שתף קטע נבחר

פסיקה: מכבי חויבה לשתף חולים בוועדות החריגים

עד היום נמנעה הקופה מלאפשר לחולה המבקש תרופה מצילת חיים שאינה בסל להשתתף בוועדת החריגים ולומר את דברו. פסק דין חדש מחייב את מכבי לשנות נוהג זה

מעכשיו גם חולי מכבי יהיו זכאים להופיע בפני ועדת החריגים של הקופה, כאשר היא דנה בעניינם. כך עולה מהחלטה שניתנה אתמול (א') בבית הדין לעבודה בתל-אביב. ועדות החריגים של קופות החולים מהוות מוצא אחרון לחולים שהתרופות עבורם אינן בסל התרופות. רק באישור של ועדת חריגים יכולים חולים לקבל במימון הקופה תרופות מצילות חיים, כך שמבחינת החולים מדובר בוועדה חורצת גורלות.

 

בשירותי בריאות כללית ובקופת חולים "לאומית" רשאים חולים להתייצב בפני הוועדה ולומר את דברם. זאת למרות שפסיקות קודמות של בית הדין הארצי לעבודה קבעו כי אין חובה לזמן חולים להופיע בפני ועדות חריגים. במכבי התקבלו עד כה ההחלטות רק בהתבסס על חוות דעת של רופאים מומחים וללא נוכחות המטופל, כמו שגם נהוג ב"מאוחדת".

 

אתמול, כאמור, חייבה נשיאת בית הדין לעבודה בתל-אביב השופטת עליה פוגל את מכבי לזמן חולה לדיון. ההחלטה ניתנה בעניינו של חולה בן 68 הסובל מגידול ממאיר במערכת העיכול (GIST) במשך שבע שנים. במהלך השנים טופל במספר תרופות שכעת כבר לא עוזרות לו. לאחרונה רכש מכספו את התרופה NEXAVAR, שאינה בסל הבריאות "הוא קנה את התרופה מכספו, עד שכבר לא הצליח לעמוד בעלויות. מדובר בתרופה שהועילה לו מאד ושיפרה את מצבו. מבחינתו זו תרופה מצילת חיים", אומר עו"ד גלעד רוגל, מעמותת קרן דולב לצדק רפואי, שמייצגת את החולה.

 

החולה פנה לוועדת החריגים של מכבי, כדי שתאשר לו לרכוש את התרופה, אך בקשתו נדחתה. באמצעות "קרן דולב" המייצגת בחינם חולים שנפגעו מחוק ביטוח בריאות ממלכתי, עתר החולה לבית המשפט.

 

בהליך הביניים הביעה מכבי את נכונותה לקיים דיון בוועדת החריגים בעניינו של המבקש, וסלע המחלוקת בין הצדדים היה האם יש לאפשר לחולה להופיע בפני הוועדה. מכבי התנגדה לבקשת החולה להשמיע את דברו בפני הוועדה.

 

עו"ד ימית בוקובזה שייצגה את החולה ציינה "להחלטה תקדימית זו השלכת רוחב על כלל מבוטחיה של מכבי שירותי בריאות, שעד היום נשללה מהם זכות השימוע, ומעתה תישמר זכותם הבסיסית להופיע בפני הוועדה בטרם זו מקבלת החלטה כה גורלית בעניינם".

 

לדברי עו"ד רוגל, "אנחנו פועלים מול כל הקופות וקופת חולים מכבי יוצאת דופן בעניין זה. זו פעם ראשונה שאנחנו נתקלים במקרה כזה". עו"ד רוגל ציין שההופעה בפני הוועדה , שמהווה עבור החולים תקווה אחרונה, חשובה להם מאד. "זה בסך הכל החיים של אותו חולה והבריאות שלו. נכון שאפשר להסתכל על ניירות ועל תיקים רפואיים, אבל כשדנים על השפעת התרופה על התפקוד היומיומי של החולה, רק החולה יכול להסביר זאת. איך יכולים לקבל החלטה אם לא שומעים את החולה? הרטי עוסקים כאן בבני אדם". 

 

ממכבי נמסר בתגובה: מכבי תפעל בהתאם להחלטת השופטת המכובדת בתיק זה. אנו עושים כל מאמץ לסייע לחולים הפונים אלינו ולפתור את מצוקתם. כאשר תרופה אינה כלולה בסל הממלכתי אנחנו בכל זאת מעלים במקרים רבים את הפניות לוועדת החריגים ולא עונים תשובה שלילית ללא כל דיון. רווחת החולים עומדת בבסיס העבודה שלנו והיא כל מטרתנו. ועדת החריגים של מכבי מקיימת בחינה מעמיקה של כל פנייה מתוך כוונה למצוא את הדרך לאשר את הבקשות המגיעות אליה. כל שיקוליה של וועדת החריגים הינם שיקולים רפואיים המבוססים על מסמכים רבים, חוות דעת מקצועיות ומחקרים מן הארץ ומהעולם. במידת הצורך מתייעצים חברי הוועדה עם הרופאים המטפלים של החולה שפנה על מנת לקבל מהם מידע נוסף שיכול לתמוך במתן מענה חיובי לאותו חולה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ישתפו את החולים בוועדות החריגים. מכבי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים