שתף קטע נבחר

סין: עשה ואל תעשה

רק 11 שעות טיסה יביאו אתכם לסין - אבל צריך לזכור שזה עולם אחר לגמרי. מה כדאי להגיד, מה אסור לעשות ואיך לא מעליבים את המקומיים? רונן מדזיני מגיש כמה כללים שעשויים להקל עליכם את הביקור בסין

נוסעים לאולימפיאדה? מלבד חוויה ספורטיבית מיוחדת במינה, זכיתם בפריבילגיה של לראות מהצד אירוע המהווה אבן דרך במודרניזציה של סין המעצמה, אשר ישאיר חותם על האנושות כולה. נשמע מפוצץ? אכן כך. מאז נבחרה בייג'ינג לארח את המשחקים האולימפיים ביוני 2001, הושקעו בה מאמצים אדירים על מנת לעמוד בדרישות האירוח של הוועד האולימפי, ולספק קרקע ראויה לאירוע הספורט הגדול בעולם. וכאשר סין משנה את פניה, העולם כולו מִתּמר.

 

כבר עברנו את התקופה בה באגס באני היה צריך לעבוד קשה ולחפור בור בקרקע על מנת לצאת מצידו השני של כדור הארץ. היום, טיסה של 11 שעות בממוצע כבר תוריד אתכם ביבשת. קצת פחות מחצי יום של נסיעה, ועם זאת, המציאות שונה כל כך.

 

מה כדאי להגיד, מה אסור לעשות ואיך לא מעליבים את המקומיים? הנה כמה כללים שעשויים להקל עליכם את ההתאקלמות בצידו השני של העולם.

 

שיחות חולין

עם הנחיתה בסין, מיד תרגישו בתשומת הלב שאתם מושכים. בין אם מוקד לילדים סינים סקרנים, או סתם שפני ניסיונות לסטודנטים דוברי אנגלית עילגת שישמחו להתאמן אתכם על השפה, סביר להניח שתהוו אטרקציה למקומיים. כישראלים ציניים וחשדנים, רובנו לא רגילים לנחמדות אקראית מצד זרים, והמחשבה הראשונה שעולה היא של תרמית תיירים כלשהי. תרמיות אלה אמנם קיימות (פירוט בהמשך), אך לרוב, הסינים באמת ובתמים מתעניינים בחיי הזר.


"אז איך חיי המין שלך?" (צילום: ויז'ואל/פוטוס) 

 

עשה: הכינו את עצמכם נפשית לכך שיצפו מכם לדבר בחופשיות על נושאי תרבות, כספים, משפחה, עבודה וכו'. שאלות כמו "כמה אתה מרוויח", "בן כמה אתה" וכדומה לא נחשבות בסין חדירה לפרטיות. ויש כאלה שירחיקו עד שאלות על חיי המין.

אל תעשה: נסו להימנע משיחות על פוליטיקה, זכויות אדם, קומוניזם ונושאים רגישים אחרים.

 

כרטיסי ביקור

עם מהירות שליפה שגם "בילי הנער" לא היה מתבייש בה, יעוטו לכיוונכם עשרות של כרטיסי ביקור, כמעט מכל אדם איתו תקשרו שיחה. בזמן שבארץ זה נחשב לפלצני, לכרטיס הביקור בסין חשיבות רבה מאוד. עבור הסינים, הכרטיס משמש מעין ראי לאדם אשר מחזיק אותו, ומשום כך הם אוהבים להשקיע בעיצובו ובתוכנו על מנת שיהיה מכובד ומדויק במידת האפשר. משום כך, זלזול בכרטיס הביקור שמוגש אליכם, משמעו זלזול באדם עצמו.

 

עשה: כשמגישים לכם כרטיס ביקור, קחו אותו בשתי ידיים, עיינו בו כמה שניות, והכניסו אותו אל הארנק.

אל תעשה: אם תכניסו את כרטיס הביקור במהירות אל הכיס האחורי של המכנסיים האדם שמולכם עלול להיפגע.

 

בטיחות וזיופים

ביחס למקומות אחרים בעולם סין היא אמנם מדינה שלעתים מסובך יותר לטייל בה, אבל לפחות מבחינת בטיחות היא ידידותית מאוד לתייר. נדירים הם המקרים בהם נתקלים הזרים באלימות. תרמיות, לעומת זאת, עלולות להיות נפוצות. אחת הנפוצות היא "טקס התה": שתיים-שלוש בחורות מקומיות יפות נצמדות לזרים, מתיידדות איתם, ואז מזמינות אותם להצטרף אליהן לטקס תה מסורתי בבית תה. אחרי מספר שעות של בילוי נחמד, מוצאים עצמם התיירים עם חשבון של אלפי שקלים. התרמית נפוצה בעיקר בכיכר ה"טיאנאנמן" בבייג'ין.

 

עשה:

  • תמיד תשאלו למחיר מראש. גם אם אומרים לכם "זול", או כל תשובה אחרת, התעקשו לקבל מחיר מדויק על כל דבר.
  • בדקו את השטרות שאתם מקבלים כעודף, במיוחד במוניות. הרבה שטרות מזויפים מסתובבים ברחובות.

אל תעשה:

  • אל תשימו ארנק בכיס האחורי. סין אמנם בטוחה, אבל כייסים יש בשפע, והזרים הם אחלה של פיתיון.
  • אל תקנו כרטיסים מספסרים. רוב הסיכויים שהם מזויפים, ושאתם תסתבכו עם הכרטיסנים מאוחר יותר.


בחורות יפות וטקס תה? זה עלול לעלות ביוקר (צילום: רויטרס) 

 

אוכל

החוויה הקולינרית בסין היא אחת המיוחדות, אך איכות האוכל שנויה במחלוקת. לטעמי, השיטה הטובה היותר לבחור מסעדה בסין היא ללכת על פי דעת הרוב. במקום בו המסעדה גדושה באנשים, איכות האוכל וגם טעמו כנראה משביעי רצון וקיבה. גם על מאכלי הרחוב הייתי ממליץ לא לוותר, אבל זה כבר לשיקול דעתכם וסיבולת העיכול שלכם. במילים אחרות: אם הקיבה משמיעה חריקה חשודה, זה כנראה הזמן להפסיק עם ההתנסויות.

 

לארוחה הסינית חוקים משלה. בניגוד למקובל אצלנו, לא נהוג להזמין מנות אישיות במסעדה, אלא מגוון של מנות מרכזיות, בהן כולם מתחלקים. לכל סועד צלוחית אישית וצ'ופסטיקס, והוא ממלא לעצמו את הצלחת. במנות האוכל אמנם מתחלקים כל הסועדים, אבל את תשלום החשבון נוטל על עצמו אדם אחד. לרוב, מי שיוזם את הארוחה הוא גם זה שישלם את החשבון. אין טעם להתווכח על מי ישלם, אך אם ברצונכם להיות מנומסים, הזמינו אתם את הארוחה הבאה.


לא לוקחים את החתיכה האחרונה (צילום: רונן מדזיני)

 

אל תעשה:

  • אין לקחת את החתיכה האחרונה מהצלחת המרכזית.
  • אין "לפשפש" בצלחת המרכזית עם הצ'ופסטיקס. גשו ישר לחתיכה הקרובה, ותפסו אותה מהר ככל האפשר.
  • אין לדבר על עסקים בזמן הארוחה. מטרת הארוחה היא הנאה והפוגה מלחצי היומיום.
  • אם אינכם המארחים של הארוחה, אל תזמינו מנות נוספות או בירות. מי שמשלם אמור לדאוג לכך.
  • במסעדות אין צורך להשאיר טיפ. המנהג אינו מקובל בסין.

עשה:

  • אם ברצונכם למלא את כוס התה, זכרו למלא גם את כוסות חבריכם. אותו החוק חל לגבי מילוי האורז בקערה.
  • בזמן השימוש בקיסם, הסתירו עם היד השנייה את הפה. לא כולם רוצים לראות את שאריות האגרול בין השיניים.
  • תגידו שטעים. אפילו אם ממש לא טעים.
  • תרגישו חופשי לגהק. זה טבעי ומקובל.

 

בילויים וחיי לילה

בסין ובבייג'ינג בפרט סצנת חיי הלילה מפותחת מאוד. שדרות שלמות של מקומות בילוי שוקקות חיים מדי ערב בכל ימות השבוע, ובסופי השבוע בעיקר. בתקופת המשחקים האולימפיים, כאשר כמות הזרים בסין תהיה בשיאה, גם הפאבים והמועדונים צפויים לעבוד שעות נוספות. תקופת המשחקים ללא ספק עתידה להיות חוויה חד פעמית, אך כאשר האלכוהול נשפך והאדרנלין זורם, גם ההורמונים חוגגים. תופעה של הטרדת בנות סיניות על ידי תיירים זרים היא שכיחה מאוד, ומקרים כאלה עלולים להסתבך ולהסתיים באלימות.


אם תעשן - יבוא שוטר (צילום: אי פי) 

 

 

אל תעשה:

  • השתדלו להימנע מחיכוך עם בליינים שתויים. אם אתם מתחילים להרגיש שלא נוח בסיטואציה מסוימת - מהרו לעזוב את המקום.
  • אל תתעסקו עם סמים ועם מי שמשתמשים בסמים. אלא אם חלומכם הוא להוציא ספר אשר מתעד את החיים בכלא הסיני.

עשה: נסו גם להתרחק ממקומות הבילוי אשר מיועדים לזרים, ולטעום מחיי הלילה הסיניים האותנטיים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ארנק? לא בכיס האחורי
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים