שתף קטע נבחר

מיתוסי מחשב: חייבים לנתק את הדיסק-און-קי?

נכון שצירוף מקשים סודי בסלולרי מאריך את חיי הסוללה? שקובץ שנמחק לא ניתן לשיחזור? שכיבוי מחשב בכפתור ההפעלה גורם נזק? שטויות. עולם המחשבים מלא במיתוסים, שנתפסים משום מה כאמת לאמיתה. מדריך האמת והשקר

בעולם המחשבים והגדג'טים אפשר למצוא לא מעט מיתוסים ואמיתות שונות במחלוקת. לפעמים הם מגובים בהצהרות כמו "ב‭CNN-‬ כבר עשו על זה כתבה‭,"‬ או "במחלקת התמיכה של ספק האינטרנט שלי הזהירו אותי‭,"‬ או סתם "תקראו, זה אמיתי‭."!!!‬ המגזין ComputerWorld אסף, בדק והפריך כמה מהמיתוסים הנפוצים שאולי גם אתם הייתם משוכנעים שהם נכונים. הנה כמה דוגמאות.

 

1. לפני שמנתקים מכשיר המחובר למחשב באמצעות כבל USB חייבים להפסיק את פעולתו.

האמת: דווקא נכון, אבל רק בתנאים מסוימים. מטרת הכיבוי היא למנוע אובדן מידע במקרים שבהם מועבר מידע מהמכשיר המחובר למחשב או אליו. גם אם אתם עובדים עם חלונות ויסטה ומשתמשים בתכונת ‭,Boost Ready‬ שמשתמשת בזיכרון הנייד להרחבת זיכרון המחשב, תצטרכו לעצור את החיבור. אבל אם חיברתם "דיסק און קי" למחשב ואתם לא משתמשים בו באותו הרגע, תוכלו בשקט לנתק אותו מבלי להורות למחשב להפסיק תחילה את פעולתו. זאת ועוד: כשמדובר במקלדת, בעכבר או בבמדפסת אפשר לנתק אותם מהמחשב בכל עת וללא חשש.

 

2. כיבוי המחשב מכפתור ההפעלה, מבלי לסגור קודם לכן את התוכנות באופן מסודר, יגרום לנזק.

האמת: בדיקת מעבדה בנושא, שערך מגזין המחשבים המקצועי ‭,PCWorld‬ לא מצאה תימוכין לטענה הזו. במהלך הבדיקה השאירו אנשי המגזין תוכנות ומסמכים פתוחים וכיבו את המחשב - אך לא דרך תפריט "התחל" אלא על-ידי לחיצה על כפתור כיבוי/ הדלקת המחשב. לאחר-מכן הם בדקו את המחשב באמצעות תוכנת ‭Norton Disk Doctor‬ ובודק הדיסק של חלונות ולא מצאו נזק או שגיאות בכוננים. גם התוכנות לא נפגעו. הבעיה היחידה יכולה להיות אובדן מידע אם הכיבוי נעשה בדיוק כשברקע נשמר קובץ. אבל במקרים אחרים אפשר להיות רגועים: אם אתם ממהרים ותהליך כיבוי המחשב

נמשך זמן רב מדי לדעתכם – אפשר ללחוץ על כפתור הכיבוי ללא חשש.

 

3. לאחר שמוחקים קבצים מסל המיחזור לא ניתן לשחזר עוד את המידע שנשמר בהם.

האמת: לא נכון, גם לא במקרה שמחקתם קובץ מתוך תיקייה כלשהי על-ידי לחיצה על מקש Shift ו‭Delete-‬ יחד. לאחר המחיקה המידע מסומן אומנם כמחוק אבל בעזרת תוכנות שחזור חינמיות ולא מסובכות במיוחד, אפשר לשחזר בקלות קבצים שמחקתם. ככל שהשיחזור סמוך לפעולת המחיקה סיכויי ההצלחה טובים יותר. ומה אם רוצים באמת למחוק קבצים לצמיתות? קיימים כלים ותוכנות שמאפשרים מחיקה אמיתית של מידע: אלה מוחקים את הקובץ ואז כותבים מידע חדש שוב ושוב על אותו חלק בדיסק שבו נשמר, כדי להבטיח שלא ניתן יהיה לשחזר את המידע.

 

4. אם אתם מוכרים, מעבירים למישהו או זורקים מחשב ישן - אפשר פשוט לפרמט את הדיסק ליתר ביטחון; אם יש לכם חבילת הגנה רצינית אתם יכולים לגלוש ברשת ללא חשש.

האמת: תמיד כדאי להתקין תוכנות אנטי-וירוס ופיירוול טובות, אבל אין הגנה של מאה אחוז. התוכנות מתעדכנות כל הזמן בהגדרות חדשות, שנועדו לסתום פרצות שהתגלו ולענות על איומים חדשים שצצו. לעתים העדכונים מגיעים עוד לפני שמישהו ניצל את פירצת האבטחה, אבל קורה גם שהעדכון מתעכב כמה ימים ובינתיים המחשב שלכם חשוף למזיקים. לכן, לא כדאי להסתכן ולפתוח או להוריד כל קובץ שנקרה בדרככם, אלא מומלץ דווקא לעזור קצת לחבילת ההגנה שלכם ולהקטין סיכונים.

 

5. חשיפה למגנטים תזיק למידע שנשמר במחשב.

האמת: המיתוס הזה נכון רק לגבי דיסקטים מן הסוג הישן, שכבר הולך ועובר מן העולם: ההגנה עליהם לא חזקה, חלקים

מהם חשופים, ואם תניחו על דיסקט מגנט חזק - המידע שנשמר בו אכן ייפגע. בכונני פלאש ובדיסק-און-קי אין כלל חלקים שעלולים להיות מושפעים ממגנטים. נכון שבאופן תיאורטי, גם כוננים קשיחים עלולים להיפגע ממגנטים, אבל לצורך כך דרושים מגנטים גדולים וחזקים מאוד, שנמצאים רק במעבדות מחקר. המגנטים המצויים בבתים לא מספיק חזקים כדי להזיק למידע ששמרתם בכונן הקשיח.

 

6. המידע שנשמר על דיסק רגיל או על ‭DVD‬ יישאר עליו לנצח.

האמת: לא ממש. חלק מהיצרנים טוענים, שדיסק אופטי יכול להחזיק אפילו מאה שנה, אבל גם זה תלוי בתנאי האחסון שבהם הוא נשמר, בחומרים שמהם הוא יוצר ובכך שתהליך הצריבה עבר ללא שגיאות. בפועל, חלק מהדיסקים בלתי ניתנים לשימוש כבר אחרי שנתיים או חמש שנים - לפעמים רק בגלל תנאי האחסון שלהם. כדי להאריך את חיי הדיסק רצוי לשמור אותו הרחק מקרני השמש, מחום ומאבק, אם כי גם זה לא מבטיח חיים ארוכים מאוד למידע ששמרתם עליו.

 

7. המעבד והזיכרון הם החלקים הכי חשובים במחשב והם קובעים את מהירות העבודה.

האמת: אמנם למעבד ולזיכרון יש חלק מרכזי ומשמעותי בקביעת מהירות המחשב, אבל גם רכיבים נוספים ישפיעו. אם הדיסק הקשיח או כרטיס המסך שלכם איטי, המעבד והזיכרון לא תמיד יעזרו. וגם במקרים שכן, הם יצטרכו לעבוד קשה יותר כדי לפצות על החלקים החלשים.

 

דוגמה טובה לכך אפשר למצוא ב"מבחן חוויית המשתמש" של חלונות Vista (מן תוכנה פנימית, שבודקת את רכיבי המחשב‭.(‬ המבחן אמנם בודק את כל החלקים, אבל הציון הסופי נקבע לפי התוצאה שהשיג הרכיב החלש ביותר במערכת.

 

8. כרטיס מסך עם זיכרון גדול יותר יהיה מהיר יותר.

האמת: לפעמים דווקא ערכת השבבים או מהירות השעון של הכרטיס ישפיעו יותר מאשר הזיכרון. קיימים בשוק כרטיסים עם זיכרון של 256 מגהבייט שיעבדו טוב ומהר יותר מכרטיסים עם זיכרון של 512 מגהבייט. קל יותר להתפתות למספרים ולהניח שהמשמעות של "יותר" היא "יותר טוב‭,"‬ אבל כדאי לבדוק קצת לעומק כדי לקבל את התמונה המלאה.

 

9. מערכת סראונד עם ‭5.1‬ ערוצים תשפר את חוויית ההאזנה למוזיקה.

האמת: נכון בתיאוריה, נכשל במבחן המציאות. אם לא תמקמו את הרמקולים בצורה נכונה - מבחינת המרחק שלהם מכם או על-פי העוצמה של כל אחד מהם - לא תרוויחו הרבה מהמערכת. בנוסף, מקור הצליל צריך להיות מקודד לצליל היקפי כדי לנצל את המערכת בצורה הטובה ביותר. אם מקור הצליל שלכם הוא סטריאופוני בלבד - דיסק אודיו, שידור טלוויזיה סטנדרטי או נגן מדיה - הצליל שתקבלו יהיה סטריאופוני. לעומת זאת, סרטי DVD או משחקים שכוללים ערוץ קול המותאם למערכת של ‭5.1‬ ערוצים יעניקו חוויית האזנה משופרת.

 

10. מצלמה עם חיישן של 8 מגה-פיקסל תצלם תמונה גדולה פי שניים ממצלמה עם 4 מגה-פיקסל.

האמת: עם מצלמת 4 מגה-פיקסל תגיעו לתמונה של ‭2,272‬ פיקסלים ברוחב ו‭1,704-‬ פיקסלים בגובה. מצלמת 8 מגה-פיקסל מצלמת תמונה ברוחב ‭3,264‬ פיקסלים ובגובה ‭2,448‬ פיקסלים. ההבדל של 4 מגה-פיקסל מתחלק בין הגובה לרוחב, כך

שההפרש בין התמונות הוא בערך ‭,1.4‬ אף שההפרש בין החיישנים הוא פי שניים. בסופו של דבר, תמונה שתתקבל ממצלמת 3 או 4 מגה-פיקסל תספיק בדרך-כלל לצרכים ביתיים ולהדפסה בגודל נאה. ואגב, בקניית מצלמה יש גם שיקולים נוספים, חלקם חשובים עוד יותר, כמו עדשה טובה, שיכולה לעזור לאיכות הצילום יותר מעוד כמה מגה-פיקסלים. וכדאי לקחת בחשבון גם את גודל ומשקל המצלמה, גודל מסך התצוגה, זום אופטי ועוד.

 

11. צירוף מקשים סודי יוסיף אנרגייה לסוללת הסלולרי שלכם.

האמת: הלוואי שזה היה נכון. בסלולרי שלכם אין מאגר אנרגיה סודי לשעת חירום. עם זאת, יש אבק של אמת בנושא: בכמה מכשירים אפשר לשנות את איכות הקול באמצעות קודים מסוימים, ואחת התוצאות של שינוי האיכות היא זמן שיחה ארוך יותר. במבחן התוצאה לא תראו שינוי במד הסוללה של הסלולרי אבל תיאורטית, היא תספיק ליותר זמן.

 

12. מייקרוסופט עוקבת אחרי מיילים מסוימים ותורמת/ משלמת למי שמעביר אותם הלאה.

האמת: למיתוס הזה אין שום אחיזה במציאות. אגב, גם חברות ענק אחרות הוזכרו בהקשר אליו ובהן נוקיה, ‭,AOL‬ ו‭.eBay-‬ אז לא המציאות המצערת היא, שאתם לא יכולים להתפטר ולהעביר את כל היום בשליחת ובהעברת מיילים, ואז להצהיר על תרומה. מדובר במתיחה, שככל הידוע איש אינו מרוויח ממנה. חוץ מזה, קיים גם סיכוי, שאם תעבירו יותר מדי מיילים כאלה תאבדו כמה חברים, או קשר עם קרובי משפחה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האם באמת חייבים לנתק את הדיסק-און-קי?
צילום: נט מגזין
מומלצים