שתף קטע נבחר

זירת הקניות

אילת: "הרפסודה הלבנה" לא תהפוך למתחם בילוי

"הרפסודה הלבנה", מבנה דמוי ספינה הניצב במרינה של אילת, עומדת בשיממונה זה שנים. הוועדה לשמירת הסביבה החופית דחתה השבוע את בקשתו של איש העסקים יואב איגרא להפעילה מחדש כמתחם בילוי - וקבעה שהיא מהווה מפגע סביבתי ונופי

בשורה חיובית לשוחרי הסביבה באילת - ואכזבה לבלייני עיר הקיט הדרומית: "הרפסודה הלבנה", מבנה דמוי ספינה הניצב במימי המרינה בעיר, לא תשוב לשמש כמתחם בילויים. הוועדה לשמירת הסביבה החופית (ולחו"ף) דחתה פה אחד את בקשתו של איש העסקים יואב איגרא, לפתוח מסעדה ובית קפה במבנה. עוד קבעה הוועדה כי המבנה מהווה "פגיעה נופית וסביבתית באזור".

 

ההחלטה התקבלה על-ידי חברי הוועדה מתוקף חוק שמירת הסביבה החופית, שהוחל בתחילת השנה גם על חופי אילת. בחברה להגנת הטבע, שהתנגדה לאישור התוכנית, מיהרו לברך. "זו החלטה חשובה ואמיצה", פוסק ניר פפאי, ראש אגף שמירת טבע וסביבה בחברה. "עיתוי ההחלטה, בחודש בו הוצאו אחרוני כלובי הדגים מהמפרץ, נוטע בנו תקווה לשינוי אמיתי ביחסם של מוסדות התכנון לשמירת הים והחופים בישראל".


פגיעה בנוף ובסביבה. "הרפסודה הלבנה" (צילום: החברה להגנת הטבע) 

 

 

ספינה, מסעדה - או גוש מתכת חלוד?

מרגע הצבתה במימי המרינה האילתית בשנת 1982, היתה "הרפסודה הלבנה" שנויה במחלוקת. תחילה בשל היעדר היתר בנייה, ולאחר מכן בשל הוויכוח על צביונו של המבנה. בעבר נטען כי מאחר והרפסודה, מבנה בן שתי קומות ששטחו כ-1,100 מ"ר, היא כלי שיט - אין היא זקוקה להיתר כלל. במשך כשש שנים הופעלו בה מגלשות מים ומסעדות, אולם בהמשך המבנה ננטש והוזנח. "עם השנים, הפכה הרפסודה לגוש פלדה נטול תכלית שהיווה מפגע אקולוגי ובטיחותי", מציינים בחברה להגנת הטבע.  

 

ב-1996 נרכשה הרפסודה בידי איגרא, בעל מלון הרודס האילתי ויזם הקמת מתחם הנופש השנוי במחלוקת בתמנע (עמק ססגון), ששיפץ אותה והפך אותה שוב למבנה שמיש. עם זאת, לפני כמה שנים קבע בית המשפט המחוזי שהרפסודה

היא מבנה הכפוף לחוק התכנון והבנייה - ולכן עליה לקבל היתר בנייה כחוק. אולם למבנה, שלא הוגדר במסגרת תכנונית כלשהי וממילא נטען שהוא כלי שיט, מעולם לא ניתן היתר חוקי.

 

בשנה האחרונה שוב נדונה הרפסודה בבית המשפט, הפעם בשל מחלוקת משפטית שהתגלעה בין הבעלים איגרא לאיש העסקים האוסטרי מרטין שלאף. איגרא תבע את שלאף, ואת חברת בתי הקזינו שבבעלותו, על סך שבעה מיליון שקל - בגין הפרת ההתחייבויות שבגינן הוא שיפץ את המבנה. לפני כחצי שנה פסק בית המשפט כי לאיגרא ישולמו 640,000 דולר במסגרת הסדר גישור.  

 

פיליפ אזרד, מנכ"ל החברה הכלכלית לאילת - אליו היפנה איגרא את מערכת ynet לקבלת תגובה, מוסר כי "טרם קיבלנו את פרוטוקול ישיבת הולחו"ף, ולכן לא נוכל להתייחס לנושא".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרפסודה
באדיבות החברה להגנת הטבע
מומלצים