שתף קטע נבחר

סגנו של אובאמה בראיון מ-2007: אני ציוני

בראיון שהעניק בשנה שעברה לרשת הטלוויזיה היהודית "שלום TV", אמר מי שיתמודד מטעם המפלגה הדמוקרטית כסגנו של אובאמה לנשיאות על הקשר שלו עם ישראל והיהדות: "ציוני לא חייב להיות יהודי". הוא סיפר שבנו נשוי ליהודיה. מתברר שגם נפגש עם גולדה מאיר בימים שלפני מלחמת יום כיפור

הסנאטור ג'ו ביידן, מי שנבחר על-ידי ברק אובאמה להיות סגנו - אם ייבחר לנשיא ארצות-הברית, הגדיר את עצמו בעבר כ"ציוני". הוא גם כינה את ישראל "הכוח היחיד של אמריקה במזרח-התיכון". הוא אמר כי ג'ונתן פולארד ראוי ליחס טוב יותר בכלא, אך לא למחילה - וגם גילה שיש לו קשר יהודי.

 

 

בראיון שהעניק בשנה שעברה לרשת הטלוויזיה היהודית "שלום TV", הגדיר ביידן את עצמו כ"ציוני", והסביר: "אתה לא חייב להיות יהודי כדי להיות ציוני". הוא גילה כי בנו נשוי ליהודיה, והוא עצמו השתתף בליל סדר שהתקיים בבית משפחתה של כלתו בדלאוור - משפחת ברגר. הוא גם סיפר על מפגש עם גולדה מאיר, בעת שהיה סנאטור צעיר, בימים שלפני מלחמת יום כיפור. הוא סיפר כי חזה ש"מתרחש משהו עם מצרים".

 

ביידן התגלה בראיון כידיד ישראל, ואמר כי אינו יכול לתאר כמה כוחות היה צריך להציב במזרח התיכון כדי לשמור על יציבות, אם ישראל לא היתה קיימת. הוא כינה "מעליבות" את האמירות לפיהן ישראל קשורה למלחמה בעיראק. "אם מחר יהיה שלום בין ישראל לפלסטינים, האם מישהו חושב שיופסקו הקרבות בעיראק?".

 

הוא התייחס לפיגועי הטרור בישראל ולחשש של הורים שילדיהם ייפגעו בפיגוע. "מאז 11 בספטמבר, האמריקנים יכולים להרגיש כמו כל אב או אם ישראלים, ששולחים את ילדיהם לבית הספר באוטובוס, באופניים או ברגל, הם מתפללים לאלוהים שהטלפון שלהם לא יצלצל".

 

על המרגל ג'ונתן פולארד, שנידון למאסר עולם בארצות הברית בגין ריגול לישראל, אמר: "לדעתי, למה לא לנהוג בפולארד ביד רכה. אבל אסור לומר שמה שקרה לא קרה, ושצריך לחון אותו". ביידן אמר כי אם היה נשיא ארצות הברית, לא היה מעניק חנינה לפולארד. "להעביר מידע מסווג זה דבר אסור. נקודה. אפילו לא למדינה ידידה. אם היו מעבירים מידע לבריטניה זה היה אותו דבר".  

 

עמדה שונה ביחס לאיראן

ביידן סיפר בעבר שהוא מכיר אישית תשעה ראשי ממשלה בישראל, איתם הוא נפגש ואינספור ביקורים בישראל. הוא אמר בעבר כי "אם ישראל לא היתה קיימת במזרח התיכון, ארצות הברית היתה צריכה להמציא אותה". בניגוד לרבים בוושינגטון, הוא סבור שהנושא הפקיסטני מטריד יותר מהאיראני, מכיוון שכבר יש לה גרעין ופעילי אל-קאעידה נמצאים בה.

 

הוא תמך בעבר בקו מיליטנטי נגד איראן, שינה את עמדתו בעקבות דו"ח המודיעין האמריקני המפורסם ועמדתו הנוכחית היא ש"אני לא מאמין שאיראן מייצרת נשק גרעיני". באחד העימותים בפריימריז הדמוקרטים הוא אמר: "איראן אינה מהווה איום גרעיני לארה"ב".

 

עמדתו הנוכחית בנושא איראן היא בעייתית, לפחות בכל הקשור לעמדה הרשמית של ישראל. גם בהצבעותיו בסנאט שהן ברובן המכריע פרו ישראליות, היו כמה הצבעות חריגות הקשורות לאיראן. הוא היה מהבודדים בסנאט שהצביע נגד החקיקה להטלת סנקציות על גופים שסוחרים עם איראן והתנגד להצבעה קודמת בסנאט - שקבעה שמשמרות המהפכה האיראנים הן יישות טרור.

 

בעקבות תוכנית ההתנתקות וירי הקסאמים לעבר ישראל, האשים ביידן את הממשל באובדן מעמדה באזור. "נשארנו בלי אופציות כאן וכל מה שנותר לנו לעשות זה לתמוך בישראל במאמץ הלגיטימי שלה להגנה עצמית". ועל יחסי ישראל-חמאס הוא ציין בהזדמנות אחרת כי "אי אפשר לצפות מישראל לנהל מגעים עם ארגון שקורא להשמדתה, מעורב בטרור ומחזיק מיליציה חמושה".

 

סנאטור מגיל 30

ביידן משרת עכשיו קדנציה שישית בסנאט האמריקני, הוא יליד פנסילבניה, ממוצא אירי, שגדל בדלאוור, בן של מוכר רכב, שהפך לעורך דין ב-1969 ונבחר לראשונה לסנאט ב-1972. זמן קצר לאחר בחירתו, נהרגו בתאונת דרכים אשתו נלי והתינוקת שלהם נעמי. שני בניו בו והאנטר נפצעו קשה בתאונה והתאוששו לחלוטין.

 

כל אמריקה עקבה בעיניים לחות אחר הטרגדיה של משפחת ביידן. ב-3 בינואר 1973 הושבע ביידן בן ה-30 לסנאטור כששני ילדיו הקטנים לצדו (30 הוא הגיל הצעיר ביותר שהחוקה האמריקנית מאפשרת להיבחר לסנאט).

 

הסנאטור ביידן דאג להמשיך לגור בדלוואר עם ילדיו ולצאת מדי יום לנסיעה ברכבת למקום עבודתו בגבעת הקפיטול - נסיעה של שעתיים לכל כיוון. כעבור חמש שנים הוא התחתן עם ג'יל ג'ייקובס ונולדה להם בת - אשלי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ביידן. אוהד ישראל
צילום:"MEET THE PRESS", איי פי
מומלצים