שתף קטע נבחר

מדריך: המחשב האישי שלכם - ברשת

מי צריך מערכת הפעלה? רעיון "מחשב הרשת" הוותיק חי ובועט מחדש: עשרות חברות מציעות כיום מחשב וירטואלי אישי באינטרנט - כולל תוכנות דוא"ל, Office וגרפיקה, כולל הקבצים והמועדפים - שניתן להזניק מכל מחשב בעולם, בזכות הרשת

לפני שנים לא רבות העלה מנכ"ל אורקל לארי אליסון את רעיון "מחשב הרשת" - מחשב זול ופשוט לתפעול, שיוטען במערכת הפעלה "רזה" ומינימלית ביותר (רצוי, כמובן של אורקל, ולא של המתחרה, מיקרוסופט‭,(‬ ויבצע את רוב העבודה באמצעות חיבור לרשת. הרעיון היה שהרשת תשמש גם (אבל לא רק) כדיסק הקשיח, רוב הפעולות יתבצעו בה ולכן לא יהיה צורך במחשב עם מעבד חזק והרבה זיכרון. התוכנות יפעלו למעשה על שרת כלשהו ברקע והמחשב יקבל את התוצר המוגמר של

הפעולה.

 

מחשב הרשת לא זכה להצלחה, בין היתר בגלל ירידת המחירים הדרמטית של המחשבים הביתיים. אבל חלק לא קטן מהחזון שעמד מאחוריו כבר התגשם: אפשר למצוא כיום ברשת תחליפים לחבילת Office של מיקרוסופט - מעבדי תמלילים, גליונות נתונים, מצגות ועוד; תוכנות הדואר האלקטרוני מוחלפות בשירותי חינם ברשת; אתרי אחסון מאפשרים גישה לקבצים מכל מקום, ובכלל - אפשר לבצע ולשמור יותר ויותר פעולות ומידע ברשת.

 

כתוצאה ישירה מכך האינטרנט זרוע באתרים ובשירותים המרכזים את רוב האפשרויות הללו, שיצרו קטגוריה חדשה המכונה ‭- WebOS‬ מעין מערכת הפעלה, שנמצאת באינטרנט ומציעה למשתמשים סביבת עבודה אישית ומוכרת מכל מחשב שמחובר לרשת. הרעיון פשוט - במקום לסחוב לכל מקום מחשב או אפילו דיסק-און-קי, שמכיל את הקבצים שלכם, אפשר להיכנס לכל אינטרנט קפה, למשל, ולהתחבר לשולחן העבודה שלכם. לא צריך יותר להיכנס לאתר אחד שמציע מעבד תמלילים, אתר אחר שמציג את הדואר שקיבלתם, ואתר נוסף שיציג את לוח הפגישות שלכם - הכל נמצא במקום אחד. אין גם חשיבות לתוכנות שנמצאות במחשב המקומי, חוץ מלדפדפן: שירותי WebOS כוללים כבר את התוכנות הדרושות לעבודה, ואין צורך להתקין יישומים נוספים.

 

בחלק מהמקרים נראה כאילו מדובר באתרי אחסון משודרגים, עם ערך מוסף, אבל שירותים אחרים מציעים חבילה רצינית ומושקעת של יישומים ואפשרויות. בדקנו עבורכם חמישה שירותים מובילים של שולחנות עבודה וירטואליים. יש הרבה יותר, אבל זו ההמלצה שלנו.

 

‭g.ho.st‬: עשיר אבל מתחיל

נתחיל בקצת גאווה מקומית. חברת ‭,g.ho.st‬ שיתוף פעולה ישראלי-פלסטיני, מציעה שולחן עבודה שכולל שטח אחסון של שלושה גיגהבייט, 3 גיגה נוספים לדואר אלקטרוני, חבילה תואמת אופיס של zoho ו‭,Google Docs-‬ תוכנת מסנג'ר אוניברסלית של ‭,meebo‬ עריכת תמונות, נגן מדיה, דפדפן אינטרנט פנימי (שיציג את הסימניות ואת היסטוריית הגלישה שלכם בכל מקום) ועוד. השירות זמין ב‭20-‬ שפות, ביניהן גם עברית, ואינו כרוך בתשלום.

 

‭g.ho.st‬ (ראשי תיבות של ‭(Global Hosted Operating System‬ מבטיח מאוד, אבל נמצא עדיין בתחילת הדרך, בשלב אלפא. ומרגישים בכך: העבודה אתו קצת איטית (תכונה שמאפיינת כמה שירותי רשת אחרים) ולא כל התכונות עובדות באופן

חלק. למרות זאת, הוא מציע את מבחר האפשרויות הגדול ביותר.

 

השימוש בשירות פשוט וברור לכל מי שעובד עם מחשב: האתר מציג שולחן עבודה רגיל, עם תפריט דומה לתפריט "התחל" המוכר של Windows, ועם קיצורי דרך לתיקיות ולתוכנות, לוח בקרה ועוד. האפשרות לעבוד עם קבצים חיצוניים השמורים בשירות ‭Google Docs‬ חוסכת בנפח האחסון של ‭,g.ho.st‬ כיוון שלא צריך להעביר את הקבצים אל האתר. מי שמעוניין לאחסן באתר קבצים יוכל להעלות אותם גם באמצעות ‭.FTP‬

 

eyeOS: גם בסלולרי

שולחן העבודה של ‭eyeOS.org‬ כולל מגוון מרשים של אפשרויות, אבל העבודה אתו שונה. אפשר להשתמש בשירות של‭eyeOS.info‬ כשולחן עבודה וירטואלי, שמציע נפח אחסון לא מרשים, 80 מגהבייט בלבד, ללא תשלום.

 

אפשרות אחרת, קצת מורכבת יותר, היא להוריד את תוכנת הקוד הפתוח שמפעילה את השירות ללא תשלום ולהתקין אותה בשרת - בשירות אירוח אתרים או אפילו במחשב הביתי. יש גם אתרים שמשתמשים בפלטפורמה של ‭,eyeOS‬ כמו אתר ‭,cmyos.com‬ ומציעים לנהל שולחן עבודה דרכם, בדרך- כלל עם נפח אחסון גדול יותר, חלקם בתשלום וחלקם בחינם.

 

המערכת עצמה מציגה ממשק נקי וקל לתפעול. התפריטים שונים מן המוכר בחלונות, אבל זה לא יפריע לכם להשתלט על העניינים תוך כמה דקות. על שולחן העבודה תמצאו קיצורי-דרך ליישומים המרכזיים ובראש המסך מופיע סרגל כלים ממנו אפשר לפתוח את התוכנות השונות. יש גם ווידג'ט שמציע גישה מהירה לחבילת ה-Office (שתומכת גם בעברית‭,(‬ ואחר - שמציג את היומן שלכם על שולחן העבודה.

 

מכיוון שמדובר בפלטפורמה המפותחת בקוד פתוח, יש גם כמה עשרות יישומים חיצוניים שאפשר להוסיף לשולחן העבודה.  בסוף אפריל הושקה גרסה ‭1.6‬ של התוכנה, לאחר שבתחילת השנה הוצגה גרסה ‭.1.5‬

 

אם אתם רוצים גישה לשולחן העבודה שלכם באמת מכל מקום, eyeOS מספקת גם גרסה שמותאמת לדפדפנים של טלפונים סלולריים. חלק מהפונקציות עדיין לא זמינות, אבל אפשר בהחלט לצפות במסמכים ולהעלות תמונות מהטלפון אל שולחן העבודה.

 


EyeOS

 

glideos: אופיס חלקי

גם לשולחן העבודה של ‭glideos‬ אפשר להיכנס מהטלפון. השירות מציע שני גיגה ללא תשלום ו‭10-‬ גיגה תמורת חמישה דולר לחודש או 50 דולר לשנה. שולחן העבודה של גלייד מלא בסמלים של התוכנות השונות ובראש המסך - סרגל ניווט. חבילת האופיס לא מלאה: אין גליונות עבודה אלקטרוניים, אבל יש מעבד תמלילים ותוכנה למצגות. יש גם יומן, קורא RSS (שכבר כולל רשימת קריאה נרחבת‭,(‬ ניהול בלוג ועוד. glideOS נמצא כבר בגרסה ‭2.0‬ (לקראת סוף החודש צפויה לצאת גרסה ‭,(3.0‬ אבל עדיין סובל מאיטיות מסוימת - כמו רוב היישומים ברשת.

 

בחיבור סלולרי השירות זיהה שהמכשיר נמצא בישראל והתפריט הופיע בעברית, אבל קיצורי הדרך ליישומים השונים הופיעו בעברית הפוכה - משמאל לימין. מעבד התמלילים תומך בעברית ושומר מסמכים כקבצי ‭.HTML‬ אפשר לבחור לייצא את הקובץ למסמך Word רגיל, לקובץ RTF או‭.PDF ‬

 

DesktopTwo: כולל פרסומות

DesktopTwo.com‬ מציע נפח אחסון של 1 גיגה בחינם, אבל מציג פרסומות על שולחן העבודה. הפרסומות מרוכזות במעין סרגל כלים בראש המסך ונבלעות ברקע: רק אם תעברו עליהן עם העכבר הן יוצגו באופן בולט. אפשר גם לשדרג את השירות - מ‭5-‬ גיגה תמורת 25 דולר בשנה, ל‭50-‬ ג'יגה תמורת 185 דולר. גם כאן תמצאו לוח שנה, תוכנת מסרים, דפדפן פנימי, נגן מדיה, תוכנה לקריאת RSS ואפשרות לניהול אנשי קשר. DesktopTwo כולל גם את חבילת Open Office, ניהול בלוג משולחן העבודה ושירות ליצירת וניהול אתרי אינטרנט.

 

שפע האפשרויות נראה מרשים, אבל השירות עדיין מוגדר כבטא ובהתאם לכך לחלק מהחלונות לוקח זמן להיפתח ותוכנות מסוימות נתקעות מדי פעם. OOS: בלי יומן

גם ב‭oos.cc-‬ (ראשי תיבות של ‭(line Operating System On-‬ תוכלו לקבל 1 גיגה לאחסון קבצים. בתחום האופיס השירות מציע רק תוכנת עיבוד תמלילים, אבל הקבצים נשמרים בפורמט ייחודי לשירות, בלי אפשרות לייצא אותם לתוכנת Word או Open Office. לא תמצאו כאן גם כלי ליצירת מצגות או גליונות עבודה כמו Excel. יש נגן מדיה ותוכנת מייל, אבל אין יומן - תוכלו למצוא אולי תחליף חלקי ביישומים ליצירת פתקים ומשימות. יש גם תוכנה להצגת תמונות, ואת אלבום התמונות שתאחסנו באתר תוכלו להציג במיני-אתר משלכם.

 

 


OOS

 

והשירותים שבדרך

בכל אחד מהשירותים יש עדיין כמה בעיות - בדרך-כלל העבודה עם שירות כזה קצת איטית, בחלק מהמקרים היצע התוכנות לא מרשים במיוחד ורובם לא מציעים אפשרות לייבוא אנשי קשר, למשל, או עבודה עם יומן שכבר נמצא ברשת. למרות זאת, מדובר במבחר שולחנות עבודה וירטואליים שימושיים ויציבים, שיכולים לספק סביבת עבודה מוכרת ונוחה בכל מחשב על פני הגלובוס המחובר לרשת.

 

ואחרון חביב - שימו לב שעדיין לא ראינו את ענקיות עולם המחשבים נכנסות לתחום. בגוגל כבר דיברו בעבר על שירות אחסון ללא הגבלה. מספיק לחבר שירות כזה עם שאר השירותים המקוונים של החברה - ג'ימייל, גוגל דוקס, יומן ועוד - על ממשק אחד, והנה יצרתם מתחרה רציני לשולחנות העבודה הווירטואליים.

 

גם מיקרוסופט הצהירה כבר כי היא מתכוונת לאפשר עבודה עם Office באינטרנט, וגם כאן - חיבור עם שירותי live השונים תחת גג אחד יכול ליצור מוצר חדש ומעניין. כדאי לעקוב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המחשב שלכם - מכל מקום
צילום: Index Open
מומלצים