שתף קטע נבחר

מדענים חוזים: מפלס הים דווקא ירד

מודל חדש מראה כי מפלס הים ירד ב-170 מטרים ב-80 מיליון השנים האחרונות, והירידה לא נעצרת. האם בעוד כמה מיליוני שנים רוסיה ואלסקה יהפכו ליבשת אחת?

מפלס הים עשוי לרדת במיליון השנים הקרובות, מה שהופך את העלייה הנוכחית במפלס, המתרחשת בשל השינויים הזמניים באקלים, להפוגה קצרה בלבד במגמה הגאולוגית העתיקה, כך מסרו מדענים ביום ה'.

 

על פי המדענים, האוקיאנוסים הפכו עמוקים יותר במשך השנים וכי מפלס הים ירד בכ-170 מטרים מאז העידן הקרטוני, לפני 80 מיליון שנה, אז עדיין הילכו דינוזאורים על פני כדור הארץ. עד לאחרונה הוערכה הירידה במפלס בכ-40 עד 250 מטר, אך החוקרים לא קבעו מספרים מדוייקים.

 

"רצפות האוקיאנוסים הזדקנו ושקעו מטה, אז מפלס הים ירד אף הוא", אמר לרויטרס החוקר ברנרד שטיינברגר מהמכון הגאולוגי של נורבגיה, ואחד מהמדענים החתומים על המחקר בכתב העת Science. "המגמה הזו ממשיכה", אמר.

 

המסקנה התקבלה בעזרתו של מודל ממוחשב שנבנה במטרה לשפר את ההבנה של הלוחות הטקטוניים הענקיים על קרום כדור הארץ, שגודלם כגודל יבשת שלמה, חוזה העמקה נוספת של רצפת האוקיאנוס, וכן הראה ירידה במפלסי הימים של כ-120 מטרים ב-80 מיליון השנים האחרונות.

 

אם המפלס ימשיך לרדת באופן כה דרמטי, רוסיה עשוייה להגיע למצב שבו אדמה תחבר בינה לבין אלסקה, באזור שנקרא כיום מיצר ברינג. כמו כן, בריטניה - שנחשבת אי - תהיה חלק אינטגרלי מיבשת אירופה, אוסטרליה ופפואה יהפכו אותה יבשת ועוד.

 

 "אם בני האדם יהיו על כדור הארץ בעוד 10, 20 או אפילו 50 מיליון שנה, ללא תלות בקרחונים הנמסים, בטווח הארוך - מפלס הים יירד ולא יעלה", אומר דייטמר מולר מאוניברסיטת סידני. עם הזמן, הוא הוסיף, יהיו במרכזי האוקיאנוסים פחות רכסים ויותר מישורים עמוקים. האוקיאנוס האלנטי יתרחב והאוקיאנוס השקט יתכווץ, הוא חוזה.

 

האם יש לנו סיבה מוצדקת לדאגה? תלוי בזווית הראייה. התחזיות מדברות על ירידה של 0.015 סנטימטרים במפלסי האוקיאנוסים בכל מאה, כך שהשינוי לא יורגש כמעט בתקופתנו. "בהשוואה לשינויים האקלימיים, ההבדל ייראה כזניח", אומר שטיינברגר. הסיבה לכך היא שההתחממות הגלובלית גורמת להמסת הקרחונים, וגורמת להתרחבות ולעלייה קלה של מפלס המים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: a. Bezoes,  IFREMER/CNRS
ים הולך ונעלם
צילום: a. Bezoes, IFREMER/CNRS
מומלצים