שתף קטע נבחר

מופה הגנום של הברווזן

מדענים הצליחו למפות את הגנום של היונק המוזר, בעל מקור של ברווז, פרווה של יונק וארס של נחש

במאמר שהתפרסם ביום חמישי בכתב העת Nature, טוענים חוקרים כי הצליחו למפות את הגנום של הברווזן (Platypus). הברווזן נחשב לאחת החיות המורכבות והמוזרות בעולם, מבחינה אבולוציונית. מיפוי הגנום שלו עשוי לסייע בהבנת התהליכים האבולוציוניים בני מיליוני שנים. בהם תהליכים הקשורים להתפתחותם של זוחלים לכדי יונקים.

 

הברווזן הוא בעל חיים המסווג כיונק, בשל הפרווה שלו ובשל יכולתו להזין צאצאים בחלב. הוא מנפנף בזנב הדומה לזה של הבונה, אך יש לו גם מאפיינים חזותיים של זוחל ושל ברווז. מקורו הגדול ורגליו עטורות קרומי השחייה העניקו של את שמו. רוב הזמן הוא שוהה תחת פני המים ואם נתקלתם בברווזן זכר אנא היזהרו, על עקבי הזכרים ישנם דרבנים מלאים בארס.

 

"ממבט ראשון, נדמה שהברווזן הוא תוצאה של תאונה אבולוציונית" אמר פרנסיס ס. קולינס, ראש המכון הלאומי לחקר הגנום האנושי בארה"ב, שמימן את המחקר. "אבל כמה שהוא נראה מוזר, הרצף הגנטי של היצור הזה הוא יקר מפז עבור אלו המבקשים להבין כיצד התפתחו יונקים".

 

"מחקרים הראו שהחזות הרב-גונית של הברווזן היא תוצאה של דנ"א המכיל ערבוב של גנים המצליבים של אפיונים של חיות שונות" אמרה ג'ני גרייבס, מהאוניברסיטה הלאומית של אוסטרליה, שהשתתפה בכתיבת המאמר.

 

"מה שגילינו הוא שהגנום של הברווזן, ממש כמו החיה עצמה, הוא ערבוב מדהים של גנים זוחלניים עם גנים של יונקים, יחד עם כמה תכונות ייחודיות של הברווזן" אמרה גרייבס לצוות שידור אוסטרלי.

 

מדענים נוטים להאמין כי היונקים התפתחו מהזוחלים, כלומר, שהאדם והברווזן צעדו בנתיב אבולוציוני משותף עד לפני כ-165 מיליון שנים. אך בניגוד ליונקים אחרים, הסבירה גרייבס, הברווזן שמר על מספר תכונות של זוחלים, כמו הארס שבעקבי הזכרים, הדומה לארס של נחש. בזכות עבודתם, מצטרף עתה הברווזן לרשימה ההולכת ומתארכת של בעלי חיים שהגנום שלהם מופה.

 

על ידי השוואה בין הרצף הגנטי של הברווזן לבין אלו של יונקים אחרים שהגנום שלהם מופה, מקווים מדענים ללמוד יורת על התפתחותם האבולוציונית של היונקים ולהשלים פערים בסיפור התהוותם מהזוחלים. דז קופר, ביולוג מאוניברסיטת ניו סאות' וויילס, שלא השתתף במחקר, טוען כי מדובר בצעד חשוב בדרכנו להבנת היונקים.

 

"נהוג לחשוב על הברווזן כעל יצור פרימיטיבי, בגלל שהם מטילים ביצים. מחקר זה מראה כי לברווזן יש מכלול מגוון של גנים, אותם הם חולקים עם יונקים אחרים, חלקם בעלי תפקודים מורכבים מאוד". כמה מהממצאים במחקר הפתיעו גם את המדענים עצמם. כמו למשל, העובדה שהגן שקובע את מין הילוד של הברווזן, אינו הגן של יונקים אלא דווקא זה של העופות. כמו כן, העלה המחקר את האפשרות שהברווזנים מסוגלים להריח תחת המים. ידוע כי בעל חיים זה נע תחת המים בעיניים עצומות, כשהוא נעזר בחיישנים הממוקמים במקורו על מנת לנווט.

 

הברווזן, המצוי אך ורק באוסטרליה, עורר מאז ומתמיד את השתאותם של בני אדם שהתבוננו בו. אגדות האבוריג'ינים, תושביה המקוריים של יבשת אוסטרליה, מספרות כי הברווזן הוא צאצאם של ברווז וחולדת מים ענקית. כאשר הגיע הברווזן הראשון למוזיאון הבריטי ב-1798, הוא עורר פקפוק כה גדול בזואולוג ג'ורג' שו, עד שהוא ניסה לחתוך את הפרווה במספריים, על מנת לוודא שהמקור לא הודבק על ידי אמן פוחלצים שחמד לצון.

 

הברווזנים חיים לאורך חופה המזרחי של אוסטרליה, קשה להעריך את מספרם מפני שהם ביישנים בצורה קיצונית ונמנעים מלהיחשף לעין אדם. ויש להם סיבות טובות לעשות זאת. במשך שנים, צדו בני אדם את הברווזנים עבור הפרווה היפה שלהם. מראשית המאה ה-20 הם נחשבים לחיה מוגנת באוסטרליה ועתה לא נשקפת להם סכנת הכחדה, למרות שמדענים מזהירים כי סביבת המחיה שלהם כן נפגעת כתוצאה מהתפתחות ערים ומפעלי תעשייה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים