שתף קטע נבחר

זירת הקניות

הסוף להפקרות: אושר חוק להגנת חופי הכנרת

מליאת הכנסת אישרה בקריאה שנייה ושלישית את חוק איגוד ערים כנרת - במסגרתו יוקם לראשונה גוף שירכז את כל סמכויות הפיקוח והאכיפה סביב האגם, יקשו על בנייה בחופים ויבטיחו את זכות הציבור למעבר חופשי. בארגוני הסביבה מיהרו לברך: "זהו יום מרגש לכנרת ולכלל הציבור בישראל"

בצעד "ירוק" אחרון לפני תום מושב החורף, אישרה הערב (ג') מליאת הכנסת בקריאה שנייה ושלישית את חוק איגוד ערים כנרת - חוק מקיף שמטרתו הגנה על חופי הכנרת. על פי החוק החדש יוקם לראשונה גוף שירכז את כל סמכויות הטיפול, הפיקוח והאכיפה באגם וסביבתו - לרבות נושא הגישה החופשית למים, האיסור לגבות תשלום עבור הכניסה לחופים.

 

החוק, אותו יזמו חברי הכנסת דב חנין (חד"ש) ואופיר פינס (עבודה), משלב גם את התיקון לחוק שמירת הסביבה החופית בכנרת, לפיו כל בנייה במרחק של 300 מטרים מקו המים העליון באגם, תצריך את אישורה של ועדה מיוחדת.   

 

ההישג המשמעותי ביותר של החוק הוא, כאמור, בהקמת הגוף הניהולי שירכז את הטיפול בכל היבטי הפיקוח והאכיפה באגם, ויבטיח גישה חופשית לציבור לחופי האגם ללא תשלום - למעט עבור שירותי חוף וחנייה. בהיבט זה, מדובר במהפכה של ממש שכן עד כה לא עוגנה זכות המעבר החופשי לחופי הכנרת בחוק.

 

הגוף החדש - מועצה בת 12 חברים שתכלול נציגי ציבור, נציגי ממשלה ונציגים מרשויות המקומיות עמק הירדן, גולן וטבריה - יהיה אחראי גם על אופן הפעלת החופים, על טיפוחם וניקיונם.

 


זכות הציבור למעבר חופשי. גדרות בכנרת (צילום: החברה להגנת הטבע)

 

בחוק החדש שולב גם התיקון לחוק שמירת הסביבה החופית - תיקון שנועד להקשות על הבנייה סביב חופי הכנרת. בכך מצטרפת הכנרת לחופי הים התיכון וחופי אילת, עליהם מפקחת הוועדה לשמירת הסביבה החופית (ולחו"ף), שאמונה על שמירת האינטרסים הסביבתיים בכל הקשור להליכי הבנייה סמוך לחוף.

 

משימתם הראשונה של חברי מועצת איגוד הערים תהיה ככל הנראה הכנתה של תוכנית רב שנתית - לשמה הוקצו 10 מיליון שקלים מתקציב המדינה.

 

"החוק מחזיר לציבור את האגם"

"סוף-סוף מתחילים לעשות סדר בחופי הכנרת", אמר יו"ר ועדת הפנים והגנת הסביבה בכנסת, ח"כ אופיר פינס, ששיבח את אישורו של החוק. "כיום הניהול והפיתוח של הכנרת מבוזרים בין רשויות מקומיות שונות ובין גופים רבים. ביזור שגרם לכשלים בשמירה על חופיה, לגידור בלתי חוקי, לגביית תשלום בלתי סביר מהציבור בחופי רחצה ולתשתיות ירודות בחופים".

 

עמיתו, ח"כ דב חנין, המכהן גם כיושב ראש עמית של השדולה הסביבתית-חברתית בכנסת, שיבח גם הוא את המהלך. "חוק הכנרת מחזיר לציבור את האגם המיוחד שאינטרסים צרים השתלטו עליו והפקירו אותו".

 

הארגונים הסביבתיים מיהרו לברך גם הם על החוק החדש והביעו תקווה שאיגוד הערים המתוכנן יוקם במהרה. בחברה להגנת הטבע הבהירו כי רק בעזרת הקמת האיגוד יוכל החוק לממש את מטרותיו, שכן ישנו צורך "בגוף חזק ועצמאי שיבלום את הלחצים וניגודי האינטרסים השונים בסביבת הכנרת".

 

משה פרלמוטר, רכז החופים בחברה להגנת הטבע, אמר: "מדובר ביום מרגש לכנרת - ולציבור הישראלי כולו. אישור החוק מראה כי הכנרת סוף סוף עולה לסדר היום הלאומי. יש לקוות כי כל הגורמים המעורבים יירתמו למאמץ המשותף של הקמת איגוד ערים כנרת וזאת בכדי שיוכל לעמוד במשימות הכבדות העומדות בפניו".  

 

ברכות דומות נשמעו גם מטעמם של פעילי תא מכללת כנרת בארגון "מגמה ירוקה". בארגון הביעו תקווה כי החוק ייושם במהירות "ובכך יימנעו הצבות לא חוקיות של גדרות, בנייה לא חוקית ושינוי ייעוד מקורי של הקרקע, תופעות אשר התגברו במיוחד לאחרונה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מוחזרת לציבור. הכנרת
צילום: אילן ארד, החברה להגנת הטבע
מומלצים