שתף קטע נבחר

PMS: כל השיטות להקל על תסמונת קדם-וסתית

לתסמונת הקדם וסתית יש יותר מ־60 תסמינים ו־0 הסברים. אם את נמנית עם 85% מהנשים שבהן היא משתלחת מדי חודש, כדאי שתדעי שבעזרת טיפול רב־תחומי גם את תוכלי להרגיע אותה

נספר לך משהו קטן על האמריקאים. אשה שרוצחת שם את בן זוגה, או סתם עובר אורח אומלל, ומצליחה להוכיח בבית משפט שהאירוע התבצע בזמן שסבלה מתסמונת קדם וסתית (PMS) זוכה להקלה מיידית בעונשה: סעיף ההריגה הופך מדרגה 1 לדרגה 2. ולא, אנחנו לא מתכוונים לרמוז לכך שכל מי שסובלת מתסמונת קדם וסתית היא מופרעת שמסתובבת ברחובות עם אקדח טעון. ממש לא. אבל אם את קוראת שורות אלה, ייתכן מאוד שתופעות כמו עצבנות, אי שקט, דיכאון ונטייה לריב או לבכות אינן זרות לך. כ־85% מכלל הנשים בגיל הפוריות סובלות מהתופעה בדרגה זו אחרת. 40% מתוכן סובלות מהפרעות קשות, וכ־5%־10% סובלות מהפרעות חמורות הפוגעות בתפקוד היומיומי שלהן, בייחוד מסממנים נפשיים, כמו עצבות, ייאוש ודיכאון.

 

אבל זה לא נגמר כאן. להגיד שאת סובלת מתסמונת קדם וסתית זה בערך כמו לא להגיד כלום. למה? כי התסמונת הקדם וסתית מאפיינת יותר מ־60 תסמינים גופניים, רגשיים והתנהגותיים, ואצל כל אחת הם שונים, מגוונים ובהרכב הייחודי לה. המשותף לכולן הוא תחום הזמן שבו הכל מתפרץ. התסמונת מופיעה בין שבוע לשבועיים לפני המחזור ונמשכת עד היום השני של הדימום לכל היותר.


יותר מ-60 תסמינים גופניים, רגשיים והתנהגותיים (צילום: אינדקס אופן) 

 

בתקופה האחרונה יותר ויותר רופאים הגיעו למסקנה שתופעה כה מורכבת נדרשת לתשובה מתאימה, והכוונה היא לגישת הטיפול הרב־תחומית. ברחבי הארץ פועלות היום כמה מרפאות רב־תחומיות לטיפול בתסמונת, שייחודן במתן טיפולים

 מהרפואה המשלימה והקונבנציונלית. הטיפול מתמקד בתסמינים, בדומה לתפיסה הקונבנציונלית, אבל הראייה היא רב־מערכתית.

 

אשה שמגיעה למרפאה רב־תחומית תעבור אבחון מקיף שבמסגרתו יזוהו התסמינים העיקריים שמהם היא סובלת, ולאחר מכן יחליט הצוות הרב־תחומי על הטיפול המתאים, העשוי לכלול כמה גורמים. כך שאם את סובלת מאקנה כשבועיים לפני הווסת, יציעו לך טיפול אצל רופא עור. אם בו זמנית את מסתובבת עם הפנים באדמה, יכול מאוד להיות שתופני גם למומחית לצמחי מרפא ולפסיכיאטר.

 

הגישה הרב־תחומית בכל הנוגע לתסמונת קדם וסתית מעניינת במיוחד לאור העובדה שרב הנסתר על הנגלה בעניין. אף שמדובר בתופעה מוכרת זה אלפי שנים, בעיקרו של דבר עדיין לא נמצאה הסיבה להופעתה. ובהיעדר סיבה אחת טובה צומחות סביב התסמונת תיאוריות רבות המנסות להסביר אותה - החל בשינויים הורמונליים, דרך שינויים ברמות המוליכים העצביים במוח (נוירוטרנסמיטורים) וכלה בתזונה ובאורח חיים לקוי. וככה, כמו שיש הרבה תיאוריות, יש גם הרבה הצעות לטיפולים. ריכזנו עבורך את רשימת התסמינים הבולטים במיוחד וביקשנו ממיטב המומחים לספק את הפתרונות שלהם להקלת המצב.

 

זהי את התסמינים שמהם את סובלת והיעזרי בטיפים להקלה בימים הקשים.


 

אגירת נוזלים, נפיחות, עלייה במשקל, בצקות

עלייה ברמות האסטרוגן גורמת לאגירת נוזלים. אבל בדרך כלל בזמן הביוץ מופרש גם הורמון הפרוגסטרון, הגורם להיפוך התופעה. מה שאומר שהתסמינים האלה מופיעים לרוב בנשים אחרי גיל 30 שחלה אצלן ירידה בתפקוד השחלות (רמות הפרוגסטרון הן הראשונות לרדת). עם זאת, מאחר שנטילת פרוגסטרון אינה מקילה על כלל הנשים הסובלות מהתופעה, ההנחה היא שבתהליך זה מעורבים מנגנונים נוספים.

 

הדרכים להקלה:

תזונה: הפחיתי את צריכת המזונות העשירים בנתרן (חמוצים, פיצוחים, חטיפים, מזון תעשייתי), משום שהם גורמים לאגירת נוזלים ולעלייה בלחץ הדם, והגבירי את צריכת המזונות המכילים פיטואסטרוגנים (בטטות, פולי סויה, קוואקר, תירס, שקדים ואגוזים).

 

חליטות: סרפד ופטרוזיליה הם צמחים משתנים. 2־3 כוסות מחליטות אלה ביום ישחררו את הנוזלים האצורים בגופך.

 

תוספים: פורמולה המכילה את צמח המרפא שיח אברהם עשויה להקל עלייך. לצמח זה יש השפעה אנדוקרינית בזכות המרכיבים שבו, השייכים למשפחת הפלבונואידים. מרכיבים אלה מגבירים את ייצור הפרוגסטרון ומסייעים בהחזרת הגוף לאיזון הורמונלי. הצמח מצוי בפורמולות רבות, שאותן אפשר לרכוש בחנויות טבע.


וחליטות סרפד ופטרוזיליה כבר ניסית? (צילום: אינדקס אופן) 

 

תרופות: אם את נוטלת גלולות למניעת הריון, התייעצי עם הרופא על המשך הטיפול. גלולות למניעת הריון מחריפות את הבעיה משום שהן אינן מכילות פרוגסטרון אלא פרוג'סטין, שנעדר את יכולת אי אגירת הנוזלים שיש לפרוגסטרון. נטילת פרוגסטרון עשויה להקל בחלק מהמקרים, ומאחר שהוא ניתן רק באמצעות מרשם, היוועצי עם הרופא שלך בעניין. 

 

התכווצויות באגן וברחם, כאבי בטן וגב, שלשולים ועצירות

אחד ההסברים לתופעות אלה קשור לשחרור מוגבר של פרוסטגלנדינים (חומרים דמויי הורמונים) ברירית הרחם, מה שגורם להתכווצויות ברחם, במעי ובבטן. שחרור הפרוסטגלנדינים בצירוף אספקת דם מוגברת למקום גורמים גם לדלקת מקומית ולכאב.

 

הדרכים להקלה:

הטיפולים המוצעים להקלת התסמינים מתחלקים לארבע קבוצות: טיפולים להרפיית השרירים ולהפחתת ההתכווצויות, טיפולים להפחתת הדלקת, טיפולים למניעת שלשולים וטיפולים למניעת עצירות.

 

1. הרפיית השרירים והפחתת ההתכווצויות

הידרותרפיה: טבלי כמה שיותר באמבטיות חמות או בג'קוזי בימים הקשים. שחייה או התעמלות במים יקלו גם הן ומומלצות בימים אלה.

 

תוספים: ברומליין, תוסף תזונה המופק מתמצית קליפת האננס, יתרום להרפיית שרירים ולהפחתת ההתכווצויות. גם כמוסה אחת של מגנזיום לפני השינה תתרום להרפיית השרירים ותקל על הכאבים. אנג'ליקה, צמח מרפא עשיר בשמנים אתריים, יעיל במצבים של כאבי בטן, התכווצויות ושלשולים. שתי כפית גדושה של שורש אנג'ליקה בכוס מים רותחים שלוש פעמים ביום. אפשרות אחרת היא להוסיף עלי אנג'ליקה קצוצים לסלט, ליוגורט ולגבינות. צמח מרפא נוסף שנמצא יעיל בהקלת כאב הוא בכור אביב. הצריכה המומלצת היא 1,000 מ"ג ביום במשך שלושה חודשים.

 

2. הפחתת הדלקת

תוספים: פיקנוגנול, חומר המופק מעץ האורן, נחשב לאחד מנוגדי החמצון החזקים בטבע (חזק פי 20 מפעילותו האנטי אוקסדנטית של ויטמין E). יעילותו מוכחת גם באיזון המערכת ההורמונלית ויש לו השפעה מיטיבה על תהליכים דלקתיים בגוף. אפשר ליטול אותו כתוסף בכמוסה, בנוזל או בתרסיס. המינון נקבע על־פי משקל גוף ונע בין 60 ל־120 מ"ג ליום.

 

תרופות: במצב של דלקת אפשר ליטול גם תרופות להפחתת כאב ממשפחת נוגדי דלקת - נפרוקסן, וולטרן, אביטרן, אדקס, ארטופן, אדוויל, אידופין, נקסין.

 

3. מניעת שלשולים

תזונה: רצוי שתימנעי ממזונות עשירים בסיבים תזונתיים המאיצים את פעילות המעיים, כמו פירות וירקות. לעומת זאת, אורז, ירקות שורש מבושלים (בטטה, גזר, תפוח אדמה) ודייסת קוואקר ירגיעו את מערכת העיכול.

 

תרופות: להרפיית השריר החלק במעי ולהקלת כאבי הבטן תוכלי להיעזר בתרופות, כמו ספסמלגין, נירווקסל או פפוורין.

 

4. מניעת עצירות

תזונה: תפריט עשיר במוצרי חלב פרוביוטיים ובסיבים תזונתיים (פירות טריים ויבשים, ירקות, אורז מלא) ימריצו את מערכת העיכול. סלק טרי מומלץ במיוחד. זרעי פשתן שלמים גורמים להפרשת ריר המסכך את מערכת העיכול ותורמים ליציאות רבות. השרי כף זרעי פשתן בתוך כוס מים רותחים ולאחר שהם התקררו שתי את הנוזלים עם הזרעים.


פעילות גופנית תגביר את חילוף החומרים (צילום: Liquidlibrary)

 

פעילות גופנית: הגבירי את הפעילות הגופנית בשבוע שלפני המחזור ועדיף לבחור בפעילות נמרצת יחסית, כמו הליכה מהירה, ריצה ואירובי. הפעילות תשפיע על חילוף החומרים ותאיץ את פעילות המעיים. 

 

כאבים ורגישות יתר בשדיים

עלייה ברמות הפרולקטין (הורמון ההנקה) גורמת לגודש בשדיים ולתחושת כבדות. כמו כן, שינוי באיזון ההורמונים שאחראים למאזן הנוזלים והמלחים בגוף תורם לתחושת מלאות.

 

הדרכים להקלה:

רטיות: הניחי רטיות של תמיסת מלח אנגלי (תמיסת מגנזיום סולפט 33%) על השדיים. ריכוז המלחים הגבוה בתמיסה תורם להוצאת נוזלים ואפשר לרכוש אותה בכל בית מרקחת. כדי למקסם את יעילות הטיפול טבלי מגבת או פד בנוזל ואחסני למשך כמה שעות במקפיא. לאחר מכן הניחי את המגבת על השד למשך זמן רב. הקפידי שהמגבת תישאר יבשה.

 

תוספים: צרכי ויטמין E. הוא נמצא יעיל בכל הנוגע לרגישות בשדיים הנובעת מהתסמונת, אך גם בהפגת תסמינים נוספים, כמו מתח עצבי, כאבי ראש ועייפות. מומלץ לצרוך 400 יחידות ליום בתקופה זו.

 

תזונה: תוכלי לקבל ויטמין E גם באמצעות המזונות הבאים: דגנים מלאים, ירקות ירוקים, ביצים, בוטנים, שקדים ואגוזים.

 

טיפ: לבשי חזייה הדוקה. ככל שהשד משוחרר יותר כך הוא מותח את הגידים וגורם לכאב. ההידוק שבחזייה מפחית את המתח בסיבים ומכאן גם את הכאב. 

 

אקנה (הופעת פצעונים בפנים)

עלייה ברמת ההורמונים האנדרוגניים (זכריים), שאחראים להפרשה מבלוטות החלב, גורמת לבלוטות לגדול ולהיסתם (מה שמתבטא בפצעונים מוגלתיים). סיבה נוספת היא הורמוני הסטרס, כמו אדרנלין ונור אדרנלין, המשתחררים בתקופה זו ביתר שאת וגורמים להפרשת שומן בעור.

 

הדרכים להקלה:

תזונה: מזונות מתועשים ועשירים בסוכר מעודדים את רמת הדלקתיות בגוף ולכן עדיף שתימנעי מהם בימים האלה. רצוי שתימנעי גם ממוצרי חלב פרה. הם מכילים הורמון גדילה, הניתן לפרה כדי להגביר את ייצור החלב ומפר את האיזון ההורמונלי בגוף.

 

במקומם העדיפי תזונה אנטי דלקתית, כזאת ה"מנקה" את הגוף, בעיקר ניקוי הדם והכבד (ירקות ופירות טריים, מזונות טריים, דגנים מלאים). טונה ודגים הם מזון מומלץ בתקופה זו כי הם מכילים חומצות שומן מסוג אומגה 3 המפחיתות את התגובה הדלקתית.

 

תוספים: צמחי מרפא כמו אנג'ליקה וויטקס מאזנים את רמות ההורמונים בגוף, ויקלו גם על תסמיני האקנה. כמו כן במחקרים נמצא כי נטילת 50 מ"ג של ויטמין B6 כשבועיים לפני קבלת הווסת מסייעת להקלת התופעה.

 

תרופות: אם את סובלת מפצע או שניים לפני הווסת, תוכלי למצוא על המדף שפע של משחות המכילות בנזיל פרוקסיד, חומר שהורס את החיידקים בבלוטת החלב וגורם לייבוש קל של פצעים. במקרים קשים יותר רצוי להיוועץ עם רופא עור והטיפול יכלול אנטיביוטיקה מסוג אקנמיצין או רואקוטן (נגזרת של ויטמין A) בהתאם לצורך. טיפולים אלה מחייבים מעקב רפואי וניתנים לזמן ממושך – כמה חודשים.

דרך נוספת לפתרון הבעיה היא שימוש בגלולות למניעת הריון שכן הן מביאות לאיזון הורמונלי. 

 

בולמוסי אכילה, תשוקה למתוק

עלייה ברמות האסטרוגן מגבירה את התהליך המטבולי בגוף ואת התיאבון, ובמקביל חלה ירידה ברמות הסרוטונין, מוליך עצבי האחראי בין השאר למצב רוח טוב ולתחושת שובע. כדי לעלות את רמות הסרוטונין קיימת נטייה אינסטינקטיבית לצרוך פחמימות, המעלות בעקיפין את רמת הסרוטונין.

 

הדרכים להקלה:

תזונה: תפריט המבוסס בעיקר על פחמימות מורכבות (לחם מחיטה מלאה, פסטה, אורז מלא, תפוח אדמה) עשוי לחסוך ממך לא מעט קלוריות ומפחי נפש. הפחמימות המורכבות מעלות את רמת הסרוטונין ואת רמת הגלוקוז בדם באופן מבוקר, מה שמונע גם תחושת רעב.

בקרב נשים שדיווחו על תשוקה עזה למתוק בתקופה זו, נמצאו רמות נמוכות של כרומיום בגוף, ולכן חשוב להשלים מינרל זה בתפריט. הכרומיום מצוי בעוף, בגבינות, במוצרי חיטה מלאה ובבשר בקר. 

 

חולשה, חרדה, חוסר ריכוז, עייפות, הפרעות שינה

עלייה בהורמוני הסטרס גורמת להפרעות שינה, ומחסור בשינה מוביל לתסמינים נוספים, כמו חוסר אנרגיה, עייפות ודיכאון.

 

הדרכים להקלה:

קודם כל חשוב לשלול אנמיה או הפרעות בתפקוד בלוטת התריס, שעלולים לגרום לתסמינים אלה.

תזונה: צרכי כמה שיותר מוצרי חלב בתקופה זו. ממחקר שערכו חוקרים מאוניברסיטת מסצ'וסטס, ארצות הברית, עולה שצריכה של 1,200 מ"ג סידן ביום (ארבע מנות חלב) מקילה על התסמינים הגופניים והנפשיים אצל 50% מהנשים בקירוב. כוס חלב חם עם מעט דבש לפני השינה תתרום גם היא ללילה רגוע.

 

תוספים: במקרים שבהם נדודי השינה מציקים במיוחד, תוכלי ליטול תכשירים טבעיים המבוססים על ולריאן. צמח נוסף מומלץ הוא דונג קואי. הוא מפרק בגוף את הורמון האסטרדיול ומקטין סממנים כמו חרדה, מתח ועצבנות באופן ניכר.

 

פעילות גופנית: בימים של התסמונת רצוי שתוותרי על פעילות נמרצת ותעדיפי יוגה, טאי צ'י ושיעורי סטודיו נינוחים.

 

נטייה לריב ולהתווכח, עצבנות, אי שקט

אחת התיאוריות קושרת את התסמינים האלה לאגירת נוזלים. ההנחה היא שסביב המוח נאגרים נוזלים המשפיעים על מצב הרוח ועל מערכת העצבים. גם לעלייה בהורמוני הסטרס בתקופה זו תרומה להופעת התסמינים. נשים אלה גם סובלות

 בדרך כלל מרמות נמוכות של דופמין, מוליך עצבי שמסייע בין השאר להפחתת תחושת לחץ, וכן מרמות נמוכות של מגנזיום, מינרל השותף ביצירת הדופמין.

 

הדרכים להקלה:

תזונה: אם בו זמנית את סובלת גם מנפיחות בבטן ומאגירת נוזלים, היעזרי בהמלצות המצוינות לעיל. תפריט עשיר במגנזיום (קטניות, ירקות ירוקים, אגוזים, גרעינים, דגנים מלאים, פולי סויה, בננה) יתרום לרגיעה שלך. כך גם פול מצרי, שעשיר באל־דופא, המקור של הדופמין. בתקופה זו עדיף שתוותרי לחלוטין על קפאין, שנמצא במחקרים רבים כמגביר רמות חרדה ואי שקט.

 

פעילות גופנית: במקרה הזה כל פעילות גופנית, מתונה ועצימה, עשויה להפחית את תחושת המתח ולהקל על המצב.

 

עצבות, נטייה לבכות בקלות, דיכאון

הרמות הנמוכות של הסרוטונין, מוליך עצבי שאחראי בין השאר למצבי רוח טובים ולתחושת שובע, גורם בימים האלה לתחושת דיכאון.

 

הדרכים להקלה:

תוספים: במחקרים נמצא שצמח הרדיולה מביא לעלייה של 30% ברמות הסרוטונין. כמו כן, הוא משפר את יכולת הריכוז והזיכרון ויקל עלייך אם בין השאר את סובלת מבלבול בתקופה זו. צמח מסייע נוסף הוא היפריקום שנחשב לבעל אפקט דומה לפרוזאק (אפשר לצרוך אותו בכמוסות או כחליטת תה).

 

פעילות גופנית: גם כאן, אחת מתרופות הפלא המוכחות והמומלצות ביותר היא פעילות גופנית. 3־4 פעמים בשבוע של פעילות גופנית במשך 40 דקות תביא לשחרור של אנדורפינים ותתרום לשחרור ממתח נפשי ולשיפור מצב הרוח.

 

תרופות: במקרים קשים שבהם קיימת תחושת אובדן וייאוש יש לעתים צורך להיעזר בתרופות ממשפחת SSRI, המעלות את רמות הסרוטונין. תרופות אלה ניתנות לאנשים שסובלים מדיכאון, אך כטיפול בתסמונת מקבלות הנשים כשליש מהמינון המקובל אצל אדם דיכאוני ורק לפרק הזמן שבו מופיעים סממני הדיכאון. הטיפול ניתן על־ידי רופא משפחה או פסיכיאטר בלבד.

 

  • ייעוץ מקצועי: פרופ' מרק גלזרמן, מנהל בית חולים לנשים ע"ש הלן שניידר במרכז הרפואי רבין; ד"ר שרגא וקסלר, גינקולוג, מנהל מכון שער לבריאות האשה ומנהל השירות הגינקולוגי באוניברסיטת תל אביב מטעם שירותי בריאות כללית; ד"ר דנה פלורנטין, מומחית לרפואת משפחה בשירותי בריאות כללית; לילך נהרי, נטורופתית מוסמכת, מנהלת מרפאת "טבע הריפוי". 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תרגיעי. וספל תה הוא התחלה טובה
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים