שתף קטע נבחר

מעולם לא הדלקתם מנגל? העיקר, לא לפחד כלל

המנגל הוא ללא ספק מדורת השבט החדשה, ויש בינינו אנשים שמעולם לא עשו מנגל בעצמם. צופיה הירשפלד הבינה שבשביל להיות ציוני לא מספיק לתלות דגל על המכונית, אלא צריך גם לשרוף משהו - אז זה בדיוק הזמן ללמוד איך עושים על האש

לכל העמים השווים יש בהיסטוריה הפרטית שלהם סיפור הירואי על מהפכות. הידועה ביותר היא כמובן המהפכה הצרפתית, אבל לא צריך בגט בשביל להבעיר אש, וגם לנו, עם מדינה בת שישים, יש את מהפכה שלנו, וגם היא מלווה בעשן - מדובר כמובן בהפיכת הפרגית שעל המנגל.

 

כיאה למהפכות מדובר בתנועה עממית, אך מאוד נפוצה. למעשה, התפשטותו של טקס "על האש" בקרב בני ישראל הפכה את המנגל למדורת השבט החדשה. המנגל הוא מרכיב משמעותי בעולם האסוציאציות ובלוח החגים היהודי - אין ילד ישראלי שתגידו לו "על האש" והוא לא יחשוב על נקניקיות, שיפוד או יום העצמאות.

 

האמת היא שגם אם תגידו לו פסח, סוכות או ל"ג בעומר, הוא יחשוב על נקניקיות או שיפוד. ילדים מתבגרים שעולמם מפותח יותר יחשבו גם על קבב, וילדים שעברו גיל בר מצווה (שם הוגשו שיפודים) חושבים גם על סטייק. אבל, למרות שהוא מהווה פולחן מרכזי בתרבות הישראלית, יש בינינו אנשים שמעולם לא עשו מנגל בעצמם.

 

וכשאני אומרת אנשים אני מתכוונת אלי (ולעוד חמישה שעלו לארץ אתמול מנורבגיה). שלא תהיה טעות. בחצר ביתי עומד לו מתקן מנגל נאה עם גלגלים ומשטח לכלי עזר. אבל כשהיה צריך להדליק את המשואה איכשהו אני תמיד חתכתי סלט. אבל בגיל שישים (לא שלי, של המדינה. אני עדיין פרגית צעירה), הבנתי שבשביל להיות ציוני לא מספיק לתלות דגל על המכונית צריך גם לשרוף משהו. ומאחר ואת המועדון שרפנו ובשבוע שעבר. השבוע נעשה על האש.

 

הדברים שכדאי לדעת לפני ותוך כדי

  • יש עשן בלי אש: על אף ששמו העממי הוא "על האש", את הבשר לא מניחים כשהאש בוערת, אלא מחכים שהיא תירגע. רק לאחר שהאש נעלמת ומותירה אחריה פחמים אפורים, אפשר להניח את הבשר.

 

  • מתחמם מתחמם: כיצד תדעו שהגחלים הגיעו לטמפרטורה המתאימה? אם אתם יכולים להשאיר את היד במרחק של 10 סנטימטרים מהרשת למשך ארבע שניות - הגיע זמן הבשר; אם אינכם מצליחים - הגחלים חמים מדי.

 

  • עיתון מדליק: לא חייבים להדליק מנגל בנייר עיתון, מספיק להשתמש בחומרי הדלקה, אבל רצוי להשתמש גם במדליק נוזלי וגם בחומר מוצק.

 

  • עשן בעיניים: העשן לא חייב להיות סמיך ומסריח. אם מניחים על המנגל כמה ענפים של רוזמרין טרי, זה עושה נפלאות גם לאווירה וגם לארומה.

 

  • שפשוף נעים: את טקס שפשוף המנגל בבצל כדאי לשדרג בבצל טבול בשמן, וכך למנוע את הידבקות הבשר לרשת. 

 

  • במהירות הבזק: יש להכין את הבשר מראש מאחר ומרגע שמניחים את הבשר על האש, כל העסק הולך מהר. עוד לפני שתספיקו לשטוף כלים תהיה לכם פרגית מוכנה, שזקוקה לשתיים וחצי דקות מנגול מכל צד. גם למי שאוהב קצת שרוף לא כדאי להשאיר את הבשר יותר מעשר דקות על המנגל.

 

אתם לא מאמינים כמה שזה פשוט. תנסו בבית.

 

הקליקו כאן כדי לגלות מה מחכה לכם בגיליון השבוע של "לאשה"

 


 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שי רוזנצוויג
לא תאמינו כמה שזה פשוט
צילום: שי רוזנצוויג
לאשה בפייסבוק
מומלצים