שתף קטע נבחר

זירת הקניות

להיות ירוק - "לא רק לפלצנים תל אביבים"

בעולם מציינים היום את יום איכות הסביבה, אבל ח"כ מיכאל מלכיאור - משומרי הסביבה הבולטים בכנסת - לא חוגג. הציבור אמנם מודע יותר, אבל הממשלה מתעלמת מהנושא באופן אוטומטי, המשרד להגנת הסביבה חלש והטרנד מנוצל לעשיית הון פוליטי. אבל הוא לא פסימי: "אם שמירת הסביבה גורמת לחנין הקומוניסט לשבת בחברותא עם אסתרינה טרטמן - זה דבר מדהים"

אם תשאלו את ח"כ הרב מיכאל מלכיאור, אחד המחוקקים הבולטים ביותר למען הסביבה, ויושב ראש עמית של השדולה הסביבתית-חברתית בכנסת, הרי שיום איכות הסביבה העולמי - שחל היום - איננו סיבה לחגיגה.

 

מלכיאור סבור שבמצב בו לממשלה אין "אסטרטגיה סביבתית", כהגדרתו, והיא מתנגדת לכל חקיקה פרטית בנושא. וכשמשרד האוצר תופס פיקוד על המשרד להגנת הסביבה – זירת האינטרסים עדיין איננה פועלת לטובת הציבור והסביבה.

 

"אין ספק, ישנה רוח שונה היום בנושאי סביבה – וזהו שינוי אמיתי", הוא אומר בשיחה עם ynet. "תחושות האכפתיות של הציבור הן אמיתיות וגם החגיגות הסביבתיות למיניהן אמיתיות. אבל הפער בין אלה לבין מה שקורה בשטח – לא משאיר לנו עדיין סיבה לחגיגה".

 

צריך משרד שיגן על הסביבה באמת

בינתיים, כולם מתלבשים בירוק וחוגגים את אהבת הסביבה. הצהרות פוליטיות ירוקות נשמעות מכל פינה - ממשכן הנשיא ועד למרכול השכונתי - וכל מפלגה כמעט מבקשת לחרוט על דגלה הישגים סביבתיים. מלכיאור לא מתרשם. הוא עדיין סבור כי המלאכה הסביבתית בישראל מופקדת בידיהם של מעטים.

 

"אין לי בעיה עם גרינווש ("טיוח ירוק"). גם אם הדברים נעשים שלא מתוך כוונה טהורה, העיקר שהם נעשים. אם היום אפילו ביבי מדבר על איכות סביבה וחינוך, והוא אדם שעשה הרבה רע בשני התחומים האלה. זה מראה שזה באופנה – וזה טוב. 

 

על שמו רשומים מאבקים חשובים למען הסביבה בישראל, וגם לא מעט הצלחות. אך מלכיאור סבור ש"צריך להחליף דיסקט". הבעיה היא שאין מטרות סביבתיות, יש התנגדות אוטומטית של הממשלה לכל היוזמות הסביבתיות, כמו מעין 'תגובת בטן', ובסופו של דבר כל החקיקה היא חקיקה פרטית".

 

"קחו לדוגמא את חוק אוויר נקי", הוא אומר. "זהו חוק עם הסכמה מקיר לקיר, שמבחינה סביבתית הוא 'המינימום של המינימום', ומה בסך-הכל אנחנו מבקשים? תוספת של 35 תקנים למשרד להגנת הסביבה. 35 עובדים זה מה שמפריד בינינו לבין המעבר של החוק הזה. אני לא בא בטענות לאוצר, אני בא בטענות לממשלה – איזו מן עמדה זו?".

 

אז מה משתבש בדרך בין ההצהרות הירוקות למעשים בשטח? "התפיסה עדיין איננה נכונה", משיב מלכיאור. "בתחילת דרכה הציונות עסקה, ובצדק רב, בבנייה. בבטון ובמלט. היום אני חושב שצריך להפסיק לבנות בתים ולהתחיל לבנות ערכים – של בריאות וסביבה".

  

לא הכל שחור

ובכל זאת, למרות חיצי הביקורת הרבים שהוא משגר לעבר המערכת הפוליטית, מבקש מלכיאור לתקן את הרושם הפסימי. "נעבור לדברים החיוביים, יש לא מעט גם מזה".

 

הוא מביט לאחור, על שורת ההישגים הסביבתיים להם היה שותף, וחש סיפוק לדבריו. "הצלחנו מאוד עם תוכנית ספדי בירושלים, עם הנחלים בשמורת עין גדי ועם היישוב מיכל. מאבקים אחרים, כמו מתחם תע"ש ברמת השרון, נמצאים עדיין על הפרק. אבל אנחנו מוכיחים שלמרות אינטרסים כלכליים כבדי משקל - יש לא מעט הצלחות".  


חברותא. משמאל: ח"כ גפני, מלכיאור, חנין, טרטמן וד"ר יוסי לשם מהחברה להגנת הטבע (צילום: טל לוי)

 

אחד הדברים בהם הוא גאה במיוחד היא השדולה הסביבתית-חברתית בכנסת, המונה כיום כ-40 ח"כים. "זוהי השדולה הגדולה ביותר בכנסת כיום, שעובדת בתיאום מלא עם ארגוני הסביבה". אבל מלכיאור שמח גם על שיתוף פעולה מסוג אחר שמתקיים בשדולה - הפעילות הסביבתית שחוצה מגזרים ומושיבה בחברותא, סביב אותו השולחן, נציגים של זרמים פוליטיים מנוגדים, וגם קבוצות שוליים, לצורך חתירה למטרה משותפת.

 

"כשהקומוניסט דב חנין (חד"ש) עושה 'פוצי מוצי' עם חברת הכנסת אסתרינה טרטמן מישראל ביתנו – זה דבר מדהים", הוא אומר. "יש בפעילות הזו מכל הקצוות, וגם חרדים וערבים, קבוצות שוליים שבדרך כלל אינן מיוצגות בשיח הפוליטי. זה רק מראה שהעניין הסביבתי לא שייך 'לפלצנים התל אביבים'...".

 

מפלגה ירוקה? צריך, אבל בזהירות

האם המשמעות היא שהפעילות הירוקה בכנסת תעלה מדרגה - לרמה של מפלגה? האם ישראל בשלה לשלשל פתק ירוק בקלפי? "זו שאלה קשה מאוד", מתלבט מלכיאור. "אני חושב שיש מקום למפלגה סביבתית בכנסת הבאה וגם מאמין שהציבור הישראלי יילך להצביע עבורן – בעיקר בגלל הניכור מהמערכת הפוליטית".

 

אבל הוא מיד מסתייג ומבהיר שמפלגה ירוקה לא בהכרח תיטיב עם הסביבה. "צריך לזכור שעדיין לא הוכח שמפלגות ירוקות בפרלמנטים תמיד סייעו. אסור שזו תהיה נישה", הוא מזהיר.

 

על פי ההערכות, מפלגת "הירוקים" תנסה להתמודד על מושבים בכנסת ובימים האחרונים מתגבשת מפלגה נוספת שתתחרה עימה. מלכיאור חושש ממצב שכזה. "אני חושש ממצב שבו מפלגה אחת תנטרל את השנייה, כי הציבור לא יידע להבדיל ביניהן". הוא אישר בעבר כי קיבל פנייה להצטרף למפלגה החדשה אך דחה אותה - "אין לי עדיין סיבה לעזוב את הבית הפוליטי שלי".

 

לו היה הדבר בידיו, הדבר הראשון שהיה משנה היה את מעמדו הזוטר והחלש של המשרד להגנת הסביבה. "הייתי רוצה שהמשרד להגנת הסביבה יהיה אחד המשרדים הנחשקים בממשלה, ולא משרד שמופקד בידי שר שראש הממשלה רוצה 'להעניש' אותו", הוא אומר. "כשהייתי שר בלי תיק היה לי תקציב גדול יותר מתקציבו של המשרד להגנת הסביבה...".

 

ומה הדבר הבוער ביותר שיש לטפל בו? מלכיאור מביט לשמיים. "אני חושב שהדבר החשוב ביותר על הפרק הוא גזי החממה והמנגנונים הבינלאומיים להם אנו מחוייבים. זה הדבר הבוער ביותר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בתור שר בלי תיק היה לי תקציב גדול משל עזרא. מלכיאור
צילום: יואב גלאי
מומלצים