17 אחוז) ומשקפיים (כ-9 אחוזים מההוצאה המשפחתית על בריאות).

 

וכמה זה עולה לנו? ב-2006 היתה ההוצאה המשפחתית על טיפולים וביטוחים לשיניים - 160 שקל, אחריה ביטוח משלים (146 שקל), תרופות (96 שקל) ומשקפיים (51 שקל). את עיקר העלייה בהוצאות המשפחתיות לבריאות ניתן לזקוף לגידול בהוצאה על ביטוחים משלימים.

 

עוד עולה מהדו"ח כי החמישון העליון הוציא פי 3 עבור שירותי בריאות מהחמישון התחתון.

 

בסוף שנת 2007 היו 53 אחוז מהישראלים המבוטחים חברים בשירותי בריאות כללית, 24 אחוז היו מבוטחים במכבי, 13 אחוז במאוחדת ועשרה אחוז בלאומית. הקופה שאיבדה את מספר המבוטחים הגדול ביותר מאז חקיקת החוק היתה שירותי בריאות כללית.

 

קופות בגדילה: מכבי ומאוחדת

אחת המטרות של חוק ביטוח בריאות ממלכתי היתה להקל את המעברים בין קופה לקופה, אולם לפי הדו"ח, החוק לא הצליח להגשים מטרה זו. רק 1.6 אחוז מכלל המבוטחים (116 אלף איש) עברו ב-2007 מקופה לקופה. שיעור דומה נרשם בכל השנים האחרונות. שיעור מעט גבוה יותר נרשם בשנים שלאחר כניסת חוק ביטוח בריאות ממלכתי לתוקף.


רוב המעברים היו לקופת חולים מאוחדת בעוד שמרבית העוזבים היו מקופת חולים לאומית וכללית. מאז חוקק חוק ביטוח בריאות ממלכתי איבדה הכללית כעשרה אחוזים ממבוטחיה. יתר הקופות גדלו, כאשר מכבי ומאוחדת גדלו הכי הרבה.

 

חברי מכבי - האמידים ביותר

מצבם הכלכלי של מבוטחי קופת החולים מכבי הוא הטוב ביותר. רמת ההכנסה הממוצעת של מבוטחי מכבי שירותי בריאות גבוהה ב-20 אחוז מן הממוצע ההכנסה של כל המבוטחים. שיעור ההכנסה של המבוטחים בכללית שירותי בריאות ובקופת חולים לאומית נמוך מהממוצע. שיעור הקשישים בשירותי בריאות כללית גבוה מהממוצע. הכנסה ממוצעת של מבוטח במכבי בשנת 2005 היתה 7,654 שקל. אחריהם מבוטחי מאוחדת (6,686), כללית (6,043) ולאומית (5,501 שקל).

 

בשנת 1999, ארבע שנים לאחר כניסת חוק ביטוח בריאות ממלכתי לתוקף רק 46 אחוז מהאוכלוסייה (2.8 מיליון איש) נהנו מביטוח משלים. בשנה החולפת הגיע שיעור הישראלים המבוטחים בביטוחים המשלימים ל-71.5 אחוז (מעל 5 מיליון איש).

 

נכון ל-2006 - כ-86 אחוז ממבוטחי מכבי הם בעלי ביטוח משלים, במאוחדת - 68 אחוז, בכללית - 67.3 אחוז ובלאומית רק 63 אחוז מהמבוטחים הם בעלי ביטוח משלים.


פורסם לראשונה 29/12/2007 23:19

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נחמה אליעזר
טיפולי שיניים. ההוצאה המשפחתית המשמעותית מכולן
צילום: נחמה אליעזר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים