שתף קטע נבחר

צפרים קוראים לפעול נגד התחשמלות ציפורים

מדי שנה מתחשמלים דורסים ובעלי כנף גדולים על עמודי החשמל ברחבי הארץ. לעיתים מדובר במינים נדירים וכן במינים בסכנת הכחדה. חברת החשמל, שמיגנה בעבר עשרות עמודים, הפסיקה את הפעילות בשל קשיי תקציב. קבוצת אוהבי טבע וצפרים קוראים לחברה לשוב ולמגן את העמודים כדי לצמצם ככל הניתן את התופעה

מאות ציפורים, ביניהן גם ציפורים נדירות הנמצאות בסכנת הכחדה עולמית, מתות בארץ מדי שנה מהתחשמלות. הציפורים, לרוב דורסים ובעלי כנף גדולים, מתחשמלות כאשר הן נוחתות על עמודי חשמל שאינם ממוגנים. בעבר החלה חברת החשמל למגן חלק מהעמודים אולם בשל העדר מימון מספיק הפעולות פסקו. שני צפרים וחובבי טבע מנסים כעת להפעיל על החברה לחץ להמשיך בפרויקט ולמנוע את הקטל המיותר.

 

השניים הם לירון זיו ויהונתן מירב, שמפעילים בשנים האחרונות את אתר "צפר" - פורטל הצפרות הישראלי. בימים אלה החלו בקמפיין מחאה מיוחד תחת הכותרת "מכת חשמל". "מאות מקרי ההתחשמלויות של ציפורים ודורסים רבים הניעו אותנו להציג את המקרים בצורה ברורה ונוקבת", הסביר מירב, מדריך צפרות בכיר. "הנושא קרוב לליבנו וכואב לנו לראות את המצב כיום. רצינו לעורר מודעות לבעיית התחשמלות של הציפורים בישראל, בתקווה לעזור וליצור לובי לטיפול בבעיה".

 

באתר שהקימו השניים אפשר למצוא עדכונים על דורסים שהתחשמלו בחודשים האחרונים, מאמרים על מיני ציפורים בסכנה, וגם עצומת מחאה עליה חתמו כבר יותר מ-800 גולשים. מירב וזיו מתכננים לשגר את העצומה לחברת החשמל כשתצבור 20 אלף חתימות.

 

כיצד מתחשמלים העופות? הפגיעה מתרחשת כאשר העופות עומדים על עמודי חשמל המשמשים להם כנקודות תצפית, מנוחה או כמשטח אכילה של טרף שנלכד. "ההתחשמלות אינה מתרחשת רק כאשר כנפי העופות נוגעות בו זמנית בשני כבלי חשמל, אלא גם אם חלק כלשהו בציפור נוגע בכבל החשמל, וחלק אחר נוגע במתכת כלשהי מהצד השני", מסבירים הצפרים.

 

צילום: איתי שמשון

 

 

התוצאות לרוב קטלניות, וגורמות מוות מיידי. "ישנם מקרים בהם הציפור שורדת את המכה, אבל לרוב היא תמות בהמשך מסיבוכים של ההתחשמלות כמו התפתחות נמקים או פגיעה משמעותית ביכולות הציד עקב פגיעה בכנפיים וברגליים", מציין זיו.

 

דורסים נדירים בסכנה

בחורף נפגעים בדרך כלל יותר דורסים, משום שהם נוטים להישאר על עמודי החשמל זמן רב יותר, ומשום שהעמודים לרוב רטובים. לדברי מירב, במהלך עונת הקינון נפגעים דורסים יציבים כמו עקב עיטי וחיוויאי. "בעונת הנדידה מתחשמלות חסידות רבות ודורסים חולפים שונים. בעונת החורף מתחשמלים עופות חורפים כמו דיות שחורות, עיטי שמש, עיטים ניציים ועיטי צפרדעים. גם דיות שחורות החורפות בישראל בעשרות אלפים מתחשמלות, בעיקר בקרבת מזבלות ושטחים חקלאיים".

 

לשני הצפרים ברור כי לא ניתן למנוע לחלוטין את התופעה אך אפשר לדבריהם לצמצם אותה בצורה ניכרת. מאז אמצע שנות ה-90 נרתמה חברת החשמל לנושא ולטענת מירב וזיו, היא מיגנה באופן חלקי כ-1,500 עמודי חשמל מתוך 2,200 עמודים שהיו מועמדים למיגון. "הבעיה היא שהמשאבים שהוקצו לטובת הנושא בארץ הם דלים ביותר בהשוואה למקומות אחרים בעולם, שגם שם קיימת התופעה", הסביר מירב. "ישראל מתהדרת במודעות גבוהה יחסית לערכי הטבע ושימור הסביבה בלב אזור שלא מצטיין בתחומים הללו. כואב הלב על כל מקרה של התחשמלות, במיוחד כשאנו יודעים שניתן לעשות יותר". 

 

זיו ומירב מקווים כי המחאה תגרור גם לחץ ציבורי על הגופים העוסקים במלאכה ותביא גם לחקיקה מתאימה להגנה על בעלי הכנף. "אנו לא מתיימרים להציע פתרונות בשלב זה, וגם לא לצלוב את הגורמים העוסקים במלאכה, אך אוזלת יד וחוסר הפניות מימון למיגון מצידה של חברת החשמל, תורמים לקטל הנוכחי"

 

חברת החשמל: מחפשים פתרונות להמשך פרויקט המיגון

מחברת החשמל נמסר בתגובה: "רשות הטבע והגנים, חברת החשמל והחברה להגנת הטבע יזמו במחצית שנות ה-90 פרוייקט משותף שמטרתו הייתה הגנה על הנשרים שאוכלוסייתם הלכה והתמעטה בשמי ארצנו. חברת החשמל השקיעה בפרויקט מאות אלפי דולרים, מעבר להשקעה במיגון מאות עמודים ברחבי הארץ, בהתאם להגדרות ולמיפוי שערכו אנשי רשות הגנים והחברה להגנת הטבע...

 

"בשנתיים האחרונות נקלעה חברת החשמל לנסיבות שגרמו להקפאת שורה ארוכה של פרויקטים חיוניים, ביניהם פרויקט "פורשים כנף". ועל אף ההקפאה, ממשיכה חברת החשמל במפעל מיגון עמודים וקווי רשת בצפון ובדרום, על פי היכולת ועל פי דרישות רשות הטבע והגנים והחברה להגנת הטבע.

 
"... אנו מחפשים פתרונות שיאפשרו המשך קיומו של הפרויקט, ותקוותנו כי המצוקה התקציבית עימה מתמודדת החברה בשנתיים האחרונות תימצא פתרון הולם, שיאפשר לנו לחזור במלוא הכוח לתפעולו של פרויקט טבע חשוב זה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עיט שמש שהתחשמל למוות
צילום: עזרא חדד
שקנאי מת
צילום: אלון מאיר
חיוויאי שנפגע מקו מתח גבוה
צילום: רוני ליבנה
מומלצים