שתף קטע נבחר

ננוטכנולוגיה, רובוטים ומדע בדיוני בתערוכה בניו-יורק

שמלה מוארת, טלפון גמיש ושקוף, צמחים וירטואליים, בשר מלאכותי וסוכריות שמעבירות תמונות: זה מה שקורה כאשר עיצוב חדשני פוגש טכנולוגיות עתידיות. תערוכה חדשה בניו-יורק חושפת את התרגום העיצובי לרעיונות של המחר

אחד מנשיאיה המיתולוגיים של ארה"ב, אברהם לינקולן, אמר פעם, כי הדבר הטוב ביותר בעתיד הוא בכך שהוא מגיע פעם אחת בכל יום. ספק אם לינקולן היה חוזר על המשפט הזה לאחר ביקור בתערוכה החדשה המשלבת בין עיצוב עתידני לטכנולוגיה על גבול הבדיוני.

 

התערוכה, המוצגת בימים אלו במוזיאון לאומנות מודרנית בניו־יורק ‭(Moma)‬ מנסה להציג את השילוב המרתק הזה. תוכלו למצוא שם טלפונים סלולריים שיוצרו בעזרת ננוטכנולוגיה, תמונות של סמיילים שיוצרו ממולקולות של ‭,DNA‬ רובוטים מוזרים

מכשירים המיועדים להרחת בן הזוג, ועוד רעיונות מוזרים, שמגדירים מחדש את הגבולות בין אמנות לטכנולוגיה.

 

התערוכה מציגה יותר מ־200 פרויקטים שונים בתחומים המשתרעים מעיצוב חדשני למוצר מוכר, ועד רעיונות לשילוב מידע מהאינטרנט בתצוגות חדשות. בחרנו עבורכם חלק מהפרויקטים המעניינים. ניתן לבקר באתר התערוכה, שמציג ממשק חדשני ומעניין לא פחות ממוצגי התערוכה.

 

צמחים מוקרנים

המעצב ההולנדי סיימון הייג'נדס חושב שאין לנו מספיק צמחים בבית המודרני. הבעיות ידועות: קשה לטפל בהם, הם מתים מהר מדי, ולא תמיד אנחנו יודעים להתאים את העציץ הנכון לסלון.

 

הייג'נדס יצר תוכנה המאפשרת להציג צמחים על הקירות באמצעות מקרן. התוכנה יודעת להתחבר לחיישנים שנמצאים מחוץ לבית ואוספים נתונים על כמויות הגשם ועוצמות האור והרוח. בעתיד אפשר יהיה לקבל את הנתונים הללו באמצעות האינטרנט. לאחר שהיא מקבלת את כל המידע הזה, התוכנה יודעת "לגדל" את הצמחים שעל הקיר על בסיס הנתונים. יותר מדי שמש, פחות מדי גשם - הצמחים ימותו. ניתן לבחור סוגי צמחים שונים ולהתאימם לסביבה שבה אנחנו חיים. לדברי המעצב, הצמחים יודעים גם "להעביר את תכונותיהם" לאנשים שעוברים לידם, ובכך לדמות את תהליך פיזור הזרעים שקורה בטבע.

 

בשר נטול בשר

זה נשמע דמיוני לחלוטין, אבל יכול להיות שבעתיד לא תהיה סתירה בין להיות צמחוני לבין אכילת סטייקים עסיסיים לתיאבון.

חוקרים באוניברסיטה של מערב אוסטרליה מפתחים שיטה, שתאפשר לגדל רקמות בשר אמיתי בתוך המעבדה, מבלי להרוג חיה אחת. החוקרים מדמיינים כיצד רכב מיוחד יסתובב בין עדרי בקר ויבחר את הבקר האיכותי ביותר. לאחר סריקה באמצעות מכשירי הדמיה יועבר הרכב הבשר למעבדה. שם, באמצעות טכנולוגיה של גידול רקמות מלאכותיות, הוא יהפוך לבשר אמיתי. החוקרים טוענים, כי הם מתכוונים לגדל את הבשר כך שיחקה בצורתו את הבשר המוכר לנו, למרות שטכנית ניתן גם להציג אותו בצורה אחרות.

 

דוקטור דבורה

שימושים חדשים ניתן למצוא גם בבעלי החיים שמסביבנו. המעצבת הפורטגזית סוסנה סוארס הציגה את ‭,BEE's‬ מיתקן המאפשר לדבורים לעזור בגילוי מחלות או אפילו תקופות ביוץ אצל נשים. מתברר, כי חוש הריח של הדבורים מפותח עד כדי כך, שהן יכולות לזהות מחלות שונות ואף סוגים מסויימים מאוד של סרטן. סוארס בנתה מתקן זכוכית שניתן לנשוף לתוכו. דבורים הנמצאות בתוך המיכל לא נמצאות במגע עם הנבדק, אבל נחשפות לאוויר מן הנשיפה. אם הן מזהות מחלות מסוימות - הן עוברות לתא קטן יותר במיכל, ולא נשארות במיכל הגדול יותר.

 

עיצוב לסביבה

חטיבת המחקר של פיליפס הציגה בתערוכה את החזון שלה לבגדים ולתכשיטים של העתיד. אחד התחומים שהחברה חוקרת הוא הקשר בין הסביבה לבין לבושו של האדם. החברה הציגה שמלות הכוללות תאורת LED פנימית, ומאפשרות להגיב לאירועים בסביבה: במקום חשוך הן יכולות לכבות את עצמן, ובמקום מואר, להאיר,

 או (אם אתן רוצות לבלוט) לעשות בדיוק ההיפך. החברה הציגה גם קונספט לתכשיטים הכוללים תאורת ‭,LED‬ ומסוגלים גם הם להגיב לשינויים בסביבה.

 

מנורות ‭,LED‬ שמיוצרות גם הן על־ידי פיליפס, מאפשרות גמישות גדולה יותר בשילוב תאורה בעצמים שונים.

 

ממתקים למוח

צמד חוקרים הפועלים בבריטניה, אייל בורשטיין הישראלי ומישל גאולר מגרמניה, מציעים להפוך את חוש הטעם לחוש ראייה. בפרויקט שלהם, ‭,Candy Eye‬ הם מנסים להעביר למוח מידע חזותי באמצעות הלשון, על־ידי שילוב סנסורים שונים בממתקים. הם מציגים, למשל, סוכריה על מקל עם חיבור USB שמאפשר להטעין אותה במידע. כאשר מלקקים את הסוכריה ניתן לקבל את הגירויים החזותיים למוח. קשת היישומים האפשרית נרחבת: מפיתוח ממתקים שייצרו חוויה ויזואלית ולא רק חוויה של טעם, עד העברת מידע בין אנשים הנמצאים במרחק זה מזה. אפשרות נוספת? כסא, שכאשר יושבים עליו הוא מעביר לגוף מידע ויזואלי.

 

חברה אחרת, BrainPort האמריקאית, מתכננת להשתמש בטכנולוגיה דומה כדי להעביר מידע לעיוורים באמצעות חיישנים שיזוהו באמצעות הלשון.

 

טלפון גמיש

ענקית הסלולר נוקיה, בשיתוף עם קבוצות חוקרים מאוניברסיטאות באירופה, חשפה בתערוכה עיצוב עתידי לטלפון סלולרי מפלסטיק גמיש בשם ‭,Morph‬ שמיוצר בעזרת ננוטכנולוגיה. את הטלפון העתידי יהיה אפשר לשנות למצבים כמו צמיד או שרשרת. בנוסף, באמצעות חומרים מיוחדים הוא ינקה את עצמו מטביעות אצבעות ולכלוך. הטלפון עצמו יהיה עשוי מפלסטיק שקוף או אטום, לפי רצונכם. הטכנולוגיה שתאפשר לייצר את הטלפון עדיין רחוקה, אבל בנוקיה מבטיחים, כי חלק מהיכולות של המכשיר יוכלו להיות זמינות בדגמים מתקדמים בתוך שבע שנים.

 

דג רובוט

ה‭Airacuda–‬ הוא לא דג מפחיד שהתגלה באוקיינוסים רחוקים, אלא דווקא רובוט שבנוי בצורת דג, ונשלט מרחוק. באמצעות זנב המלא באוויר הוא מסוגל לשמור על יציבות במים בכל כיוון אליו שולחים אותו.

 

לדברי החוקרים בחברה הגרמנית ‭,Festo‬ היתרון של הדג הוא לא רק בתנועה, אלא בשילובו בסביבה, שמאפשר מחקר ללא הפרעה לדגים מסביב. הדג כולל גם "שרירים" מלאכותיים המבוססים על לחץ אוויר, ופועלים בדומה לשרירים רגילים.

 

חוקרים באוניברסיטת הרווארד האמריקאית מתעניינים גם הם ברובוטים דמויי־חיים. במעבדת המחקר למיקרו־רובוטיקה יצרו החוקרים רובוט זבוב, המצוייד בשתיים או ארבע כנפיים, ומיוצר בתהליך המאפשר חיקוי מושלם של מבנה הכנפיים והגוף של הזבוב, כך שהוא מסוגל לעוף בדיוק כמו הזבוב האמיתי, ולייצר 100 תנועות כנפיים בשנייה. הזבובים הללו יוכלו לסייע בעתיד לכוחות הצלה שיזדקקו לגישה למקומות מסוכנים, וגם ליישומים בתחום המודיעין הצבאי.

 

אותיות ביולוגיות

הטיפוגרף הישראלי עודד עזר מציג בתערוכה קונספט חדש של ביוטיפוגרפיה, המשלבת אלמנטים של עיצוב אותיות, עם אלמנטים ביולוגיים. הפרוייקט, שנקרא ‭,TypoSperma‬ שותל מידע טיפוגרפי של עיצוב בתוך ה‭DNA-‬ של תאי זרע. לדבריו, הרעיון של הקונספט החדש הוא ליצור יצורים חדשים משולבים, שחציים אדם, וחציים אות. עוד מידע על הפרויקט הלא-ייאמן הזה אפשר למצוא באתר של עזר

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים