פשטידה חמה וחכמה
הפשטידות הן אולי המאכל הכי ישראלי שצמח כאן. לבלקאנים יש מוסקה, לצרפתים יש קיש, לאיטלקים יש לזאניה ופריטטה, לספרדים – טורטיה ולאנגלו-סכסים – פאי. אצלנו כל המאכלים האלה נחים תחת המושג "פשטידה". רותי קינן מצדיעה למלכת המטבח הישראלי

מי שחי כאן בשנות השמונים יודע, שהיה זה העשור של הפשטידות. עקרות הבית התחרו ביניהן על המתכון המנצח ושום אירוח לא היה שלם בלעדיהן. היו ביניהן ביתיות, פשוטות וצנועות, ואחרות שהתהדרו במרכיבים אקזוטיים או במעשה מרכבה מסובך – שכבות-שכבות של תערובות ובלילות, על בסיס בצק או בלעדיו. הפשטידה היתה המלכה. כל היתר – תוספות.

 

אם מתייחסים אליהן במבט חוקר – הפשטידות הן אולי המאכל הכי ישראלי שצמח כאן. למעשה, אין להן, כשבט הטרוגני רחב, אח ורע במטבחי העולם. אמנם

לרוב הגויים (חוץ מהסינים והיפנים אולי) יש פשטידות מפוארות משלהם - לבלקאנים יש מוסקה, לצרפתים יש קיש, לאיטלקים יש לזאניה ופריטטה, לספרדים – טורטיה ולאנגלו-סכסים – פאי. אבל אצלנו כל המאכלים האלה ביחד נחים תחת המושג "פשטידה", עם תוספות מקוריות וסלסולים מהמטבחים העדתיים ומתכוני חגים יהודיים (בעיקר בפסח). אפילו המילון מתקשה להחליט מה המקור של המילה (כנראה מאיטלקית) ורק מספק הגדרה: "מאכל אפוי מקמח בלול בשמן ומתובל בנותני טעם שונים".

 

עם כל הכבוד למילון, הרי שבין המצרכים שהוא מונה במתכון שלו נשמט מוצר אחד חשוב ביותר – הביצים. הן שמספקות את הדבק למבנה המפואר שנשלח לתנור, ויוצרות את הקשר והחיבור בין שלל מרכיביו. ואכן, כמעט כל תערובת מוצרים שניתן לחשוב עליה, בתוספת קצת קמח, שומן וביצים – תנפק בסופו של יום ואחרי התרפקות בתנור לוהט, פשטידה לתפארת עם ישראל.

 

על אף שאת מקומן של הפשטידות בתפריט הבון טון של עולם האירוח הישראלי תפשו עד מהרה מאכלים מיוחסים יותר – ממאפי פילו ועד גלילי סושי ורולים דרום אמריקניים – כבודן לא נשכח, בעיקר במטבח הביתי הפשוט. אצלי, למשל, הן מאכל שאריות קבוע, שכן כל דבר שבישלתם אתמול ונותרה ממנו כמות מסוימת, יכול להפוך בעזרת כמה תוספות זמינות לארוחה של מחר. מבחינתי, זוהי הדרך הקלה והחכמה ביותר לניצול עודפי ייצור, כמו פסטה, ירקות מבושלים, אורז ואפילו בשר. הפסטה, שממוקמת אצלי בראש הרשימה, משמשת בסיס מצוין לאין ספור וריאציות משביעות, המוחקות מהלקסיקון את המושג הלא מחמיא "אטריות קרות" במשמעות של דבר שאיש לא חושק בו עוד.

 

אך גם אם אין לכם הר של פסטה מבושלת שנותרה מהכנת חבילת אטריות שלמה לשניים-שלושה סועדים, תוכלו להכין פשטידה נהדרת. פשוט תצטרכו להתחיל מההתחלה ולבשל לכם את האטריות לפי ההוראות שעל האריזה. אל תדאגו, זה לא מסבך מדי את ההכנה הפשוטה, המתאימה אפילו לילדים. ותאמינו לי, אין כמו פשטידה חמה כזאת לנחם גם את המצונן שבבני הבית. בתוספת סלט מרענן זוהי ארוחת ערב חורפית מענגת ומשביעה לכולם. ואם נותר משהו ממנה, אף אחד לא יתלונן לאכול ממנה גם קרה...

 

הנה שתי נציגות, אחת מלוחה והשנייה מתוקה.

 

פשטידת פסטה וירקות

המרכיבים (ל-4-6 מנות):

כ-3 כוסות פסטה (רצוי קצרה) מבושלת (כ-250 – 300 גרם פסטה לפני בישול)

2 כפות שמן זית

1 בצל בינוני קצוץ

400 גרם ירקות מעורבים חתוכים לקוביות קטנות (אפשר טריים או כל לקט קפוא, מופשר)

3 ביצים

מלח, פלפל

2 כפות פטרוזיליה קצוצה או 1 כף עשבי תיבול מיובשים מעורבים

2 כפות גבינת פרמזן או קשקבל מגוררת

 

אופן ההכנה:
  1. מחממים את התנור לחום בינוני (180 מעלות). משמנים היטב תבנית רבועה בגודל 25X25 ס"מ (או תבנית מלבנית בעלת נפח דומה).
  2. מניחים את הפסטה המבושלת בקערה. מחממים את השמן בסיר בינוני ומטגנים בו את הבצל עד שהוא מתרכך. מוסיפים את הירקות ומטגנים גם אותם עד שהם מתרככים מעט ומפרישים נוזלים. מסננים מהנוזלים ומעבירים לקערת הפסטה.
  3. מוסיפים את הביצים, מלח, פלפל ואת עשבי התיבול. מערבבים היטב ומשטחים בתבנית. זורים למעלה את הגבינה המגוררת ואופים כ-30 דקות או עד שהציפוי מזהיב והמלית יבשה.

 

הערה: גם אם הפסטה שנותרה כבר טבולה ברוטב (עגבניות, אליו-אולי, פסטו, שמנת) – אל תהססו להשתמש בה, הפשטידה רק תרוויח ממנו.

  

פשטידת אטריות מתוקה

המרכיבים (ל-4 מנות):

3 כוסות פסטה (אטריות, ספגטי, מקרוני או פסטה קצרה), מבושלת (כ-250 – 300 גרם פסטה לפני בישול)

250 גרם גבינה לבנה

1/3 כוס סוכר

2 ביצים

1 תפוח קלוף ומגורר גס

100 גרם צימוקים

50 גרם אגוזי מלך שבורים

1/4 כפית קינמון

קליפה מגוררת מ-1 לימון

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים את התנור לחום בינוני (180 מעלות). משמנים היטב תבנית בגודל 25X20 ס"מ (או תבנית עגולה בעלת נפח דומה).
  2. מניחים את הפסטה בקערה, מוסיפים את הגבינה, הסוכר, התפוח, הביצים, הצימוקים, האגוזים, הקינמון והקליפה המגוררת. מעבירים לתבנית ומחליקים את פני התערובת.
  3. אופים כ-30 דקות או עד שפני הפשטידה מזהיבים.

 

    קישורים ממומנים
     תגובה חדשה
    הצג:
    כל התגובות לכתבה פשטידה חמה וחכמה
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    סיר שמח
    מלכת המטבח הישראלי. פשטידה
    צילום: סאן וידאו
    ynet ספיישל