אינטרנט  |  ynet  |  בעלי מקצוע  |  קניות

   חדשות תוכן ועדכונים 24 שעות - Ynet

חרדים לסביבה

תתחילו להיפרד. שקיות פלסטיק צילום: עומר הכהן
תתחילו להיפרד. שקיות פלסטיק צילום: עומר הכהן
 
נא להכיר: שקית רב פעמית באדיבות עירין ענבר-אייזינגר
נא להכיר: שקית רב פעמית באדיבות עירין ענבר-אייזינגר
 
 


התמונות שעשו לנו את השנה
 

עברה בקריאה ראשונה: שקיות הפלסטיק - OUT

על פי הצעת החוק, יפסיקו רשתות השיווק והמכולות לחלק בחינם שקיות פלסטיק דקות (שקיות גופיה). במקומן יוצעו לצרכנים שקיות מפלסטיק מתכלה ושקי נשיאה רב פעמיים. המטרה: להוריד משמעותית את השימוש בשקיות הפלסטיק הדקות שגורמות לליכלוך ברשות הרבים ולזיהום האוויר, הקרקע והמים

יעל עברי-דראל
פורסם: 30.07.08, 14:26

בכנסת עברה היום (ד') בקריאה ראשונה הצעת החוק של ח"כ אסתרינה טרטמן (ישראל ביתנו) ודב חנין (חד"ש) הקוראת להפחית את השימוש בשקיות פלסטיק.

 

על-פי הצעת החוק, שקיות הנשיאה מפלסטיק (שקיות גופיה מפלסטיק דקיק) יוצאו משימוש. במקביל יחוייבו רשתות השיווק והמכולות להעמיד לרשות הצרכנים בקופה תחליפים - שקיות פלסטיק מתכלות או שקים לשימוש רב-פעמי שיוצאו למכירה תמורת כארבעה שקלים. עם זאת, השקיות השקופות ללא ידיות, המשמשות לרוב לעטיפה ואריזה של מזון בתפזורת (פירות וירקות למשל) יישארו בשימוש.

 

נוסח החוק בשלב זה עדיין אינו סופי, ומתיר בידי השר להגנת הסביבה סמכויות נרחבות לקבוע תקנות ומפרטים שונים באשר לסוגי השקיות השונות. ייתכן שיוחלט לבסוף כי שקיות פלסטיק בעובי מסויים יימכרו לציבור לשימוש רב פעמי.

 

עוד על המאבק בשקיות הפלסטיק:

 

בשונה מיוזמות חוק קודמות בנושא, הצעת החוק הנוכחית עברה בתמיכת השר להגנת הסביבה, גדעון עזרא. בגילגולה הקודם של הצעת החוק דובר על גביית שקל לכל שקית - מהלך שהשר התנגד לו. גם מהצעה זו השר מסתייג מעט, משום שהיא כוללת שימוש בשקיות מתכלות שהשר אינו תומך בו. השר טוען כי תהליך ההתכלות של שקיות הפלסטיק המתכלות מצריך מערך מיוחד שיאפשר את הפיכתן לדשן (קומפוסטציה - י.ע-ד) - מערך מורכב ויקר.

 

אך עיקר התנגדותו של עזרא היא לאפיק הפרטי של החוק; הוא אמר לא פעם שלצורך מיגור מפגע שקיות הפלסטיק דרושה הצעת חוק ממשלתית שמשרדו מגבש בימים אלה.

 

חברי הכנסת שיזמו את החוק ברכו על ההחלטה. "תפקידנו לדאוג להווה, אך לא פחות חשוב גם לעתיד הדורות הבאים. כל יום שעובר מבלי לטפל בבעיות איכות הסביבה הוא בעצם נסיגה אחורנית", אמרה ח"כ טרטמן. "אני מאמינה שבעזרת החוק נוכל להפחית באופן משמעותי את השימוש בשקיות פלסטיק מזהמות על כל המשמעויות הסביבתיות הקשות שלהן".

 

"שקיות פלסטיק הן לא רק מטרד סביבתי אלא גם אמצעי לא נוח לשימוש, שיש לו חלופות מצוינות. גם ישראל יכולה להתקדם לשימוש בשקיות ובתיקים רב פעמיים, זולים, נוחים ושימושיים יותר. אישורו של החוק היום הוא צעד חשוב בדרך להשגת מטרה זו", אמר ח"כ חנין. 

  

דעה:
אין שקית גדולה מספיק בשביל אגו של ח"כ / יעל עברי-דראל
המסר נקלט: שקית הפלסטיק הפכה לאוייבת הסביבה מספר 1. אבל במקום לשתף פעולה ולקדם יוזמה ממוקדת, מתגבשות בימים אלה בכנסת שלוש הצעות חוק - שתיים פרטיות ואחת ממשלתית - וכולן דומות להפליא. במקום לצאת להגנת הסביבה קיבל הציבור מלחמות אגו וקרדיט, ובינתיים הוא ממשיך לצרוך 170 מיליון שקיות בחודש
לכתבה המלאה

המאבק בשקיות הפלסטיק הפך לאחד הבולטים והתקשורתיים ביותר בזירה הסביבתית. זו הסיבה שבימים אלה מתקדמות במקביל שלוש הצעות חוק בנושא, שכולן דומות למדי: זו הנוכחית של טרטמן וחנין, הצעת חוק של הח"כים יוחנן פלסנר (קדימה) ואבשלום וילן (מרצ) בשיתוף המועצה לישראל יפה, והצעת החוק הממשלתית המתגבשת של המשרד להגנת הסביבה. המאבק בשקיות הוא, אם כן, גם מאבק על יוקרה וחשיפה - ולא רק מאבק סביבתי. 

 

חוק השקיות נוגע לכל אזרח במדינת ישראל - שצורכים מדי חודש כ-170 מיליון שקיות. השימוש המופרז והבזבזני בשקיות רק מגביר את זיהום הסביבה הפוטנציאלי ובעיקר את הליכלוך ברשות הרבים. השקיות קלות אמנם, אך תופסות נפח רב באתרי הפסולת (כ-28 אחוז על פי נתוני עמותת "אדם טבע ודין"), הן אינן מתכלות במהירות, פולטות חומרים רעילים לאוויר, לקרקע ולמים ועלולות לפגוע בבעלי חיים שבולעים אותן.

 

המועצה לישראל יפה, שמסייעת להצעת החוק האחרת של ח"כים וילן ופלסנר, מתחה ביקורת על ההצעה הנוכחית. "הצעת החוק שעברה (של טרטמן וחנין) ריקה מתוכן ואינה קובעת יעדים להפחתת השימוש בשקיות פלסטיק. הצעה זו נעשתה בחיפזון וגובשה, קרוב לוודאי משיקולים פוליטיים. היה ראוי שהכנסת תאמץ מודלים מוכחים בעולם המערבי במקום לייצר הצעת חוק שאינה קובעת צעדים אופרטיביים לצמצום השימוש בשקיות. שקיות הפלסטיק הן קורבן של מערכת הבחירות המתקרבת. המועצה לישראל יפה קוראת לכנסת לאמץ את הצעת החוק של חברי הכנסת אבו וילן ויוחנן פלסנר" - לשון תגובת המועצה.

 

 


תגובה לכתבהתגובה לכתבה   הדפסההדפסה  שלחו כתבהשלחו כתבה    שמירהשמירה   לפורוםלפורום

 
 


 
חדשות
דעות
ספורט
כלכלה
צרכנות
תרבות ובידור
מחשבים
בריאות
ירוק
יהדות
תיירות
רכב
אוכל
יחסים
רכילות
וידאו
הוט
רשת
כלכליסט
משחקים
מקומי
קהילות
אינדקס
לאישה
לימודים
דרושים
ynet-shops
ynettours
winwin
בעלי מקצוע
ביגדיל
 

אודות ועזרה
כתבו אלינו
עזרה
מדיניות פרטיות
תנאי שימוש
מפת האתר
ארכיון
לאתר הסלולרי
 
אודות האתר
RSS
הפוך לדף הבית
ynet בסלולר
ניוזלטרים
פרסמו אצלנו
ערוצי תוכן
חדשות
כלכלה
ספורט
תרבות
בריאות
מחשבים
נופש
Xnet
יהדות
דעות
צרכנות
תיירות
אוכל
רכב
בעלי חיים
קטלוג אופנה
יחסים
קהילות
אנציקלופדיה
Israel News
ירוק
לאשה
דילים
כולסטרול
כלכליסט
בלייזר
Go
מנטה
משחקים
mynet
זולי הקיפוד
מוסכים
כלים ושירותים
קניות
מניות
דרושים
מחירון רכב
דירות להשכרה
קופונים
מחירון דירות
רכב חדש
דירות למכירה
לוח רכב
יד שניה
בעלי מקצוע
מפות
עברית.evrit
מחירון שיפוצים
דירות חדשות

בית המערכות מקבוצת ידיעות אחרונותRealCommerce - ניהול תוכןTotal media - Interactive media technologiesApplication delivery by radwarePowered by Akamaiהאתר פועל ברישיון אקו"ם
as23-c  כל הזכויות שמורות לידיעות אינטרנט ©