שתף קטע נבחר

הערכה: תידרש הגמשת קריטריונים לעסקת שליט

אחרי יישום העסקה עם חיזבאללה, נערכים בישראל לחידוש המגעים העקיפים מול חמאס לשחרורו של גלעד שליט. לצורך כך תתכנס בקרוב הוועדה בראשות השר חיים רמון כדי לדון בהגמשת הקריטריונים לשחרור אסירים. "בסופו של דבר, ישראל תצטרך לשלם מחיר כבד ברוצחים כדי להחזיר את גלעד", אמר ל-ynet גורם מדיני

פחות משבוע אחרי שגופותיהם של אללד רגב ואהוד גולדווסר הוחזרו לישראל בארונות, נערכת ישראל לקראת קידום העסקה לשחרורו של גלעד שליט. דיון ראשון במצב העסקה נערך אתמול. הוועדה בראשות השר חיים רמון, שאמורה לדון בהקלת הקריטריונים לשחרור אסירים תשוב ותתכנס בקרוב, וההערכה בקרב גורמים מדיניים היא כי תידרש גמישות מצד ישראל כדי שהעסקה תצא לפועל.

 

הורי ההרוגים בחטיפה: "מתפללים שגלעד יחזור"

 

גורמים מדיניים אמרו הלילה (שני) ל-ynet כי: "בסופו של דבר, למרות המשא ומתן הקשוח שננהל עם החמאס, ישראל תצטרך לשלם מחיר כבר מאוד ברוצחים כדי להחזיר את גלעד הביתה".  

 

שר הביטחון, אהוד ברק, התייחס אמש למאמצים לשחרור שליט. "לפנינו היעד הבא - החזרת לוחם צה"ל גלעד שליט הביתה חי ושלם", אמר ברק בערב הצדעה לדור תש"ח. "זה לא יהיה פשוט, אך אני וצה"ל חשים מחויבות פיקודית ומוסרית לעשות כל מהלך אפשרי וראוי כדי להביא את גלעד חזרה הביתה שלם", הוסיף.

 

ישראל הסכימה עד כה לשחרר כ-70 מחבלים, מתוך הרשימה אותה תבע החמאס. בסך הכל אישרה ישראל את שחרורם של כ-230 מתוך 450 האסירים שמבקש החמאס, בהם גם כאלה שלא מוגדרים כמחבלים. המחלוקת נוגעת לשאר השמות הנמצאים ברשימה של ארגון הטרור, שבשחרורם תדון הוועדה בראשות השר רמון. פרט למשנה לראש הממשלה חברים בוועדה גם השרים ציפי לבני, אבי דיכטר, עמי איילון ודניאל פרידמן.

 

הוועדה תבקש שוב לשמוע את עמדת השב"כ, המתנגד בתוקף לשחרור אסירים "כבדים". מדובר במחבלים שהיו בין  מתכנני הפיגוע במלון פארק או כאלה שעמדו מאחורי פיגועים באוטובוסים בירושלים.

 

על אף עמדת השב"כ נראה כי בקרב חלק מהשרים ישנה מוכנות לשינוי במדיניות: "אין ברירה. ההכרעה בסופו של דבר היא של הדרג המדיני, והוא יצטרך לקבל אותה גם על רקע התנגדות מערכת הביטחון", אמר אחד השרים.  

  

המצרים ממשיכים לפעול

למרות שנראה כי עסקת שליט תקועה, בשטח מוסיפים המצרים לפעול מול השליח המיוחד של ראש הממשלה, עופר דקל, ומול אנשי החמאס בעזה.

 

מטרת הדיאלוג היא הגעה להבנות שיאפשרו את חידוש המשא ומתן לשחרור שליט. ישראל תבקש מחמאס להגמיש את רשימת האסירים, תוך הסכמה על מספרם. החמאס תובע מישראל לשחרר את כל האסירים ברשימה, כשבארגון עולה לאחרונה הדרישה להגדיל את מספר האסירים שישוחררו לאלף.

 

"החמאס אימץ שני אפקטים מעסקת השבויים עם החיזבאללה", אמר הלילה גורם מדיני בכיר בעקבות דיון הערכת המצב שנערך בצהריים בלשכת ראש הממשלה בירושלים. "האפקט הראשון הוא שהסבלנות מול ישראל משתלמת עד נקודה מסויימת",והאפקט השני נוצר כשהם ראו את החגיגות שנערכו בלבנון לשחרורו של הרוצח סמיר קונטאר. הם כבר עושים מכפלה של השמחה הזאת ב-450, בתוך האוכלוסיה הצפופה של עזה. הדבר זה, להערכתם, יביא לחיזוק החמאס", אמר. 

 

אחת הבעיות הקשות הצפויות במשא ומתן העתידי, שיפתח כנראה בשבועות הקרובים בקהיר, הוא תביעת החמאס לפתוח  את מעבר רפיח. ישראל לא מוכנה לדון בפתיחת המעבר כל עוד לא תורגש התקדמות של ממש במשא ומתן על שחרור שליט. בחמאס מעוניינים בנוכחות ריבונית במעבר רפיח, בניגוד לעמדת ישראל שמוכנה לאפשר רק לנציגים של הרשות הפלסטינית לפעול במעבר.

 

"הקרקע למשא ומתן מוכשרת בימים האלה", אמר גורם המכיר את פרטי במגעים, "הרגיעה ברצועת עזה מתייצבת. עמוס גלעד הביא את הסכם הרגיעה, המאפשר פתח למשא ומתן עם שליט. עכשיו צריך להגיע להבנות בסיסיות עם החמאס באמצעות המצרים באשר לזהות האסירים אותם תובעים הטרוריסטים.

 

"מאידך צריך להתחיל ולהפעיל את הוועדה של רמון, ואז להביא את הרשימה לאישור הדרג המדיני, ברמת המטבחון, ברמת הקבינט, וברמת הממשלה. אין ספק שאם אנו רוצים להחזיר את גלעד הביתה, יתחייב תשלום מחיר כואב, אך יש לעשות זאת מהר וקשוח", אמר הגורם.

 

במקביל להתרחשויות במישור המדיני, פועל שר הביטחון אהוד ברק, בגיבוי ראש הממשלה אהוד אולמרט, להפעיל צנזורה על פרטי המשא ומתן לשחרור שליט. ההנחה הרווחת בקרב שרי המטבחון המדיני-ביטחוני היא ששליטה על הפרסומים באמצעי התקשורת בארץ, תמנע לחץ ציבורי והקחשת התביעות של החמאס.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
יוגמשו הקרטריונים? שליט
צילום: AP
צילום: גיל יוחנן
ועדת רמון תחליט
צילום: גיל יוחנן
מומלצים