שתף קטע נבחר

זירת הקניות

המפגינים בחוף פלמחים: המדינה בגדה באזרחים

התוכנית לבניית כפר הנופש בחוף פלמחים אושרה בשנת 2004, אך המחיר הנמוך ששולם עבור הקרקע ומיקומה -מעוררים כעת זעם בקרב פעילי הסביבה. "נותרו מעט חופים טבעיים הפתוחים לקהל, זהו משאב נדיר". היזם: "המחיר אינו עניינו של אף אחד. החוף יישאר נגיש לציבור"

פעילי סביבה הקימו היום (א') אוהל בחוף פלמחים, כדי למחות על התוכנית להקים במקום כפר נופש. תושבי האזור והמבקרים הקבועים של החוף - הדייגים שמצאו בו פינת טבע שקטה - טוענים שהכפר יפקיע מהם ומהציבור את פיסת החוף הטבעית היחידה כמעט שנותרה באזור המרכז. אבל יותר מכל הרגיזה את התושבים והדייגים הגדר שהקים היזם סביב אתר הבנייה במרחק 30 מטר מהחוף - שבינתיים נהרסה בחלקה.

 

"אני לא פעיל סביבה, אבל כל בנאדם שפוי שהיה נתקל בגדר שמוקמת בוקר אחד מול ביתו, היה מתחיל לשאול שאלות", אמר אלמוג מזרחי, תושב קיבוץ פלמחים, שמוביל את ההתנגדות לפרויקט. גם מזרחי וגם גיל יודפת, ראש עמותת "ישראל אקולוגית" שהצטרפה למאבק, מציינים כי לא רק מרחק הבנייה מקו החוף זעום, אלא גם המחיר שבו נרכשה הקרקע.


חומת ברזל באמצע החוף (צילום: דרור עזרא)

 


המפגינים מוחים על מסירת החוף לאילי נדל"ן (צילום: דרור עזרא)

 

את הקמת כפר הנופש יזמה המועצה המקומית גן רווה שבשטחה ממוקם החוף, והוא עברה את כל הליכי התכנון. הפרויקט, שייבנה על שטח של 70 דונם במרחק 100 מטר מהחוף, כולל 350 חדרים, חנויות, בריכה ועוד. תמורת השטח שילמו היזמים ב-2004 שמונה מיליון שקלים בלבד. 

 

"יש לבדוק מדוע וכיצד נמכרה האדמה הזו במחיר כל-כך נמוך בהיותה חוף ציבורי ואתר עתיקות היסטורי", מתקומם מזרחי, זאת "בגידה של המדינה בחוזה שלה עם האזרחים", הוא אומר. "איך 70 דונם נמכרו במחיר של שמונה מיליון שקלים?", מתרעם יודפת. "אם מחשבים את זה מדובר בסכום נמוך ולא הגיוני לדונם. יש פה קומבינה", הוא קובע.

 

יודפת, תושב ראשון לציון, עמד בראש מאבק התושבים נגד חברת "איקאה" בעירו. הוא מבטיח שאוהל המחאה הוא רק הצעד הראשון, ובהמשך תהיה גם עתירה נגד התוכנית, תלונה במשטרה, ומכתבים שישוגרו למשרד מבקר המדינה ולשר המשפטים. "נפנה לכל נציגי שלטון החוק, שיוכלו לסייע בנושא", מדגיש יודפת.

 

המפגינים טוענים כי יש פער ניכר בין תוכנית הבנייה שאושרה לבין פעולות היזם בשטח. תושבי האזור טוענים כי כבר עכשיו ניתן לראות את הפגיעה בתל ארכיאולוגי עתיק במקום, וכי בדיקה מקצועית שנערכה מטעמם מצאה כי הבנייה בשטח תחרוג מן התוכניות שאושרו.

 

"בישראל מתקיים תהליך מתמשך של מסירת חופים ציבוריים לידי בעלי הון", אמר דרור עזרא, רכז תחום ים וחופים במפלגת "הירוקים". "חוף פלמחים, נמכר על-ידי מנהל מקרקעי ישראל במחיר נזיד עדשים. פעם אחר פעם ובאופן שיטתי החופים הטבעיים האחרונים שנותרו נגזלים לטובת יוזמות נדל"ן, שגורמות נזק בלתי הפיך". 


תוכנית הבנייה בפלמחים, מתוך מצגת הפעילים (צילום: אלמוג מזרחי)

 

היזמים, החברות "אוולון" ו"מעוז דניאל", אינם מבינים את פשר המהומה. "הנושא הכספי וכמה עלתה הקרקע איננה מעניינו של אף אחד", אמר אופיר אשר, מנכ"ל "אוולון", בשיחה עם ynet. הוא הדגיש כי הפרויקט לא רק שעבר את כל הליכי התכנון אלא שהוא ושותפיו עושים כל שביכולתם על-מנת לשמר את ערכי הטבע וההיסטוריה באזור.

 

"החוק לא מחייב אותנו לאפשר גישה ציבורית דרך כפר הנופש, אבל אנו מוכנים לעשות זאת - משום שאין לנו כוונה לסגור את החוף ולמנוע זאת מאנשים", אמר אופיר. הוא אף ציין את שיתוף הפעולה שלו עם בנושא הארכיאולוגי עם רשות העתיקות, ואת כוונת החברות להקים במקום מוזיאון תת-ימי לשימור העתיקות, בו יוכלו צוללים לצפות בשרידים - "אין לזה קשר ישיר לפרויקט שלנו, אבל אנו מוכנים לסייע בזה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דרור עזרא
רצועות החוף האחרונות. פלמחים
צילום: דרור עזרא
מומלצים