שתף קטע נבחר

זירת הקניות

חוק זיהום המים התעכב - בגלל ריב סמכויות

מחלוקת על סמכויות בין רשות המים למשרד להגנת הסביבה עיכבה במשך שנתיים קידום הצעת חוק שמטרתה לחייב חברות ומפעלים לדווח על זיהום מקורות מים.

במצב העגום בו שרוי משק המים של ישראל, היה הגיוני שכל יוזמת חקיקה שמטרתה שמירה על מקורות המים הקיימים תזכה לקידום מהיר ותמיכה גורפת; אך לא כך הוא המצב. מחלוקת על סמכויות בין רשות המים והמשרד להגנת הסביבה עיכבה במשך כשנתיים את חקיקתו של חוק חדש למניעת זיהום מקורות מים בידי מפעלי תעשייה.

 

המחלוקת נחשפה בדיוני ועדת הכלכלה היום (ב') בכנסת. בתום הדיון נערכה הצבעה והצעת החוק, של ח"כ דב חנין (חד"ש) קיבלה סוף סוף את התמיכה הדרושה ואושרה לקריאה ראשונה במליאה.

 

הצעת החוק של חנין מבקשת לחייב מפעלים המטפלים בחומרים העלולים לזהם מקורות מים בבדיקות רצופות ותקופתיות לאיתור מוקדי הזיהום, ומבקשת לחייב אותם לדווח על הממצאים למשרד להגנת הסביבה. אלא שברשות המים ביקשו שהדיווח יועבר אליהם.

  

נציגת משרד המשפטים אמרה בדיון כי עד לרגע האחרון נמשך הויכוח בין המשרד לרשות המים סביב הנוסח המוסכם ולבסוף הוחלט כי הדיווח יהיה כפול, גם למשרד וגם לרשות המים.

  

חנין ציין כי כאשר נוצר זיהום סביבתי, הידיעה עליו חשובה על מנת להעניש את המזהם וליצור הרתעה, אבל גם כדי לטפל בזיהום ולמזער את הנזק ככל האפשר. לפי הצעתו, הבדיקות התקופתיות יתקיימו לפחות אחת לשלושה חודשים על כל חומר שמגיע למקור מים ועלול לזהם אותו. חובת הדיווח כוללת גם פרטים על המקורות לזיהום מים שנמצאים ברשות המפעל דוגמת שפכים ואמצעי שטיפה, ובדיווח יש לכלול את ריכוז החומרים המזהמים שבהם. הדיווחים יעמדו לרשות דיון הציבור באתר האינטרנט של המשרד ובדרכים אחרות שהשר יקבע.

 

חנין אמר שיצירת מנגנון הדיווח העצמי יאפשר לרשויות המדינה לפקח מרחוק על הנעשה בשטח, משום שמערכת האכיפה הקיימת בנושא שמירת המים מזיהום אינה אפקטיבית. הוא הדגיש כי המנגנון שהוא מציע בחוק לא בא במקום ההוראות הקיימות בחוק המים, אלא כאמצעי נוסף של דיווח עצמי שנהוג במדינות רבות בעולם. כדוגמא הוא נתן את ארצות הברית, שם הוכיח את עצמו מנגנון זה כפיתרון לחלק גדול מהליקויים הכרוכים באכיפה ובפיקוח בתחום הסביבתי.

 

על פי הצעת החוק, מפעל שלא יעמוד בחובת הדיווח העצמי ישלם קנס מנהלי ראשוני של אלף שקלים, ותוספת 500 שקלים לכל יום שבו נמשכת העבירה. על דיווח כוזב ומטעה יוטל קנס של 20 אלף שקלים, ואם העבירה נעשתה ביודעין, הקנס יעלה ל-50 אלף שקלים. 

  

ח"כ יצחק זיו (גיל) הציע להרחיב את החוק ולחייב את המפעלים שבהם התגלו מקורות הזיהום לתקן את הנזק. נציג התעשיינים טען כי חיוב המפעלים לבצע את הבדיקות באמצעות חוק עלול רק להזיק.

 

לאחר הדיון התקיימה הצבעה בוועדה והצעת החוק אושרה לקריאה ראשונה במליאה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לחייב מפעלים בדיווח עצמי על זיהום מים. ארכיון
מומלצים