שתף קטע נבחר

זירת הקניות
צילום דורון ניסים

מישהו צריך לשמור על הדגים

מול חופי ראש הנקרה נמצאת שמורת הטבע הימית היחידה בים התיכון - אזור ייחודי, בית לעשרות מיני דגים, צבי-ים, עופות מים ואפילו דולפינים, שנמצאים תחת איום מתמיד מדייגים, שייטים וצוללים בלתי מתחשבים וגם זיהום סביבתי מהחוף. הצצה רטובה

בישראל יש מאות גנים לאומיים ושמורות טבע, מהגולן ועד אילת. שמורה נוספת הצטרפה אתמול (ב') לרשימה במסגרת אירועי "שבוע האהבה לטבע, למים ולסביבה" - שמורת המכתש הגדול, שחלקה הדרומי ינוהל כעת ויישמר מפני נזקים סביבתיים. אך מה עם הטבע שאינו נמצא ביבשה אלא בים?

 

כן, יש בישראל שמורות טבע ימיות, והגדולה והמפותחת שבהן נמצאת בים התיכון, מול חופי ראש הנקרה. בשטח השמורה הכחלחלה חיים עשרות מיני דגים, צבי-ים, שחפיות ושחפים, קורמורנים ואפילו דולפינים, שחוצים מעת לעת את האזור. בשטח זה, זוכים בעלי-חיים להגנה יומיומית מפני התנהגותו המזיקה של האדם - השלכת פסולת מזיקה והזרמת שפכים. אך עיקר העבודה, הסיזיפית יש לומר, היא מאבק מתמיד בדיג הבלתי חוקי, בשייט בלתי מתחשב או בצלילה באזורים אסורים.

 

 

ברשות הטבע והגנים מציינים את הדיג המוגבר באזור כאחת הסכנות המוחשיות ביותר לשוכני השמורה. דיג בכמות שעולה על המכסות עלולה לפגוע במארג המזון ובשרשרת האקולוגית כולה, למנוע רבייה של מינים ולהביא להכחדתם באזור.

 

פקח הרשות היחיד הפועל בשמורה מקיים סיורים ופעילות הסברה באזור לצד פעילות האכיפה הרגילה נגד הדייגים. אך רוב הזמן מתברר כי אין די בהסברה ובתדירות של כאחת לשבוע עליו לצאת לפעילות לילית ואף למארבים.

 

לפעילות זו שותפים המשרד להגנת הסביבה והמשטרה הירוקה. "יש לנו סמכות של קציני משטרה בשטח השמורה, אבל ההעדפה שלנו היא תמיד לחנך ולהסביר קודם", מסביר פקח השמורה, אייל מילר.

 

מילר מבהיר כי דייג שייתפס בשטח השמורה עם רובה דיג עלול להיקנס במאות שקלים ולהסתכן בהחרמת הציוד. דייג שייתפס מטיל רשת למים באזור השמורה צפוי לקנס של אלפי שקלים. "ברוב המקרים הרשת מוחרמת ובמקרים אחרים עשוי אגף הדיג במשרד החקלאות לשלול את רשיון הדיג של העבריין", הוא מדגיש.

 

מילר מציין כי "באזור הזה קיימים איומים רבים על הטבע והסביבה - בהם פרויקטים נדל"ניים ותיירותיים, פסולת בניין שנזרקת בסמוך לחוף ואפילו פרויקטים לאומיים". אחד הפרויקטים המרכזיים בהם מעורבת הרשות הינו פרויקט הנחת צינור הגז באזור חיפה, שצפוי לעבור סמוך לרכסי הכורכר התת-ימיים. "אנחנו מלווים את הפרויקט הזה מקרוב, כדיו לוודא שלא מתבצעת חפירה מאסיבית שפוגעת בסביבה הימית", הוא מבהיר.  

 

ברשות הטבע והגנים מתכוונים להקים בשנים הקרובות עוד שמורות טבע ימיות. גבולותיהן של השמורות העתידיות טרם שורטטו או הובאו לאישור במוסדות התכנון, אך ברשות מבהירים כי אחת מהן תוכרז ככל הנראה באזור מרכז הארץ, והשנייה בדרום. "תהליך הכרזתה הממוצע של שמורה אורך כשבע שנים, ולכן ייתכן שהעניין עוד ייקח זמן, אבל הכוונה היא ליישם את המודל שאנחנו מפעילים פה ולסייע בשמירה על הסביבה הימית", מסכם מילר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תחת איום. שחפיות בשמורה בראש הנקרה
צילום: עידו בקר
תהליך ארוך. שמורת הטבע הימית בראש הנקרה
צילום: עידו בקר
מומלצים