שתף קטע נבחר

האם הגלולה משפיעה על החשק המיני? 13 מיתוסים

האם נטילת גלולות גורמת להשמנה ופוגעת במצב הרוח? מותר לקחת גלולות לצד תרופות אחרות? האם עלולים להופיע כתמי עור כתוצאה משימוש בגלולה? איך משפיע קלקול קיבה על אפקט הגלולה? 13 מיתוסים שגורים על הגלולה - והאמיתות שלצידם

מסקר שערכה לאחרונה חברת "גיאוקרטוגרפיה" עבור "באייר שרינג" יצרנית יסמין, עולה כי 23% מהנשים, בגילאים 18-45, דיווחו כי הן נוטלות גלולות למניעת הריון. הגיל הממוצע להתחלת השימוש בגלולה הוא 21 שנים. בגילאים 18-24 25% מהבנות נוטלות גלולות למניעת הריון. בגילאים 25-34 שכיחות השימוש בגלולות היא הגבוהה ביותר, מדובר ב- 31% מהבנות ובגילאים 35-45 רק 12% מהנשים משתמשות בגלולות. עוד עולה מהסקר כי 48% מנשים בגילאי 18-45 בישראל אינן משתמשות באמצעי מניעה כלל.

 

מה לא נאמר על הגלולות - מפה לאוזן, ממחזור למחזור, עוברות השמועות שנצברו במהלך עשרות שנות תפקוד הגלולה וקונות להן אחיזה בהתנהלות הנשית היומיומית, עד כדי אמונה עיוורת באמיתותן. ד"ר דגנית סמואל-אביטל, מומחית בכירה ברפואת נשים, וחברת ועד האגודה הישראלית לאמצעי מניעה, מפזרת את הערפל סביב המיתוסים - חלקם נכונים, אחרים ממש לא.

 

1. מידי שנה יש לבצע הפסקה בת חודש בנטילת הגלולות כדי "לנקות את הגוף"

  • לא נכון!

אין צורך לבצע הפסקה בנטילת הגלולות, היות ואין הצטברות של חומר בגוף. ההוכחה לכך היא שדי לשכוח גלולה אחת כדי לגרום להריון לא רצוי.

 

2. הגלולות גורמות לשיעור יתר

  • לא נכון לגבי הגלולות שמצויות היום בשימוש.

כל הגלולות המצויות היום נכללות בקבוצת המינון ההורמונאלי הנמוך. מכאן שההפך הוא הנכון. יתרה מכך, בדרך-כלל גלולות מהוות דרך טיפול בשיעור יתר ובאקנה.

 

3. אסור לעבור בין סוגי גלולות

  • לא נכון!

מותר לעבור מגלולה לגלולה במידת הצורך, בשל תופעות לוואי לא רצויות או אי סבילות מסוג כלשהו. חשוב לדעת שלפני החלפת גלולות רצוי לנסות את הסוג החדש לפחות כשלושה חודשים לפני שמחליטים באופן סופי אם מתאים לך או לא, שכן, לעיתים לוקח לגוף זמן להתרגל לטיפול החדש.

 

4. לפני נטילת גלולות יש לבצע בדיקות דם להתאמת הגלולה

  • לא נכון!

הבחירה בסוג הגלולה אותה תיטלי היא לרב אקראית, למעט מקרים בודדים וחריגים כדוגמת נשים הסובלות מתופעת שיעור יתר או אקנה חמורה. לנשים המגלות רגישות להורמונים בצורה של תופעות לוואי חריפות מוטב לנסות גלולות עם מינון הורמונלי נמוך ביותר. כנ"ל לגבי נשים הסובלות מיתר לחץ דם, מסוכרת, או משומנים גבוהים בדם. בדיקות דם יש לבצע מידי פעם, תוך כדי נטילת גלולות וזאת כדי לוודא תפקודים תקינים של המערכת תחת השפעת ההורמונים.

 

5. נטילת גלולות גורמת להשמנה

  • לא נכון!

כמות הקלוריות הנמצאת בגלולה אינה מהווה עילה לעלייה במשקל. במקרים נדירים הן גורמות להגברת תיאבון וכתוצאה מכך לעלייה משנית במשקל.

 

6. נטילת הגלולות פוגעת במצב הרוח

  • נכון חלקית

גלולות למניעת הריון יכולות לפגוע במצב הרוח אצל חלק מהמטופלות. ישנן

נשים שסוג מסוים של גלולות גורם להן לשינויים קשים במצב הרוח ולעומתן יש נשים שגלולות דווקא מהוות עבורן טיפול בתופעת ה-PMS – מצבי רוח לפני המחזור. כלומר, נטילת הגלולות פותרת להן בעיה של מצבי רוח קשים המופיעים לפני המחזור. במקרה של שינויים במצב הרוח בעקבות נטילת גלולות, מומלץ לנסות סוג אחר – עד למציאת הגלולה המתאימה ביותר. קיימים היום סוגים רבים של גלולות עם שילוב הורמונים שונים, הן במינון והן בהרכב ההורמונאלי.

 

7. נטילת גלולות מסדירה את המחזור

  • נכון!

במשך נטילת הגלולות המחזור הווסתי נעשה מסודר ביותר, כל 28 ימים (זאת בגלולות המשלבות אסטרוגן ופרוגסטרון). אולם, עם הפסקת הטיפול חוזר המחזור לאותה התנהלות שהייתה לפני נטילתן. כלומר, מי שהיתה לה וסת לא מסודרת לפני נטילת הגלולות, סביר שתחזור למחזורים לא מסודרים עם הפסקת נטילתן.

 

8. אסור לקחת גלולות יחד עם תרופות אחרות

  • נכון!

ישנן תרופת מסוימות אשר נטילתן עם הגלולות מפחיתה את יעילות הגלולות או את יעילות התרופה האחרת. הבולטות בין התרופות הן התרופות נגד אפילפסיה וסוגים מסוימים של אנטיביוטיקה.

 

9. יש לקחת גלולות בשעה קבועה

  • נכון!

נטילת הגלולות תמיד באותה שעה מפחיתה תופעות לוואי ומשפרת את יעילות מניעת ההיריון. אם חולפות יותר מ-12 שעות ממועד הנטילה הרצוי, חלה ירידה משמעותית ביכולת מניעת ההריון ומומלץ שימוש באמצעי מניעה נוסף.

 

10. גלולות מהוות טיפול לתסמונת טרום ווסתית

  • נכון חלקית!

גלולות יכולות לתרום לטיפול בתסמונת הקדם וסתית בחלק מהמקרים, אולם לא לכולן באופן גורף. קשה לדעת מראש למי הטיפול יעזור, אך בהחלט שווה לנסות

 

11. גלולות משפיעות על החשק המיני

  • נכון!

ישנו נשים שנטילת הגלולות גורמת להן לירידה בחשק המיני לאחר תקופה ממושכת של נטילתן. התופעה היא הפיכה ולעיתים החלפת סוג הגלולות או המינון משפרת אותה עד להיעלמותה. במקרים אחרים נטילת הגלולות דווקא משפרת ליבידו, אולי בשל הסרת מחסומים רגשיים וירידת הפחד מכניסה להריון לא רצוי.

 

12. גלולות עלולות לגרום לכתמים עורים

  • נכון!

חלק מהנשים מגיבות לנטילת גלולות בכתמים של היפר-פיגמנטציה בפנים או במקומות אחרים בגוף, בדומה לתופעות המופיעות בשינויים הורמונאליים בתקופת ההריון.

 

13. קלקול קיבה מפחית את השפעת הגלולות

  • נכון!

שלשולים והקאות עלולים להפריע לתהליך הספיגה התקין של הגלולות וכתוצאה מכך לגרום להפחתת יעילותן כמונעות הריון.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
גורמת להשמנה? הגלולה
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים