שתף קטע נבחר

הכנסת מחייבת את בתי המשפט לנהל פרוטוקול

על פי חוק חדש שאושר, יחויבו כל בתי המשפט לנהל פרוטוקולים ולפרסמם. הצעת החוק מכוונת בעיקר כלפי בית המשפט העליון ובתי הדין הרבניים, שבחרו לעתים "להתעלם" מהנוהל

הכנסת אישרה הערב (יום ב') בקריאה שניה ושלישית הצעת חוק המחייבת את כל בתי המשפט לנהל רישום פרוטוקולים שיתעדו את דיוניהם. החוק החדש מחייב גם את בית המשפט העליון ובתי הדין הרבניים, שעד כה לא הקפידו על הנוהל.

 

הצעת החוק שאושרה, המעגנת את זכותם של הצדדים במשפט לקבל עתק מפרוטוקול הדיון, יאפשר לשופטים להורות שלא ירשמו בפרוטוקול דברי גידוף ונאצה. עוד הוסכם כי במסגרת דיונים קדם משפטיים ניתן יהיה, בכפוף להסכמת הצדדים, לנהל פרוטוקול תמציתי שיכלול רק את עיקרי הדברים.

 

חבר הכנסת מיכאל איתן (ליכוד), יוזם הצעת החוק, הסביר כי מטרתה הייתה לחייב גם את בית המשפט העליון בקיום חוק שחל על כל בתי המשפט, אולם לא קוים בפועל בערכאה הגבוהה ביותר."לפני שהחל תהליך החקיקה של חוק זה, בית המשפט העליון פירש את החוק כאילו חובה שהוטלה על רישום פרוטוקולים בבית משפט לא חלה על בית המשפט העליון. בעקבות יוזמת החקיקה בית המשפט העליון קיבל על עצמו לחזור בו מהמדיניות השערורייתית, ולנהל פרוטקולים", הסביר. 

 

חידוש נוסף בחוק הוא אישור הקלטת דיון משפטי על ידי אחד הצדדים, אם יסכים לשאת בעלויות. יושב ראש ועדת החוקה של הכנסת, ח"כ מנחם בן ששון (קדימה), הסביר כי החוק החדש ישמור היטב על זכויות הצדדים על פי חוק. "חובת בתי המשפט לנהל פרוטוקול ולפרסמו קבועה בהוראות חוק רבות,

 אך אף על פי כן המציאות מלמדת כי פעמים רבות הפרוטוקול אינו מספק ואינו מפורט דיו", הסביר.

 

איתן ציין עוד כי החוק יתקן מצב דומה גם בבתי הדין הרבניים, שעד כה בחרו לעתים "להתעלם" מהוראות החוק. עם זאת, ההצעה להחיל את החוק גם על בתי הדין הרבניים עוררה התנגדות במפלגות הדתיות: ח"כ ניסים זאב (ש"ס) דרש שלא להטיל חובת רישום "על כל הנאמר" בדיונים בטענת צנעת הפרט, אולם דרישתו נדחתה.

 

עם זאת, ההסדר החדש יחול על בתי הדין הללו רק 18 חודשים מיום פרסום החוק, כדי לאפשר להם להיערך כיאות ולדרוש תוספת תקציב ממשרד האוצר לשם קיום החוק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי
בג"ץ. מעכשיו פרוטוקולים
צילום: עמית שאבי
מומלצים