שתף קטע נבחר

שנה למאבק: הסיוע לניצולים מקרטע

לפני שנה נפתח המאבק הציבורי למען רווחתם של ניצולי השואה שנותרו בחיים. החוק הועבר, אולמרט מדבר על "תחושת סיפוק מקיום החובה בשם העם כולו" - אבל בשטח מצבם של הקשישים רק מחמיר, התקציבים מתעכבים וכמות הפניות לסיוע עולה. "ההחלטות נשארות על הנייר ובינתיים אנשים מתים", אומרים בעמותות

שרה יצחקי, ניצולת שואה בת 79 מבת-ים, סובלת מסוכרת ובעיות בריאותיות נוספות, אבל לא אוהבת להתלונן. אחרי ששרדה את אושוויץ ואיבדה את הוריה ושלושת האחים בשואה, עקבה בשנה האחרונה אחר המאבק הציבורי למען רווחת הניצולים. "אפילו את ה-20 שקל תוספת שהבטיחו לא הרגשתי, אבל איכשהו אני גומרת את החודש", היא אומרת בשיחה עם ynet. כפי שמתברר, היא לגמרי לא לבד.

 

 

יצחקי מקבלת מגרמניה 800 יורו פעם בשלושה חודשים, ומתקיימת מקצבת ביטוח לאומי חודשית של 2,265 שקל. החל מאפריל, סכום זה כולל תוספת של 23 שקל, בעקבות החלטת הממשלה. "לא קניתי בגדים מזמן והכסף שאני מקבלת מגרמניה הולך לתרופות ממש יקרות שאני חייבת. אני גם מקבלת חבילת מזון פעם בחודש, וזה גם עוזר".

 

בשנים האחרונות מצבה הבריאותי של שרה הידרדר, והיא פנתה לקרן לרווחת ניצולי שואה. "עכשיו יש לי מישהי שעוזרת בבית, קונה לי תרופות ומוציאה אותי לטייל. לא יודעת מה הייתי עושה בלעדיה", סיפרה. למרות שיפור מסוים בעקבות צעדי הממשלה - גם יישום התוכניות שכבר אושרו מתקדם בקצב איטי, טוענים ארגוני הניצולים.

 

מרכז מידע לניצולים? בינתיים רק בתוכניות

לפני שנה בדיוק נחשף הציבור כולו למצבם המחפיר של ניצולי השואה, עם פתיחת המאבק הציבורי בנושא. נכון להיום חיים בישראל כ-250 אלף ניצולים, מתוכם כשליש מוגדרים עניים - כך לפי נתוני משרד הרווחה. להערכת הקרן לרווחת ניצולי שואה, בכל יום מתים כ-35 ניצולים.

 

על-פי החוק החדש שיזמה ממשלת אולמרט, אמורים לקבל סיוע הן ניצולי שואה נזקקים הנכללים ב"מעגל השני" (כאלה שבעת השואה ברחו למדינות שכנות) והן הניצולים מהמעגל הראשון.

 הוועדה המתמדת, בראשות מנכ"ל משרד ראש הממשלה רענן דינור ונציג הניצולים, יו"ר מרכז הארגונים נוח פלוג, עוקבת אחר יישום החוק.

 

"החוק שיפר את מצבם של ניצולי השואה, אך לא ניתן לומר שזה מספיק. גם קצב הביצוע איטי יותר משחשבתי", אמר פלוג ל-ynet. כך, למשל, התקציב בסך 6 מיליון שקל למרכז הארגונים, ארגון הגג של ארגוני ניצולי שואה בישראל, טרם הועבר.

 

אחת מבעיות הניצולים היא היעדר ידע על זכויותיהם, וחוסר תיאום בין משרדי ממשלה והארגונים המסייעים. מלבד התקציב לסיוע ישיר דרך קצבאות, הוחלט להקים משרד אשר ירכז מידע, יסייע לניצולים ויפעיל מתנדבים שיגיעו לביתם בעת הצורך. בשל עיכוב העברת הכספים, מרכז מידע נותר בגדר תוכנית בלבד.


מחכים לתיקון, לפי הקריטריונים (צילום: גיל יוחנן)

 

גם פעילות נוספת של מרכז הארגונים, כגון סיוע בהגשת תביעות, נתקלת בקשיים רבים. "אני מקווה שהעברת התקציב תבוצע בקרוב ונוכל לפתוח את המרכז תוך חודשים ספורים", מציין פלוג.

 

ממשרד הגמלאים, האחראי על התקציב, נמסר כי הבוקר אושר סכום כולל של 2.9 מיליון שקל. "שאר התקציב יועבר לאחר תיקון התוכנית של מרכז הארגונים, על-פי קריטריונים שנקבעו בעת שנבחר".

 

"הקשישים קיבלו טפסים לא מובנים"

רוב הניצולים הנכללים במעגל הראשון (כ-80 אלף) מקבלים "רנטה" מממשלת גרמניה או מישראל. אולם כ-10 אלפים מתוכם מוגדרים כמי ש"נפלו בין הכסאות", ועל-פי נתוני הביטוח הלאומי 7,500 מהם עניים. כדי שיוכלו לקבל את ההקצבה החדשה (1,000 שקל לחודש + שובר דמי הבראה ושירותים בסך 2,400 לשנה), נשלחו לבתיהם טפסים שהם נדרשים למלא - אך רק כמחציתם הוחזרו, ורק כ-2,000 מקבלים את הכסף.

 

בארגוני הניצולים מתרעמים, ואומרים כי הטפסים שנשלחו לקשישים, שרובם מעל גיל 80, קשים להבנה ולכן טרם הוחזרו. בנוסף, טוענים, ניתן להגיע לאותם קשישים בקלות משום שכולם מקבלים קצבאות מהביטוח הלאומי.

 

בתגובה, מסבירים במשרד ראש הממשלה כי חלק מהמחזירים לא נמצאו זכאים (למשל, כי הם מקבלים קצבה מממשלה זרה). בנוסף, פורסמו מודעות הקוראות ליוצאי מחנות וגטאות שלא קיבלו טופס לפנות למוקד הפועל לאורך 24 שעות לצורך קבלת הטפסים.

 

כ-43 אלף ניצולים נוספים מהמעגל הראשון המקבלים קצבה מהמדינה זוכים גם לדמי הבראה בסך 1,850 שקל בשנה, פטור מאגרת טלוויזיה, הקלות בארנונה והקלות במיסי קניה. בשבועיים הקרובים יקבלו כ-25 אלף ניצולים נוספים מהמעגל הראשון מכתבים המבשרים כי גם הם זכאים להטבה זו, לאחר אישור החקיקה.

 

מעולם לא דרש מצב הניצולים סיוע כה רב

הניצולים מהמעגל השני - שבזמן השואה ברחו למדינות שכנות בברית המועצות - קיבלו העלאה יחד עם שאר קשישים נזקקים. החל מ-1 באפריל, ל-132 אלף מקבלי קצבאות זקנה ושאירים עם תוספת השלמת הכנסה, שטרם מלאו להם 80 שנה, גדלה הקצבה בכ-29 שקל בממוצע. לאלו שעברו את גיל 80, גדלה הקצבה בכ-200 שקל בממוצע.

 

בין היתר החליטה המשלה להגדיל את סל השירותים לניצולים פי עשרה, והוא יעמוד על כ-100 מליון שקל ב-2008 וכ-200 מיליון ב-2009. התקציב מיועד בעיקרו לתשלום מענקים להוצאות חד פעמיות של עד 5,000 שקל לניצול, ורובו מיועד לקרן לרווחת ניצולי שואה, אשר מטפלת בכ-40 אלף פונים מידי שנה.

 

עם כל זאת, מאז תחילת המאבק גדלה המודעות של ציבור ניצולי השואה,

 ומספר הפונים - שמצבם הולך ומחמיר - עלה בהתאם. למרות הגדלת התקציב, מ-2 מיליון שקל ב-1998 ל-70 מיליון שקל השנה, מעולם לא דרש מצבם של הניצולים סיוע כה רב - מה גם שעד עתה הועבר לקרן רק כמחצית מהסכום.

 

לדוגמה, ב-2007 גדל פי שניים מספר ניצולי השואה אשר קיבלו שעות סיעוד מיוחדות לאחר אשפוז בבתי חולים מ-3,804 בשנה הקודמת. בשל העיכוב בהעברת הכספים, מציינים בקרן כי ביכולתם להעביר רק מענק חד פעמי, אחת לשלוש שנים. ממשרד ראש הממשלה נמסר כי הסיבה לעיכוב היא שההחזר הוא צמוד חשבוניות, ואלו לא הועברו עבור מלוא הסכום.

 

אולמרט: "צער עמוק על שנים רבות של אי קיום החובה"

גם בעמותות הסיוע, מדגישים כי מספר ניצולי השואה הפונים רק הולך וגדל. בעמותת "מאיר פנים כוח לתת" מדווחים על 10 אלפי ניצולים הנתמכים באופן קבוע. ארגון "לתת" מפעיל בחודשים פרויקט מיוחד במסגרתו מקבלים מאות ניצולים סיוע כללי לרכישת תרופות וכן מוצרי מזון.

 

"אני לא מבין איך הממשלה לא מצילחה לאתר את אותם ניצולים נזקקים", אמר ערן וינטרוב, מנכ"ל הארגון. "התחלנו את הפרויקט עם 500 ניצולים ועד היום נפטרו כבר יותר מ-30 מביניהם.

 החלטות הממשלה נשארות על הנייר ובנתיים האנשים מתים".

 

בהתייחסו לנושא, אמר ל-ynet ראש הממשלה, אהוד אולמרט: "הממשלה עסקה השנה לא מעט בטיפול בניצולי השואה ובמחויבות המוסרית העמוקה של מדינת ישראל כלפיהם, חובה שנדמה כי ממשלות ישראל לדורותיהן לא דאגו לקיים כהלכה, ולאפשר לניצולי השואה להתקיים בכבוד. הממשלה הזאת קיבלה החלטה, היא מיישמת אותה, ומרגישה צער עמוק על שנים רבות שבהן החובה הזאת לא קוימה. יש בהחלט תחושה של סיפוק מכך שהוחלט לקיים את החובה הזאת, בשם עם ישראל כולו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנת הניצולים, לפני שנה
צילום: גיל יוחנן
אולמרט. "עכשיו מקיימים את החובה"
צילום: גיל יוחנן
השופטת דורנר. ממתינים לדו"ח
צילום: גיל יוחנן
מומלצים