שתף קטע נבחר

דיין גיור נגד הממשלה: "גיור קבוצתי? אין חיה כזו"

על רקע החלטת הממשלה להקים רשות גיור חדשה מבהיר מייסד מנהל הגיור, הרב ישראל רוזן: "ההלכה היא שקובעת ולא הרגש והסיפורים על המעורבות בחברה הישראלית". על הטענות לפיהן הדיינים נוהגים חומרות יתירות: "עלילת דם של גורמים אקדמאים-ליברלים שנושפים בעורפינו"

רק בשבוע שעבר אישרה הממשלה את המלצת ועדת חלפון להקמת רשות גיור חדשה, אך נראה כי המאבקים הפנימיים בין גורמי הגיור רחוקים מסיום. הרב ישראל רוזן, מייסדו ומנהלו לשעבר של מנהל בגיור וכיום דיין באחד מבתי הדין המיוחדים לגיור, רומז נגד מדיניות הממשלה בעניין וקובע: "אין דבר כזה גיור קבוצתי". בדיון שהתקיים בנושא במסגרת הבמה התורנית החודשית של "מכון לנדר" הבהיר רוזן כי הוא וחבריו הדיינים לא מכירים ב"קווים אדומים" בדיונים שהם מנהלים והכריז: "אם יהיו קווים אדומים הם יהיו לחומרא". 

 

הקמת הרשות החדשה, שתהיה כפופה לרב הראשי לישראל שלמה עמאר, נועדה להגדיל משמעותית את מספר המתגיירים נוכח מצוקתם של 320 אלף העולים הלא יהודיים שחיים בישראל. הרב רוזן טוען כי מי שמחפש הקלות הלכתיות מפליגות יגלה כי הן אינן הפיתרון הנכון: "אין סיכוי שהרב עמאר יסכים לכך, והוא רק יצרף עוד דיינים חרדים". במקום זאת הוא קורא למיגור היריבויות האישיות בתוך מערך הגיור. "רק שקט תעשייתי מצד מותחי הביקורת האובססיביים ויצירת תקשורת אוהדת, ואפילו מגויסת, תביא למיצוי פוטנציאל הגיור", אמר רוזן ומייד מתח את הביקורת בעצמו: "הרב דרוקמן, המכהן כראש מערך הגיור, לא הביא בכנפיו שום אג'נדה משמעותית, ופעילותו כמעט ולא מורגשת". 

 

מנגד, תקף הרב חיים אירם, בכיר במכון ללימודי יהדות, את הרב רוזן וחבריו הדיינים ואמר: "מתוך מאות רבות שלא התקבלו ליהדות אין אפילו עשרה שלא התקבלו בגלל חוסר אמונה באלוקים או בעיות אמונה. הם לא התקבלו בגלל שהם לא יודעים ברכות בעל פה". אירם פירט שורה ארוכה של פסקי דין המעלים תהיות על הסיבות לפסילת המועמדים לגיור. "מדובר בשער כניסה דתי לעולם חילוני", אמר, "מה שלא יעשה המקווה יעשה הים, ובסוף הם יהיה חלק מאתנו". 

 

ד"ר אשר כהן מהמחלקה למדעי המדינה באוניברסיטת בר אילן הצטרף גם הוא לטענות על חומרות יתירות בבתי הדין המיוחדים וסיפר: "רב ליטאי חשוב גייר את גיסתי בתוך שבועיים ימים מרגע שנודע לו שאחי נשוי לגויה והכל כמובן על פי ההלכה והדין". עוד גילה כהן כי "כל מטוס עולים מחבר העמים שנוחת בנתב"ג - רובו אינו יהודי. הם לא ממתינים לתוכניות הגיור של אולמרט ושל ארז חלפון, אלא עוברים גיור סוציולוגי ומצטרפים לקולקטיב הישראלי".

  

הרב רוזן דחה את הטענות וסיפר כי רוב הדיינים שייכים לזרם הציוני-דתי והם עושים מאמצים ללכת לקראת המועמדים – "70% מהם מוכרים כיהודים כבר לאחר דיון אחד". עם זאת הבהיר רוזן: "ישנה הלכה ויש ללכת רק על פיה ולא על פי הרגש והסיפורים על המעורבות בחברה הישראלית. אין גיור קבוצתי. כנראה נגזר עלינו לחיות עם מיעוט גדול שאינו יהודי".

  

על מדיניות בתי הדין לגיור הוא אמר: "מחקנו את הגיור לשם אישות כסיבה שמעכבת גיור. לדעתי רוב הגיורים מאז רות המואביה היו לשם אישות". רוזן השיב גם לטענות לפיהן הדיינים עוקבים אחר המתגייר כדי לוודא שהוא אכן שומר מצוות: "זו עלילת דם. אנחנו לא בודקים את מטבחו של המתגייר ואת חדר המיטות שלו. אנחנו נוהגים על פי הכלל 'גר שחזר לסורו גיורו גיור'. במשך 12 השנים האחרונות הוכרזו רק ארבעה או חמישה גיורים כבטלים".

  

"גורמים אקדמאים-ליברלים בציונות הדתית נושפים בעורפנו בדרישה לוותר על קבלת המצוות ההלכתית", אמר הרב רוזן, "הם מזינים את התקשורת בדיווחים עוינים על שאלות נוקשות של הדיינים ועל התחרדות רבני הציונות הדתית". 

 

במסגרת לימודי "הבמה התורנית אסטרטגית" של מכון לנדר משתתפים רבנים ומחנכים בדיונים וסדנאות במגוון נושאים, בהם: ההלכה והמשפט, תקשורת והלכה, תורה וכלכלה, עיצוב התרבות בישראל ובטחון ישראל בהגות התורנית.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום גלי תיבון
תעודת גיור
צילום גלי תיבון
מומלצים