שתף קטע נבחר

האם כדאי לספורטאים ללבוש אדום?

חוקרים סבורים כי שופטים בתחרויות ספורט מוטים לטובת הצבע האדום

מחקר שנערך באוניברסיטת מונסטר (Muenster) שבגרמניה מראה כי פרטים שוליים יכולים להשפיע משמעותית על ההחלטות שאנו עושים. החוקרים מצאו כי בקרבות טאי-קוון-דו, המתחרה הלבוש באדום מקבל יתרון משמעותי מבחינת זמן התגובה וההחלטה של השופט.

 

לא כל ההחלטות שאנו עושים הגיוניות. המוח מקבל דרך העיניים כמות גדולה של מידע ובורר מתוכה את המעט שהוא בעל עניין עבורנו. מה הוא עושה עם כל היתר? זה לא לגמרי ברור. יש הטוענים שכל הפרטים השוליים אינם מעובדים ואינם נקלטים. אחרים אומרים כי הפרטים הללו עוברים לתת-מודע, והם משפיעים על החלטותינו בדרכים שלפעמים קשה לנו להסביר.

 

עוד ב"הידען": רוזטה החלה במעקב אחר האסטרואיד שטיינס

 

הפסיכולוגים נורברט האגמן, ברנד סטראוס וג'אן לייבינג מאוניברסיטת מונסטר הציגו בפני 42 שופטי טאי-קוון-דו מנוסים סרטוני קרבות של מתחרים הלבושים באדום ובכחול. חצי מהסרטונים היו זהים, מלבד העובדה שצבעי המתחרים הוחלפו, כך שהאתלט האדום הוצג כאילו הוא לובש כחול, ולהיפך. השופטים התבקשו לתת נקודות למתחרים לאחר כל סרטון.

 

הממצאים היו מפתיעים. המתחרים הלבושים באדום קיבלו 13% יותר נקודות בממוצע מהמתחרים הלבושים בכחול. זאת למרות העובדה שכל אתלט הופיע בשני הצבעים. מספר הנקודות עלה לאחר שהאתלט הכחול עובד דיגיטלית לאדום, וירד כאשר המתחרה האדום הפך לכחול. הממצאים הוצגו בגיליון אוגוסט 2008 של כתב העת מדע פסיכולוגי (Psychological Science) והוסברו על ידי החוקרים בכך שהשופטים מגיבים יותר במהירות לאתלטים הלבושים באדום.

 

עוד ב"הידען": תרכובות סינטטיות מחקות פעילות אנזימים

 

האם התגלה, לפיכך, הסוד היכול להכריע את הכף במשחקים האולימפיים? כנראה שלא. "החלטות השופטים יטו את המאזניים כאשר האתלטים שקולים זה לזה, אך יש להם השפעה זעומה, יחסית, כאשר אחד מהאתלטים מוצלח יותר בבירור", כתבו החוקרים. לא נותר לנו אלא לאחל הצלחה לאריק זאבי ולשאר האתלטים המייצגים את ישראל במדים הכחולים באולימפיאדת בייג'ין.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: תומריקו
אוהדים באדום. מסתבר שהחולצה האדומה היא בכל זאת מציאה
צילום: תומריקו
מומלצים