שתף קטע נבחר

מודי'ס העלתה את דירוג האשראי של ישראל ל-A1

מדובר בפעם השלישית בתוך מספר חודשים שבה חברת אשראי גדולה מעלה את דירוג האשראי של ישראל, אחרי שגם פיטש וגם סטנדרט אנד פורס עשו זאת

חברת דירוג האשראי הבינלאומית מודי'ס הודיעה הערב (ה') על העלאת דירוג האשראי הבינלאומי של ישראל ל-A1. זאת, במקום הדירוג הקיים והנמוך יותר, שהוא A2.  מדובר בדירוג הגבוה ביותר שמודי'ס העניקה לישראל מאז קום המדינה.

 

דירוג האשראי הוא אחד האינדיקטורים המרכזיים לחוסנן הכלכלי של מדינות. הדירוג משקף את היציבות הפיסקאלית של המשק, את אמינותו, את חסינותו בפני זעזועים, את פוטנציאל הצמיחה שלו ואת יכולתו להחזיר הלוואות. הדירוג משפיע מאוד על חברות השוקלות להשקיע במשק הישראלי, ועל מדינות המקדמות את עסקיהן עם המדינה ומעניקות לה אשראי.

 

מדובר בפעם השלישית בשנה האחרונה שבה חברת דירוג אשראי בינלאומית גדולה מעלה את דירוג האשראי של ישראל: לפני מספר חודשים העלו גם חברת הדירוג סטנדרט אנד פורס (S&P) וגם חברת פיטש (Fitch) את דירוגה של ישראל מ A ל A+. הציון 1A שהעניקה מודי'ס שווה ל A+ של שתי החברות האחרות.

 

לפני כשלושה שבועות הגיעו נציגי מודי'ס לארץ כדי לבדוק את האפשרות לשינוי בדירוגה של ישראל. נציגי החברה נפגשו עם שר האוצר רוני בר-און, עם החשב הכללי באוצר, שוקי אורן, ועם נגיד בנק ישראל סטנלי פישר. אלא שראשי המשרדים הכלכליים בירושלים היו פסימיים לגבי האפשרות שמודי'ס יעלו את הדירוג, שכן הדירוג של מודיס היה גם כך הגבוה מבין כל שלוש חברות הדירוג.

 

שר האוצר, רוני בר-און, אומר בתגובה להעלאת הדירוג: "דווקא בתקופות כאלו של משבר אשראי בינלאומי וחוסר יציבות מקבלת הכלכלה הישראלית הכרה בחוסנה וביציבותה. מוטלת עלינו החובה להמשיך ולנהל את הכלכלה הישראלית באחריות תוך המשך מדיניות פיסקאלית עקבית".

 

"ההחלטה משקפת את איתנות המדינה"

במכתב ששלחו הלילה לממשלת ישראל אומרים כלכלני מודי'ס: "העלאת דירוג האשראי של ישראל משקפת את איתנות המדינה, לנוכח הזעזעוים הכלכליים והפוליטיים הרבים שאיתם היא הצליחה להתמודד. כמו כן, היא משקפת את המשמעת הפיסקאלית של ישראל ואת התמיכה המתמשכת שהמדינה זוכה לה מארצות הברית ומהתפוצות היהדויות בעולם".

 

האנליסטית, יואן פחלדבאום, ציינה במכתב כי: "הרפורמות הפיסקאליות שהתבצעו במדינה נתנו את פירותיהם בהגברת היעילות והתחרותיות, שהביאו להגדלת תקבולי המס, וזאת, למרות הפחתה המתמשכת במיסוי. הרפורמות הביאו את ישראל לעודף משמעותי בחשבון השוטף, שסייע לה לבודד את עצמה מהנסיבות הגלובליות השליליות".

 

עם זאת, כותבת פחלדבאום כי: "ישראל הפכה לכלכלה פתוחה מאוד לעולם מה שהופך אותה לבלתי חסינה להתפתחויות האחרונות בכלכלה העולמית. הכלכלה הישראלית צפויה לסבול מהאטה מזערית בצמיחה. ישראל הפגינה רצון ויכולת חזקים לשלם את חובותיה ולהפחית את חובה החיצוני, ושמרה על המשמעת הפיסקאלית למרות הדרישות החזקות בתחום ההוצאות הממשלתיות בעיקר בכל הנוגע להוצאות הביטחון. דבר שמראה את התחייבותה להפחית את החוב החיצוני שלה".

 

ומה לגבי העלאות נוספות של הדירוג? במודיס כותבים כי: "המפתח להעלאות נוספות בדירוג האשראי של ישראל טמון בהמשך הפחתת החוב החיצוני שלה בעתיד. המחסום העיקרי להעלאות נוספות הוא האתגרים הביטחוניים והגיאו-פוליטיים".

 

"אין צל של ספק שהקברניטים היו מקדישים יותר תשומת לב לסוגיות כלכליות ופיננסיות אם הסוגיות הקשורות לביטחון הלאומי לא היו דורשות כל כך תשומת לב. המצב הביטחוני השברירי בישראל מצריך השקעה משמעותית בביטחון, המשאירה פחות כספים ציבוריים פנויים להשקעה בתשתיות פיזיות ואנושיות, שהיו יכולים למקם את ישראל גבוה מאוד בקרב המדינות המתועשות המתקדמות ביותר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
שר האוצר, רוני בר-און
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים