שתף קטע נבחר

מה חדש במדע?

חוקרים ישראלים גילו תאים במוח האחראים לאבחנה בין צלילים, לחולדות תחושת זמן שונה משל בני אדם וילד בן 13 ניסה לתקן את מדעני נאס"א

 

צליל מְכווַּן – במוח

 

אם עד היום לא ידעתם מדוע אתם נהנים במיוחד מֵהַאֲזָנָה לִיצִירוֹת מוּזִיקָלִיּוֹת, אולי התשובה לכך נמצאת במסקנות המחקר הבא: חוקרים מֵאוּנִיבֶרְסִיטַת תֵּל אָבִיב ומאוניברסיטאות נוספות בישראל גילו תאים במוח האחראים להבחנה בין צלילים. מתברר שהתאים, שנמצאים בקליפת המוח שלנו, מקבלים אותות חשמליים שנשלחים מהאוזן ומפענחים את הצלילים באופן מדויק.

 

כיצד בדקו זאת החוקרים? ובכן, הם נעזרו בחולים אֶפִּילֶפְּטִיִּים (אֶפִּילֶפְּסְיָה, או כִּפְיוֹן בעברית, היא מחלה שנגרמת כתוצאה מ"קְצָרִים" חַשְׁמַלִּיִּים במוח וגורמת להתקפים בלתי נשלטים). החוקרים חיברו לראשם של החולים אֶלֶקְטְרוֹדוֹת, שֶׁמְּתַעֲדוֹת את פעילות קליפת המוח, ובדקו מה קורה כאשר משמיעים לחולים צלילים. בנוסף, החולים התבקשו ללחוץ על כפתור בכל פעם שהם מבחינים בהבדל בצליל. תוצאות המחקר הפתיעו את החוקרים, שגילו שֶׁהַתָּאִים בקליפת המוח רגישים לשינויים בגובה הצליל בּדִיּוּק מַפְתִּיעַ.

 

אז, אם עד היום היה ידוע רק שבעלי חיים מסוימים מסוגלים להבחין בּתְּדָרִים גבוהים ונמוכים יותר בּהַשְׁווָאָה לבני אדם. כעת מצאו החוקרים שֶׁרְגִישׁוֹת תאים במוח האנושי לשינויים זעירים בצלילים גבוהה יותר ממה שציפו.

 

בעקבות הזמן האבוד

 

חוקרים מִקָּנָדָה ניסו לבדוק אם לבעלי החיים יש תחושת זמן כמו לבני אדם. למשל, האם הם מסוגלים להבחין בין עבר ועתיד? ובכן, בעקבות מחקר התגלה, כי תחושת הזמן של חולדות שונה לגמרי מזו של בני האדם. הן אומנם מסוגלות לֶאֱמוד את פרק הזמן שעובר מהרגע בו גילו גוש גבינה, אך אינן יכולות לְמַקֵּם בזיכרון את נקודת הזמן המדויקת שבה מצאו את גוש הגבינה. כלומר, הן יכולות רק לדעת כמה זמן עבר מאז שגילו אותה.

 

בנוסף גילו החוקרים, כי זיכרונן של החולדות נחלש, והן מתקשות אפילו לֶאֱמוד את אורך פרק הזמן, ככל שעובר הזמן מהאירוע.

 

בן 13: מדעני נאס"א טועים

 

נִיקו מַרְקוארְדַט, בן 13 מִגֶּרְמַנְיָה, חוֹלֵל סְעָרָה הַחודֶשׁ, כאשר טען שמדעני סוכנות החלל הָאָמֶרִיקָאִית, נאס"א, טעו בחישוב הסיכוי לפגיעת הָאַסְטֶרוֹאִיד אַפוֹפִיס בְּכַדּוּר הָאָרֶץ.

 

הנער הגיע למסקנה זו בעקבות מחקר שביצע עבור תחרות מדע לבני נוער. במחקרו חישב, כי הסיכוי שהָאַסְטֶרוֹאִיד יפגע בכדור הארץ הוא 1 ל-450, לעומת מדעני נאס"א, שחישבו את הסיכוי כ-1 ל-45 אלף!

 

מַרְקוארְדַט טען שהמדענים לא הביאו בחשבון את הסיכוי שהָאַסְטֶרוֹאִיד יפגע באחד מ-40 אלף הלוויינים שסובבים את כדור הארץ. פגיעה כזו יכולה להסיט את הָאַסְטֶרוֹאִיד ממסלולו ולגרום לו להתרסק לְמֵימֵי הָאוֹקְיָנוֹס הָאַטְלַנְטִי בשנת 2036.

 

המדענים, מצידם, טוענים כי חישוביהם מדויקים.

 

הכתבה התפרסמה במקור במגזין "גליליאו הצעיר"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האם לחולדות יש זיכרון?
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
מומלצים