שתף קטע נבחר

זירת הקניות

כמה קרינה טובה לילדי הגן?

עיריית תל אביב העבירה שני גני ילדים בצפון העיר למבנה חלופי שנמצא ליד שנאים של חברת החשמל. ההורים התנגדו ודרשו בדיקות קרינה. שלוש בדיקות בוצעו במקום - והניבו שלוש תוצאות שונות, שתיים מהן מעל לתקן המומלץ. עד שבית המשפט יכריע בסוגיה, נשארים חלק מהילדים בבית. "אין לנו כוונה לגלות בעוד כמה שנים שילדינו חלו בסרטן", אומרים ההורים. העירייה: מומחים קבעו שאין במקום כל סכנה

כשביקשה עיריית תל אביב להעביר שני גני ילדים למבנה חלופי סמוך באופן זמני, סברו ההורים שמדובר בשידרוג. אך אז התברר להם שליד המבנה החלופי ניצבים שני שנאים גדולים של חברת החשמל, והתעורר החשש מפני קרינה. שלוש בדיקות בוצעו במקום; בשתיים נמצאו מדדים גבוהים מהתקן המומלץ. העירייה סרבה לחזור בה מהמהלך והנושא הובא לפתחו של בית המשפט.

 

"מדובר בשני עמודי מתח גבוה הממוקמים בסמוך למבנה", הסבירה דורית גולדפרב, אם לילד בן שש באחד הגנים וממובילות המאבק. לפני מספר שנים איבדה גולדפרב את בעלה למחלת הסרטן, ובשל כך לדבריה אין בכוונתה להתפשר בעניין. "זה הילד היחידי שלי", היא אומרת, "וכרגע, כמו הורים רבים אחרים בגן, אני לא שולחת אותו לשם ומשאירה אותו בבית".

 

גולדפרב נאלצה לשלם על כך מחיר אישי כבר, ולעזוב את מקום עבודתה, אולם לדבריה – "אין לי שום כוונה להתעורר עוד עשר שנים, לגלות שהבן שלי חלילה חלה בסרטן, ולהגיד לעצמי שזה קרה בגלל שהעדפתי לעבוד". יחד עם שתי אמהות נוספות לילדים בגן, ביניהן עוד אלמנה שאיבדה את יקירהּ לסרטן, נחושה גולדפרב להאבק בתוכנית העירייה. "הסיכון הגנטי שקיים אצל הילדים שלנו מעורר דאגה ובינתיים, עד שהעירייה תפעל לתיקון המצב, הילדים יישארו בבית", הן אומרות.

 

לא שולחים את הילדים לגן. אחד השנאים בקרבת המבנה החלופי 

 

שלוש בדיקות; שלוש תוצאות שונות

חששם של ההורים מגובה בנתוני בדיקות קרינה שבוצעו במקום. "את הבדיקה הראשונה ביצעה העירייה, אבל התוצאות היו כל-כך נמוכות ונקודתיות שהחלטנו לבצע בדיקה נוספת בעצמנו ולא לסמוך על בדיקה אחת בלבד", סיפרה ה' (השם המלא שמור במערכת), גם היא אם לבן בגן וממובילות המאבק.

 

את הבדיקה הנוספת ערכה חברת "גל סייף", חברה המתמחה במדידת קרינה ומאושרת על-ידי המשרד להגנת הסביבה. בדיקה זו, ב-13 בפברואר, מדדה באופן נקודתי את הקרינה הקיימת במבני הגן ובחצר הסמוכה לו. המלצת המשרד להגנת הסביבה והארגון הבינ"ל לחקר הסרטן (IARC) מציינת קרינה של יותר מ-2 מיליגאוס כ"גורם אפשרי לסרטן". בבדיקה בגן התברר שבשטח החצר הדרומית של הגן נמדדה קרינה בעוצמה של 5.9 מיליגאוס.

 

חששם של ההורים רק גבר משום שהבדיקה הייתה נקודתית - ולא מדדה את הקרינה לאורך זמן. הם העריכו שהמצב בפועל עלול להיות חמור יותר, ועתרו לבית המשפט נגד העירייה.

 

"יום לפני הדיון בבית המשפט, שמטרתו היתה למנוע את העברת הילדים למבנה החלופי, גילינו להפתעתנו שהעירייה פועלת במהירות להעברת המבנה", סיפרה ה'. בקשתם לצו מניעה בהול מבית המשפט הגיעה מאוחר מדי, והעובדות נקבעו בשטח.

 

בחודשיים האחרונים בוצעו בגן שתי בדיקות נוספות - בדיקה נוספת, מקיפה יותר, של חברת "גל סייף" ובדיקה מטעם המשרד להגנת הסביבה. תוצאות בדיקת המשרד הצביעו על מדדים נמוכים יחסית, בין 0.6 ל-3.5 מיליגאוס, אך מכיוון שהיה מדובר במדידה של שעה אחת, הוחלט לבחון את המצב באופן רציף. בינתיים כבר נאלצו ההורים להעביר את ילדיהם לגן החדש, ובהידברות עם העירייה הוחלט שהיא תממן את הבדיקה הנוספת. הבדיקה הזו, במשך שמונה שעות, הייתה המבהילה מכולן. רמות הקרינה בגן עמדו על 8.7 מיליגאוס בשעה 8 בבוקר.

 

"הילדים לא הולכים לגן כבר שלושה שבועות", מסכמת ה'. "בפגישה עם אנשי העירייה הובטח לנו כי תיבדק אפשרות למגן את המבנה אבל דבר לא נעשה ואנחנו חוששים. בגיל 18 הילדים שלנו יסכנו את חייהם למען המדינה, אבל אין לנו שום כוונה לתת להם לסכן את חייהם כבר בגיל הגן".

 

מעיריית תל-אביב נמסר בתגובה כי על פי ממצאי הבדיקות והמדידות שבוצעו במקום, השהות בגן בטוחה לילדים על פי עקרון הזהירות המונעת ועל פי הכללים המחמירים ביותר. בכל מקרה, ביום שלישי הקרוב ידון בעניין בית המשפט בנוכחות נציג חברת החשמל ונציג המשרד להגנת הסביבה, שיגיש תוצאות בדיקה נוספת שבוצעה על ידי מומחה מוכר בו בחרו ההורים. נציין כי עד חופשת הפסח שהחלה בימים אלו היו שתי כיתות הגן באיכלוס כמעט מלא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחד השנאים הסמוך לגן
צילום: דורית גולדפרב
מומלצים