שתף קטע נבחר

ביקורת על השמדת הלוויין האמריקני על ידי טיל

טיל אמריקני השמיד את הלווין הרעיל, אך גרם לשברי חלל רבים ולחשש מלגיטימציה לסינים לפתח נשק אנטי לווייני. מומחים: הנזק האפשרי שהיה נגרם אילו הלוויין היה נופל על כדור הארץ, לא מצדיק פתיחת מירוץ חימוש בחלל

טיל מדגם SM-3 שוגר הבוקר (ה') מספינת הצי האמריקני "Lake Erie" מקואי שבהוואי, במהלך ניסוי של מערכת ההגנה מפני טילים (a Missile Defense Agency Ballistic Missile Defense System או BMDS). טיל זה פגע כמתוכנן בלווין ריגול אמריקני שיצא מכלל שליטה עם שיגורו בדצמבר 2006, ועמד להתרסק על כדור הארץ ללא בקרה בתחילת חודש מרץ.

 

למפעילי המשגר היה רק חלון של 10 שניות לפגיעה בלוויין - USA 193. בכירים בפנטגון טענו כי הם מודאגים מכך שהדלק, הידראזין, ש-450 ק"ג ממנו נמצאים במכל הדלק של הלוויין, ואשר היה אמור לשמש את הלוויין לתיקוני מסלול בחלל במשך שנים רבות, עלול להגיע לכדור הארץ. אולם רוסיה חושדת שהמבצע נועד בעצם לניסוי של

מערכת נשק נגד לווינים.

 

ארה"ב הכחישה כי הניסוי הוא תגובה לניסוי טילים נגד לוויינים שבוצע בידי סין בשנה שעברה, אשר עורר חשש מפני מירוץ נשק בחלל. משרד ההגנה הרוסי ציין בהודעה כי לוויינים וחלליות רבות התרסקו בעבר על כדור הארץ, כאשר היו בהם כמויות גדולות של הידראזין, אך הדבר לא הצדיק צעד כה קיצוני כדי להתמודד איתה".

 

האם המשימה הושלמה בהצלחה?

ה-BBC מדווח כי מדובר במבצע שאפתני במיוחד, דומה לשיגור טיל דרך חור של מחט. הלוויין חלף מעל האוקיינוס השקט בגובה של 210 קילומטרים ובמהירות אדירה של כ-30 אלף קמ"ש. עוד מדווח אתר החדשות הבריטי כי המבצע התקיים שעות אחדות לאחר נחיתתה בשלום של המעבורת אטלנטיס במטרה למנוע פגיעה בה בידי שברי הלווין. עדיין לא ברור אם המשימה הוכתרה בהצלחה מלאה. 

 

כלומר, אם הטיל ביקע את מכל ההידרזין. אם לא, המיכל לשרוד את החזרה לאטמוספירה. בפנטגון אומרים כי אישור לכך שהטיל ביקע את המכל עשוי להתקבל מצילומי מכ"מ תוך 24 שעות. אם המיכל ינחת בשלמותו עלול לדלוף ממנו הגז הרעיל ולהתפזר בשטח גדול ולהרוג בני אדם ובעלי חיים שינשמו אותו.

 

ההערכה היא כי למעלה מ-50% מהשברים ינשרו על כדור הארץ ב-15 השעות הראשונות שלאחר הפגיעה מומחים לשברי חלל חוששים שבסופו של דבר 25% משברי הלווין ימשיכו לשוטט בחלל עוד תקופה ארוכה ולהוות סיכון ללוויינים כשהם נעים בשובל ארוך מעל כדור הארץ.

 

 

איתות של האמריקנים

"יירוט הלווין הוא איתות של האמריקנים - נדע להתמודד עם כל לווין שיסכן אותנו", אומר ל-ynet אבי הר אבן, מנהל סוכנות החלל הישראלית לשעבר. הר אבן סבור, כי יירוט הלווין האמריקני באמצעות טיל בליסטי, הוא שלב חדש במלחמת לווינים.

  

על פי הר אבן, היירוט מרמז כי בעתיד, כל מדינה עם טכנולוגיה מתקדמת מספיק יכולה למנוע צילום ריגול מודיעיני של מדינה אחרת. עד כה, בניגוד לצילומי מודיעין באמצעות מטוסים, אשר מפרים אמנות בינלאומיות האוסרות על חדירה לתחום האווירי, לוויינים היו חופשיים לצלם בכל מקום.

 

אמנה בינלאומית בין המעצמות הגרעיניות אוסרת להשתמש בחלל לצרכי תקיפה. הר אבן מציין כי היירוט

מוכיח כי אם מדינה כלשהי בכל זאת תנסה לתקוף מהחלל, יש בידי האמריקנים היכולת להתמודד עם האיום הזה.

 

חשש ממלחמת כוכבים?

לאחר שהסינים וגם האמריקנים הוכיחו יכולת ליירט לוויינים ובקרוב גם הרוסים, המשמעות היא כי מדינות אלה יכולות להתגונן נגד טילים בליסטים, אומר הר אבן. "הטיל שהאמריקנים השתמשו בו נועד להגנה בפני טילים בליסטים. יירוט לוויין יותר מסובך מליירט טיל - גוף חם אשר קל יחסית להתביית עליו. משום שפה פגעו פגיעה ישירה - זהו מהלך שמגדיל את האמינות במערך ההגנה נגד טילים בליסטים".

  

החשש: לגיטימציה ללוחמת חלל

אתר space.com מצטט את ג'פרי פורדן, פיסיקאי מ-MIT ומומחה לחלל, שאמר כי הסיכוי לפגיעה בבני אדם כתוצאה מנפילת הלווין, לו לא היו מיירטים אותו עמד על כ-3.5% ואולם הוא מאמין כי ההשלכות הפוליטיות של הנסיונות לפגוע בלווין עלולות להיות גרועות יותר בשל פתיחת הזירה הבינלאומית לניסויי טילים נגד לווין בעתיד, ומירוץ חימוש בחלל.

 

"יש צורך לשקול את הסיכון בכך שהלוויין יפגע במישהו כנגד הלגיטימציה לניסוי ה-ASAT (נשק אנטי-לוויינים) של סין" אמר פורדן. סיכוי של שלושה אחוזים לפגיעה או פציעה של מישהו הוא די גבוה, אך ההשלכות של מתן אפשרות לסין להמשיך בפיתוח הנשק מראות שמדובר ברעיון לא טוב".

 

ישנה כמובן את בעיית פסולת החלל. שברי הלוויין שישרדו יצטרפו לכ-17 אלף ויותר העצמים שכבר עוקבים אחריהם בידי רשת סריקת החלל של ארה"ב. לפי תוכנית השברים המסלוליים של נאס"א ביוסטון, במהלך 45 השנים האחרונות גדל מספר העצמים המקיפים את כדור הארץ, בעוד קצב השריפה באטמוספירה של שברים אלה עומד על אחד ביום בלבד.

 

"הדברים הללו יסתובבו שם עד שכוח המשיכה יכריע אותם. יותר מדי שברים כאלה, עלולים לפגוע במשגרים - גם מאוישים - בעת שיגורם. אומר רוג'ר לוניוס, מומחה בכיר לתחום הטילים במוזיאון הלאומי לאוויר וחלל בוושינגטון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הטיל שיירט את הלוויין
צילום: AFP
המשימה בוצעה בהצלחה?
צילום: AFP
לאתר "הידען"
מומלצים