שתף קטע נבחר

לא יועיל, לא יזיק: תרופות סבתא למחשב

לא כל התרופות של סבתא היו טובות ולא כל תקלת מחשב יכולה להיפתר בלי "רופא" (כלומר, טכנאי). מצד שני, לא בכל פעם שהמחשב מגהק מוכרחים לרוץ איתו לחדר מיון. יש לנו הצעה או שתיים לפני שאתם שולחים את היד אל שפופרת הטלפון כדי להזעיק עזרה


 

סבתי, עליה השלום - ואני בטוח שגם הסבתא שלכם - הייתה אומרת שלא בשביל כל בעיה צריך לרוץ לרופא. אני מניח שהייתה אומרת אותו הדבר גם על תקלות מחשב, לו נשאלה. הרי ברוב המקרים, כשמחשב "מתאשפז", המחלה שלו לא באמת דורשת טיפול תרופתי או כירורגי מורכב. לרוב אלו התקנת דרייבר, החלפת קובץ או הרצת Chkdisk שפותרים את העניין.

 

אם אתם לא מאלה שמפחדים לפתוח את המחשב, אבל עדיין לא בטוחים מה לעשות אחרי שפתחתם, אז "תרופות הסבתא" שנביא בהמשך הכתבה יעזרו לכם במקרים רבים.

 

לא יועיל לא יזיק? ובכן, היום ידוע שחלק מתרופות הסבתא דווקא כן עלולות להזיק. אבל אם תפעילו קצת תושיה ושכל ישר (או תיעזרו בבן-התשחורת הקרוב למקום מגוריכם), ותקפידו לנתק את המחשב מהחשמל בכל פעם שאתם פותחים אותו, אז סביר להניח שתחסכו את הכסף והטרטור שכרוכים בפנייה לאיש מקצוע או למעבדה.

 

"מה שאתה צריך זה מרק עוף!"

מחקרים כבר הוכיחו שמרק העוף, הפניצילין היהודי, באמת מחולל פלאים בגוף. והריסטרט (Restart או "אתחול" בעברית), הוא ללא ספק הפניצילין של אנשי התמיכה. זה תמיד מעצבן כששואלים אותך בטלפון אם ניסית לאתחל את המחשב (או המודם, הראוטר וכו'), אבל האמת הפשוטה היא שבחלק גדול מהמקרים זה בדיוק מה שפותר את הבעיה, בעיקר אם היא בעיית תוכנה.

 

אם האתחול נכשל, נסו לאתחל שוב, ללחוץ F8 ולהיכנס ל-Safe Mode. אתחול שלישי ואחרון אמור לעזור. אם הוא לא עוזר, אפשר להיכנס שוב ל-Safe Mode ולחפש בלוח הבקרה התנגשות התקנים (מוחקים את הדרייבר ומאתחלים). אם המחשב בכלל לא עולה, נכנסים ל-CMOS Setup (לחצו כל מקש Delete במהלך האתחול), בחרו ב-Fail-Safe Settings ואתחלו שוב. מעייף? כן, אבל בדרך-כלל עובד.

 

"לך לישון ותקום כמו חדש"

כמו רבות מתרופות הסבתא, גם זו נשמעת מוזרה אך עשויה להפתיע ביעילותה: כבו את המחשב, הוציאו מהחשמל, חכו כמה דקות, חברו והפעילו מחדש.

 

הכיבוי מאפשר למחשב לפרוק את החשמל מהקבלים שעל לוח-האם וברכיבים אחרים, מה שאתחול רגיל לא עושה. שווה במיוחד לנסות במקרה של חומרה שאינה מזוהה, לטיפול בתקלות מדפסת מוזרות, בעיות תקשורת שמקורן במודם או ראוטר, ואפילו כשהמחשב לא נדלק. מת לגמרי - כן, תרופת הסבתא הזו יכולה לעורר מתים.

 

במחשבים החדשים מותקנים ספקי-כוח עם מנגנון הגנה מובנה, שמופעל כאשר מזוהה קפיצת מתח. המנגנון הזה אמור להגן על המחשב ועליכם מפני התחשמלות, והדרך היחידה לנטרל אותו היא לנתק את המחשב מהחשמל ולחבר חזרה. תזכרו את זה לפני שאתם מקבלים התקף לב (ואגב, כשמדובר בציוד היקפי שמקבל את אספקת החשמל שלו מהמחשב אפשר פשוט להוציא את הכבל).

 

"לא שותים מים אחרי פירות"

זה נשמע טיפשי אבל תרופת הסבתא המוזרה הזו עובדת: אם העכבר שלכם מפסיק להגיב או שהמדפסת "נעלמת", נסו קודם לנתק ולחבר לאותה יציאה. אם זה לא עובד, נתקו את כל מה שמחובר ל-USB וחברו חזרה, "מהקל לכבד". לדוגמא: קודם את העכבר, אחר-כך את זיכרון ה-USB הנייד, ורק בסוף את המדפסת. עכשיו, או שלא תהיה בעיה או שתדעו לפחות איפה הבעיה.

 

ריבוי התקני USB עלול לצרוך יותר מתח ממה שבקר ה-USB שמותקן על לוח-האם מצליח לספק (נסו במפצל USB עם אספקת חשמל משלו). במקרים אחרים החיבור ההדרגתי יחשוף התנגשות התקנים או קיום של פריט לא תקין.

 

"משנה מקום משנה מזל"

אם אתם משתמשים במעט התקני USB ועדיין יש לכם תופעות כמו שהזכרנו, נסו פשוט להעביר את ההתקן שעושה בעיות ליציאת USB אחרת. בהרבה מקרים זה פותר את הבעיה (אם לא, נסו להיעזר בתוכנה USBInfo. חינם בכתובת).

 

שינוי מקום כזה עשוי לפתור הרבה בעיות אחרות (אם כי לא תמיד מאותה סיבה): העברת רכיב זיכרון או כרטיס לתושבת אחרת, העברת תקליטור/כרטיס זיכרון לקריאה במחשב אחר, או העברת התקע של צג מרצד לשקע חשמלי אחר. תמיד נסו לשנות מה שאפשר, ותופתעו לגלות בכמה מקרים זה פותר את הבעיה הבלתי-פתירה לכאורה.

 

לעיתים ישנה בעיה שנגרמת מהתקנה שגויה של המחשב, כאשר מחליפים בטעות בין יציאות דומות. לדוגמא, בין היציאות של הרמקול והמיקרופון או בין חיבורי ה-PS2 של המקלדת והעכבר. במקרה כזה, אם תחברו את הציוד ההיקפי שלכם בצורה נכונה הוא לא יפעל. אם תחליפו - דווקא כן.

 

"שתה כוס מים"

לפעמים הפתרון הכי בנאלי הוא כל מה שאתם צריכים: המסך נכבה ונדלק מייד? התצוגה משובשת? המדפסת "מוציאה סינית"? המחשב מצפצף באתחול ולא עולה? "קופא" כל הזמן? נפח הזיכרון המותקן במחשב פחת פתאום לחצי?

 

ברוב המקרים האלה ובהרבה מקרים אחרים, הסיבה הבנאלית היא חיבור רופף של כבלים או רכיבים. במקרה של תקלות מסך, לדוגמא, כדאי לבדוק גם את המחברים למסך ולמחשב וגם את כרטיס המסך שבתוכו. הרבה בעיות נגרמות מכרטיס שיצא מהחריץ שלו בגלל חבטה קלה במחשב או כי הילד (או החתול) משך בכבל שמחבר אותו למסך. גם זיכרון "נעלם" הוא בדרך-כלל תוצאה של רכיב שלא תקוע היטב.

 

אם משהו שעבד בעבר לא עובד עכשיו, אז תמיד נכון לחפש את מקור הבעיה ב"חיבורים": השקע, התקע, הכבילה, פילטר ה-ADSL. מה שלא עבד מעולם, כנראה לא מחובר לשום דבר (טיפ: תבדקו מה קורה מהצד השני של המחבר, בתוך המחשב. האם יש שם כבל בכלל? אם כן, נתקו אותו, קחו לחנות אביזרים ובקשו "כזה").

 

"תאכל הרבה גזר"

כשגילינו את האתר הזה היינו משוכנעים שמדובר בבדיחה, אבל מסתבר שזה אמיתי: אפשר להחיות פיקסלים מתים (נקודות פקודות על צג LCD שצבען לא משתנה). היכנסו לאתר killdeadpixel.com ופעלו לפי ההוראות.

 

"תתרחץ ותלך לישון"

סבתא תמיד אמרה לכם שניקיון זה דבר חשוב, והוא חשוב מאד גם כשמדובר במחשב שלכם. במיוחד אם הוא סובל מהתחממות, מרעיש, נכבה בלי אזהרה או קופא בפתאומיות.

 

ניקוי פשוט באמצעות תרסיס מיוחד ("אוויר דחוס") שאפשר לקנות בכל חנות אביזרי מחשב או רשת ציוד משרדי, עשוי לסלק מפנים המארז את האבק וקורי העכביש שפוגעים באוורור התקין וגורמים לרכיבים להתחמם. אם אתם רוצים להשקיע, תוכלו לרכוש אפילו שואב אבק מיוחד (אפשר להשתמש גם בשואב אבק רגיל, אבל בזהירות!).

 

בכלל, ניקיון הוא דבר טוב. למשל, ניקיון לרגליות העכבר שלכם עשוי להחזיר אותו לחיים כשהוא כבר "עם רגל אחת בקבר". ניקיון של ה-Registry, מטמון הדפדפן או ניקוי המחשב בתוכנת אנטי-רוגעלך, גם הן תרופות סבתא יעילות למדי.

 

"תמרח עם אלכוהול"

ואם ניקיון לא עובד, אז מחטאים. אם יש לכם בעיה עם רכיב זיכרון או כרטיס כלשהו, הוציאו אותו מהתושבת, ונקו את שורת המגעים החשמליים במטלית ספוגה במעט אלכוהול. נקו אבק מהתושבת, החזירו את הרכיב למקום, חברו את המחשב לחשמל והדליקו.

 

עובד? בטח שעובד. איך? כנראה שבהתקנת המחשב נגעה אצבע עירומה ברכיב והשאירה עליו שכבה מיקרוסקופית של לכלוך. עם הזמן הוא עבר שינוי בהרכב הכימי שלו, אסף מיקרו-חלקיקים מהאוויר, וכעבור מספר שנים נוצרה עליו שכבה דקיקה של - בואו נקרא לילד בשמו - לג'יפה. אם אלכוהול לא עובד נסו להשתמש במחק, כמו זה של בית-הספר. עובד כמו ענק.

 

"אולי שכחת את הדיסקט בכונן?"

נראה כאילו אף אחד חוץ מסבתא שלכם (ואנחנו) לא ייתן לכם את העצה הבנאלית הזו, אבל סבתא, כידוע, נוטה להיות צודקת.

 

דיסקטים סביר להניח שכבר אין לכם במחשב, אבל כל המחשבים יודעים היום לאתחל גם מכונני תקליטורים וחלקם מאמצעי אחסון אחרים (זיכרון נייד, דיסק חיצוני וכו'). אם במקום Windows אתם מאתחלים למסך שחור או מקבלים הודעת שגיאה, נסו לבדוק אם זו לא הסיבה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: index open
סבתא ממליצה: לכבות ולהדליק. אילוסטרציה
צילום: index open
מומלצים