שתף קטע נבחר

צילום: יעל אילן, לע"מ

יער של הפתעות

ביער צרעה תמצאו שילוב מוצלח של תצפיות נוף, תל ארכיאולוגי, גן פסלים, פינות מנוחה וצמחי בר רבים. למרות גודלו יש בו פינות אינטימיות רבות והוא מזמין את המטיילים לגלות אותו

יער צרעה צופן בחובו הפתעות רבות, ומציע למבקרים שילוב מנצח של נקודות עניין: תצפיות נוף מרהיבות, תל ארכיאולוגי, פסלים סביבתיים מאתגרים המוצבים במידה ובאיזון אנינים, פינות הפעלה ומנוחה, צמחי בר רבים ועוד.

 

למרות מימדיו העצומים של היער, המשתרע על פני 1,100 דונם, אין הוא מאיים - יש בו פינות אינטימיות רבות וגם שבילים נוחים ומשולטים, בהם שני שבילי אורך מצפון לדרום ונתיבים המקשרים ביניהם.

 

ניתן להתחיל את המסלול מצפון, בכניסה מצומת שמשון לכיוןן אשתאול ואז שמאלה לכיוון יער הנשיא ודרך הפסלים. אנו התחלנו את המסלול מקיבוץ צרעה (לבאים מכוון כביש מספר 1 - הכניסה לקיבוץ נמצאת מימין לאחר אזור התעשיה של בית שמש).


חפשו את הדודאים בהר תנופה (צילומים: שרה גולד)

 

התצפית שאסור להחמיץ

התחנה הראשונה במסלול היא יקב צרעה שקיבל החודש פרס יוקרתי על היין הגוורצטרמינר שלו, המיוצר גם על גדות נהר הריין מענבים קפואים. אם תתכננו את הטיול מראש, תוכלו להזמין סלסלת פיקניק לדרך - בתוספת בקבוק יין, מובטח לכם בילוי בלתי נשכח. לאחר הצטיידות נחלוף על פני הדרך הראשית לכיוון ההר, ולפי השילוט נעלה אל המצפה הנמצא בראש ההר, בגובה של כ-400 מטר מעל פני הים.

 

הנוף מרהיב, האוויר נקי ומבושם קלות בריח עליה של "גלונית מצויה" האופיינית למקום, שהיתה מוכרת עד לפני כמה חודשים בשם "בלוטה גלונית". עליו של הצמח מתחדשים עתה וריחם עדין ומבושם - מותר לקטוף עלה או שניים, למולל ולפנק את יושבי המכונית בבושם טבעי.

 

נמשיך בשביל העפר, בדרך נופית לכיוון תל-צרעה, שבו, לפי המסורת, שכנה צרעה המקראית. למרגלותיו התיישב קיבוץ צרעה, וזהו גם המקום שבו היה עד שנת 1948 הכפר הערבי סרעא. אל התל עצמו אפשר לעלות ברגל או במכונית בעלת הנעה קדמית.

 

באזור התל ובפסגתו נמצאים מערות, קברים, בורות מים וגתות עתיקות המעידות על כך שייצור יין היה ענף חקלאי חשוב גם בצרעה הקדומה. שימו לב, בראש התל ישנם שרידי מערות ואלמנטים חקלאיים מרוצפים באבני פסיפס, וגם זוג קברים, שיש המזהים אותם עם קבר שיח', ויש המזהים אותם כקברי שמשון ומנוח אביו. המקום עובר שדרוגים מעת לעת, ומשמש כמקום התבודדות ותחינה לחסידי ברסלב.


קבר שמשון ומנוח או קבר של שיח' ערבי?

 

הנופים המרהיבים המבצבצים בין עצי האורן הוותיקים הינם של מישור החוף, שפלת יהודה והרי יהודה. ואולי הם אלו שהיו מקור ההשראה של שמשון לפעילותו היצירתית כנגד הפלישתים.

 

מצפון לתל נמצאת נקודת תצפית שאסור לוותר עליה. המצפה הוא מרפסת שנבנתה מעל מבנה האבן שהיה כנראה ביתו של מוכתר הכפר סרעא. במלחמת העצמאות שימש המבנה כמפקדה זמנית לחטיבת "הראל".

 

סוד הפטריות של המקומיים

דרך הפסלים עוברת לאורכו של היער, והיא למעשה 10 ק"מ של דרכים משולטות, מתאימות לכל רכב, המבטיחות שלא תלכו לאיבוד. זהו פרוייקט של קק"ל שבמסגרתו גילפו אמנים גושי סלע גדולים שהיו לפסלים סביבתיים. יש במקום למעלה מ-35 פסלים - חלקם מתייחסים לעברו של המקום, לשמשון ולמסרק (של דלילה?) וחלקם לנושאים אחרים - אך כולם מעוררי מחשבה ועניין. סעו לאט בדרך הפסלים ותהנו מאוסף יצירות האמנים הפזורות במקום.


כל הפסלים מעוררים מחשבה ועניין

 

יעקב, בן קיבוץ צרעה שליווה אותי, סיפר לי כי רק אנשי המקום יודעים על סוד קיומה של הפטריה הטעימה אוזנית הכלך הלבנה המתפתחת ליד צמחי הכלך המצוי, בעוד האחרים מסתפקים בטעמה של הארניה שסימן ההיכר שלה הוא צבע צהבהב ורקמה ספוגית מצידו התחתון של הכובע, היכן שלרוב הפטריות יש דפדפים (אזהרה חמורה, לעולם אל תלקטו פטריות אם יש לכם ספק קל באשר לזיהויין).

 

במפגש הדרכים נמצא אזור החניון המתאים לפיקניקים וכולל אזור מנגל, פחי אשפה מתקני מים ושירותים, מגרש מיני למשחקי כדור, ומתקני נופש טבעיים לילדים. פרסו מפה אכלו מפתכם ושמחו את ליבכם ביין. 

 

הדודאים נתנו ריח בהר תנופה

בהמשך פנינו לפי השילוט לכוון תרום ולהר תנופה, שבהם, משום מה, הקדימה הפריחה השנה.


הר תנופה

 

נסיעה קצרה, הובילה אותנו לרכס שבו שרידי ישוב ביזנטי. במקום שרידי קירות, בורות מים ועצי אורן ותיקים מאוד. שביל קטן ורומנטי ובו שלושה ספסלים, מוביל לתצפית נוף לכיוון מערב וצפון, ממנה רואים ביום בהיר את הים, העיר מודיעין ואת האובך הרובץ על ערי גוש דן.

 

כל הנוף הזה נשקף מבעד לשיחים העטופים בשפע של פעמונים לבנבנים, בפריחת זלזלת הקנוקנות. בסיור במקום נמצאו פריחה שופעת של פרחי הדודא הרפואי (דודאים), ים של סירפדים (השתדלו לא לעבור בינהם ללא כיסוי לרגליים), מעט רקפות, וארניות שנותרו מהגשם שלפני האחרון. אנו נחזור לכאן שנית שכשתחל חגיגת הפריחות, בעוד חודש לפחות.

 

המקום מתאים למשפחות, לחובבי אמנות, לכל סוגי הרכב ולרכיבה על אופניים. לטיול רגלי, לפיקניק משפחתי, לטיול רומנטי וליחידים המבקשים לנקות את הראש.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שנים עשר השבטים בגרסת גן הפסלים
צילום: שרה גולד
פעמונים לבנבנים בפריחת זלזלת הקנוקנות
צילום: שרה גולד
מומלצים