שתף קטע נבחר

הסבר פניך לתייר: גרסת 2008

אם לא יהיו תקלות, 2008 תהיה שנת השיא של התיירות הנכנסת לארץ. כאן משתלבים היזמים שמציעים למבקרים חוויה חדשנית ואחרת: הכירו את ה-Jesus Trail, את Israel My Way שלוקחת תיירים אפילו לגדר ההפרדה, ויש גם ספרי הדרכה חדשים

על פי נתוני משרד התיירות שהתפרסמו לאחרונה, בחודש מאי 2008 נרשם שיא של כל הזמנים בתיירות הנכנסת לישראל, עם קרוב ל-300 אלף כניסות של תיירים ומבקרי יום. זהו גידול של כחמישה אחוזים לעומת השיא הקודם של 292 אלף כניסות, שנרשם באפריל 2000 - שעד כה היתה שנת השיא של כל הזמנים בתיירות הנכנסת לישראל.

 

האם למרות מצבה המדיני, הפוליטי והצבאי - ישראל עולה על מפת התיירות העולמית? לאחרונה אף החלו להישמע הערכות של כלכלנים על זרם קבוע ויציב של מיליוני תיירים, שיגיעו בהתמדה בכל מצב ביטחוני שישרור באזור. האם יוזמות פרטיות חדשות הן שיביאו את הישועה לתיירות הנכנסת לישראל?

 

פעמי משיח

שביל ישראל הוא כבר מזמן מותג בפני עצמו. מעוז ינון ודייב לנדיס מנסים להציע רעיון דומה לתיירים מן העולם הנוצרי. למיזם שלהם קוראים Jesus Trail - נתיב הליכה העובר במקומות שבהם הסתובב ישוע בגליל. המסלול מתחיל בנצרת, עובר דרך אתרים כמו ציפורי, כפר כנא, קרני חיטין, מצוק הארבל וטבחה, ומסתיים אחרי כ-65 ק"מ בכפר נחום. המסלול בחזרה מוביל את המטיילים דרך טבריה, נהר הירדן והר תבור.


מטיילים בגליל בעקבותיו של ישוע (צילום: דיוויד לנדיס) 

 

"גם ללא הערך הסנטימנטלי של כתבי הקודש, המסלול הוא בעל ערך נופי והיסטורי, מן המיוחדים שיש", אומר ינון ועורך השוואה. "בנתיב לסנטיאגו דה קומפוסטלה שבספרד עלו לרגל צליינים החל המאה התשיעית בעקבותיו של הקדוש יעקב, הלא הוא סנטיאגו. בתחילת שנות ה-80 של המאה ה-20 הידלדל מספר העולים לרגל למאות ספורות בלבד, אבל בעקבות מיזם של ממשלת ספרד, שחנכה בשנת 1983 נתיב טיול רגלי מסודר וממופה, היום הולכים בו בכל שנה יותר מ-100 אלף מטיילים".

 

ולנו יש הרי את המקור עצמו. "נופי הארץ זרועים בשרידים מחייו של מייסד הנצרות. רק נצרת לבדה, העיר שבה בילה ישו את שנותיו הראשונות, יכולה הייתה להפוך למכה של מיליוני צליינים ותיירים נוצרים מהעולם כולו".

 

כשינון פתח בקיץ 2005 את מלון פאוזי אזהאר (Fauzi Azar Inn) בבית מידות ערבי יפה אך מוזנח, הוא חולל סערה ברובע המוסלמי של נצרת. היום סוחרי השוק מכוונים תרמילאים העוברים במסלול שביל ישראל אל אכסנייתו של ינון, והיא משמשת מקום מפגש לאזרחי העולם. ינון אף יצר קשר עם קבוצה של משקיעים מקומיים, והם פתחו בעיר בית הארחה נוסף, קטוף גסט האוס.

 

ישראל יכולה למשוך אלפי צליינים. הר האושר (צילום: דיוויד לנדיס)

 

את דייב לנדיס, בן למשפחה המשתייכת לכנסיה המנוניטית, בעל תואר ראשון בביולוגיה, הוא הכיר באמצעות האינטרנט. לנדיס, שהלך כשלוש שנים מחייו במסלולים מפורסמים של עולי רגל, חיפש מידע על שביל ישראל. הוא נתקל בבלוג שפתחו ינון ואשתו שלומית אחרי שהלכו את השביל, ומאז הם מקדמים ביחד את Jesus Trail, פרויקט ללא מטרות רווח.

 

"אני לא מוכר, אני ממש נותן את הרעיון", אומר ינון. " אנחנו כרגע כמו הפלנקטון שצף בים. בעקבותיו יבואו הלווייתנים הגדולים - סוכני הנסיעות וחברות התעופה, ואז נוכל לתרגם את הרעיון לכסף. ואולי גם משרד התיירות ירים מתישהו את הכפפה".

 

עד כה צעדו בעקבותיו של ישו כמה עשרות, בהם קבוצה של סטודנטים מארצות הברית. בימים אלה מעלים ינון ולנדיס לאתר השביל קובץ מפות וסיפור דרך מפורט. "יצרנו קשר עם מקומיים המתגוררים בסמוך לשביל, במטרה ליצור מקומות לינה לאורכו. התיירות מתחילה במקומות לינה. שם נמצא הכסף הגדול. הייתי רוצה שיפתחו קומה בבית בכפר ערבי, או ברפת בקיבוץ, כי מה שהתיירים מחפשים כיום זאת תחושת המקום".

 

ינון מאמין שעם סבלנות ועבודה קשה בשנת 2009 המספרים יתחילו לטפס בסדרה הנדסית כלפי מעלה. "אני מאמין בתיירות כאמצעי לשינוי. כשתייר ישן לילה אחד בנצרת, למחרת בציפורי, בלילה השלישי בקיבוץ לביא וברביעי בכפר כנא, זה יוצר אנרגיות חיוביות מסביב".


התיירות תביא את השינוי. משקיפים אל הכנרת (צילום: דיוויד לנדיס)

 

ישראל בתפירה אישית

משפחה יהודית שהגיעה לאחרונה מבוסטון לטיול בישראל החליטה לעשות זאת קצת אחרת. הם לנו לילה אחד באוהלים מחוממים בחוות "זית במדבר" שבנגב, בערב אחר בישלו לעצמם ארוחה בוואדי במדבר יהודה וישבו מסביב למדורה, ואת ערב שבת בילו באווירה משפחתית בקהילה הקונסרבטיבית 'שירה חדשה' בירושלים.

 

בהמשך הם נפגשו בצפת עם רב המתעמק בתורת הקבלה, שוטטו איתו בסמטאות העיר, ובירושלים ערכו סיור פוליטי מודרך, בכלל זה בגדר ההפרדה, בהר חומה ובאתרים נוספים השנויים במחלוקת. ומכיוון ששני ההורים הם פסיכולוגים, הם הוזמנו לארוחת ערב פרטית בביתם של זוג פסיכולוגים ישראלים.  


משוטטים בסמטאות צפת. מסלול קצת אחר (צילום: זין קורן, לע"מ)

 

"תרגמנו את רצונם לחוות את ישראל 'מבפנים' ותפרנו את ביקורם בהתאם", מספר יואב גל, המנכ"ל והבעלים של חברת Israel My Way, המתמחה בבניית טיולים המותאמים אישית לתיירים. גל, שהקים את החברה לפני כשנה וחצי, הוא בעל תואר שני במנהל עסקים, לשעבר מנהל רכש בחברות שונות, וגם סמג"ד במילואים שמכיר את ישראל דרך הרגליים.

 

הוא עזב משרה בטוחה והלך להגשים חלום. "אחד מלקוחותינו היו קבוצה מורמונית, שחבריה רצו טיול בדגש חינוך, חברה וביטחון. הם ביקרו בבית הספר הריאלי בחיפה, ובבית הגפן שבעיר ראו הלכה למעשה דו קיום בין יהודים לערבים. הם גם נפגשו עם הורי קצין שנהרג במלחמת לבנון השנייה ושמעו את סיפורו האישי של הבן, שקיבל צל"ש לאחר מותו ואף נפגשו עם מפקד חיל הים. ובתפנית חדה, קבוצה של מוסלמים מטורקיה, שהוזמנה לאחרונה על ידי חברת הייטק ישראלית, השתתפה בתפילת יום השישי בהר הבית בליווי של מתפלל מוסלמי מקומי".

 

בעולם של צרכנים מתוחכמים, השואפים להשפיע באופן ברור על המוצר שהם רוכשים, ושבו גם מכוניות יוקרה נתפרות לפי העדפות הלקוח - התיירות היא אחת מהמובילות את הטרנד. "ישראל היא אחת מהמדינות הכי רבגוניות שיש", אומר גל. "אפשר לתפור בה טיולים בדגשים שונים - החל ממעורבות חברתית, פוליטיקה, צבא וביטחון, ועד פיתוח מנהיגות, הצצה לדתות השונות, בילויים ותרבות - ואף טיול לא יהיה דומה לשני".

 

גל מודע לקשיים ולסיכונים, אך מאמין במה שיש לישראל להציע לתיירים. "אני יודע שמספר הולך וגדל של תיירים מכיר כיום בכך שישראל היא אחד מיעדי התיירות המרתקים בעולם, ואין סיבה שלא נתחרה במדינות התיירות הגדולות שסביבנו, טורקיה, מצרים או יוון".

 

את החברה שלו משווק גל בכמה ערוצים. הוא מבקר בסוכנויות נסיעות בחו"ל ובירידי תיירות בארץ ובעולם, יוצר קשר עם ראשי קהילות יהודיות ונוצריות בעולם, באמצעות אתר האינטרנט שלו, ודרך חברות הייטק הפועלות בישראל ומארחות בישראל עובדי הייטק המגיעים מחו"ל.   


לכל אחד מתאים טיול אחר. ישראל בהתאמה אישית (צילום: שלום בר טל)

 

על מדריכים, פרחים ופרפרים

כשנועם קירשנבאום, בעל תואר במנהל עסקים, מוציא לאור וחובב טבע מושבע, הוציא לאור את מדריך הכיס הראשון שלו בסדרת "טבע ישראלי", הוא לא חשב על תיירים. מהר מאוד הוא הבין, שזה בדיוק מה שתיירים אוהבים, והוציא אותו גם במהדורה אנגלית.

 

כיום, כל ששת המדריכים בסדרה המקסימה הזו - ציפורים, עצים ושיחים, זוחלים ודו-חיים, חיות בר, פרחי בר ופרפרים - מוצעים גם, ואולי בעיקר, באנגלית. "כשאני מגיע אחת לחודש לכפר נחום או לאתר תיירותי אחר כדי להביא סחורה", הוא אומר, "על פי מספר האוטובוסים בחנייה אני יודע מה מצב התיירות הנכנסת לישראל. אני לא צריך לחכות לנתונים של משרד התיירות".

 

המדריכים נוחים בשימוש. הם קלים, מתקפלים ועמידים ברטיבות, והם מזכרת יפה מארץ הקודש. האיורים המפורטים והצבעוניים הם של מאיירים בעלי שם והמידע נכתב בפיקוחם של אנשי מקצוע. כל שם של בעל חיים או צמח מצוין באנגלית, השם המדעי כתוב בלטינית, ובנוסף גם השם העברי באותיות אנגליות. "זה יוצר מכנה משותף בין מארחים ישראלים לאורחים מחו"ל, ומאפשר לתייר להתחבר לטבע הישראלי בדרך קלה, פשוטה ומובנת". (מחיר כל מדריך: 29 שקל).  


מחברים את התייר לטבע הישראלי. סדרת מדריכי הכיס (צילום: דן לב)

 

גם הוצאת פלפוט (פלשתיין פוטו'ס) הוותיקה פונה לתיירים, נוצרים ויהודים, באמצעות טרילוגיה של ספרים. הספר הראשון, חיי היומיום בתקופת ישו, מתאר את החיים בישראל בתקופתו של ישו, מהמזון וסוגי העבודות, ועד לבוש, מגורים וצבא. הספר השני, שנושאו מזון בתקופת התנ"ך, מתייחס לחשיבותו של המזון אז, גידולו, אחסונו ואופן בישולו, ויש גם מתכונים.

 

הספר האחרון בסדרה מציג את הכוח הנשי בתקופת התנ"ך, את לבושה ועדייה של האישה ואת מעמדה והשפעתה על חיי הקהילה. הטקסט מומחש באיורים מקוריים ותצלומים צבעוניים של ממצאים ארכיאולוגיים. המידע, אומרים בהוצאה, מבוסס על מחקרים עדכניים. הספרים מוצעים בכמה שפות וניתן לרכוש אותם בחנויות בבתי מלון, בחנויות מזכרות וברשתות לציוד משרדי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האם 2008 תהיה שנת שיא של כל הזמנים?
צילום: דלית שחם
אם בסנטיאגו דה קומפוסטלה הולכים 100,000 בשנה, גם אנחנו יכולים
צילום: דיוויד לנדיס
מומלצים